Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

ΣΙΚΕΛΙΑ,επίκαιρη και σύντομη περιηγητική ανασκόπηση Ιούνιος 2012- Aktueller und kurzer Rueckblick auf meine SIZILIEN Rundreise Juni 2012

Σικελία, επίκαιρη και σύντομη περιηγητική ανασκόπηση Ιούνιος 2012
Aktueller und kurzer Rueckblick auf meine Sizilien Rundreise (Juni 2012)
Η σημαντική προώθηση παραγωγικών φυτειών φραγκοσυκιάς

Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντης, Konstantin S. Nalbantis, Koeln
konstantin.nalbantis@t-online.de, www.kn-megalexandros.gr


Προλεγόμενα

Όλη η Ιταλία βρίσκεται σε κρίση, αλλά στη Σικελία είναι η κατάσταση δραματική. Το νησί συγκέντρωσε χρέη σε ύψη ρεκόρ και τα μέτρα οικονομίας παρέμειναν απραγματοποίητα . Η ΕΕ αξιώνει να επιστραφούν 600 εκατομμύρια Ευρώ από την περιφερειακή κυβέρνηση, ένεκα διαπίστωσης μεγάλων αποκλίσεων της χρήσης των μέσων επιχορηγήσεων και θέλει να παγώσει 6 δις Ευρώ, που προβλέπονται για την προώθηση οικονομικής ανάπτυξης.

Ενώ Σικελιανοί αξιώνουν διαπραγμάτευση τώρα, έτσι ώστε να κοπεί η πλατειά συνταγματική εγγυημένη Αυτονομία του νησιού και να τεθεί το νησί κάτω από την επιτήρηση ενός κομισάριου, ενώ πάλι και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μόντι απειλεί και αξιώνει να παραιτηθεί ο κυβερνήτης ως το τέλος του μήνα.

Όλη η Ιταλία βρίσκεται σε κρίση, αλλά η Σικελία απειλείται από ένα μέλλον όπως και η Ελλάδα. και η κατάσταση είναι δραματική.

Για την οικονομική κρίση του νησιού είναι υπεύθυνες επίσης οι τοπικές υπηρεσίες. O Lombardo, ιδρυτής της κίνησης ανεξαρτησίας MPA της Σικελίας, κυβερνά την Σικελία εδώ και τέσσερα χρόνια. Σε αυτό το χρονικό διάστημα έχουν ανεβεί τα χρέη του νησιού, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ιταλικού ελεγκτικού συνεδρίου στο ύψος του 20 δις Ευρώ.

Ο Μόντι αξιώνει σε παραίτηση του Κυβερνήτη Raffaele Lombardo και μάλιστα μέχρι το τέλος του μήνα. Η Αυτόνομη περιφέρεια ισχύει ως το φτωχόσπιτο της χώρας του Ευρώ και έχει κατά τις εκτιμήσεις των κριτικών μια παραφουσκωμένη διοικητική μηχανή.

Παρότι του χρέους γύρω στα 5,3 δις Ευρώ) στις τοπικές υπηρεσίες, αυξήθηκε ο αριθμός των υπαλλήλων στη δημόσια υπηρεσία 2011 ακόμα μια φορά περισσότερο από 30%.και παρότι του υψηλού βουνού χρέους. Δεκάδες χιλιάδες Σικελιώτες, ένα πέμπτο περίπου των πέντε εκατομμυρίων της Σικελίας πρέπει να είναι απασχολημένοι στη Διοίκηση. Η κυβέρνηση της Ρώμης κατηγορεί τους Σικελιώτες, να έχουν διαμοιράσει εντολές και εργασίες σε οικογενειακά μέλη και σε φίλους.

Έτσι απασχολεί η Πολιτεία στη Σικελία περίπου περισσότερους από 27.000 δασικούς εργάτες, τέσσερις φορές περισσότερους από ότι σε άλλες περιοχές της Ιταλίας.
Και προ ολίγου καιρού απειλείται ένα επικίνδυνο σενάριο, όπου οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορούν πλέον να πληρωθούν. Εξαιτίας των σκληρών μέτρων αποταμίευσης της κυβέρνησης στη Ρώμη, ρέουν τώρα λιγότερα χρήματα

Η ποσοστιαία ανεργία στη Σικελία βρίσκεται στα 19,5% διπλάσια αυξημένη, από τον ιταλικό μέσο όρο. Ο σικελιώτης περιφερειακός πρόεδρος Rafffaele Lombardo λαμβάνει τον μήνα 16.000 Ευρώ- και είναι υψηλότερο από κάθε Ιταλό κυβερνήτη. Και συνεχίζει η εφημερίδα La Stampa να αναφέρει η Σικελία είναι «μια περιοχή, που χρησιμοποιείται από τους πολιτικούς ως αυτόματη μηχανή παραγωγής χρημάτων.

Επίσης και οι Βρυξέλλες πιέζουν τη Σικελία και αξιώνουν την επιστροφή 600 εκατ. Ευρώ, που έδωσε στην περιφερειακή κυβέρνηση της Σικελίας. Τα αίτια: Οι Βρυξέλλες έχουν διαπιστώσει και ανακαλύψει μια σειρά από ανωμαλίες σε δημόσιες εντολές και διορισμούς προσωπικού στη δημόσια υγεία, σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ.

Έξι δισεκατομμύρια Ευρώ χρηματοδοτήσεις για την προώθηση της ανάπτυξης στη Σικελία, θέλει τώρα να θέσει σε πάγο η ΕΕ. Και αυτό είναι ένα σκληρό χτύπημα για τον σκανδαλώδη πρόεδρο Lombardo, που εναντίον του συνεχίζονται οι ανακρίσεις εξαιτίας εμπλοκής με την μαφία. Τώρα αξιώνει ο πρόεδρος των σικελιωτών επιχειρήσεων Ivanhoe Lo Bello, να τεθεί το νησί κάτω από την Επιτήρηση ενός Κομισάριου που θα επιλεγεί από τη Ρώμη.
Η οικονομική αυτονομία, που είναι εγγυημένη από το σύνταγμα, καταχράστηκε, για ευνοούμενη οικονομία. Τώρα χρειάζεται το νησί έναν κομισάριο, που θα ανοίξει το δρόμο για ριζικές διαδικασίες εξυγίανσης και οφείλει να εμποδίσει, περαιτέρω τα ευρωπαϊκά χρήματα προώθησης να σπαταλούνται.. Το Παλέρμο απειλεί μια παρόμοια πτώχευση όπως την Ελλάδα. Η πόλη έχει καταστραφεί από εκείνους που μέχρι τώρα κυβέρνησαν, λέει ο Leoluca Orlando, (die presse.com).

Μερική ανασκόπηση της γεωργίας και ανεργίας της Σικελίας

Ενώ στις δικές μας υποβαθμισμένες περιοχές ισχύει για τους νέους: « Φύγε για να σωθείς, όσο είναι νωρίς», η Σικελική παροιμία αναφέρει «Chi n´ esce rinasce», όποιος φεύγει θα ξαναγεννηθεί».

Έλλειψη θέσεων εργασίας και απουσιάζοντες προοπτικές έκαναν τη Σικελία ήδη από τον 19. αιώνα σε κλασσική περιοχή εγκατάλειψης των κατοίκων. Σχεδόν τρία τέταρτα όλων των ιταλών που ζουν στις ΗΠΑ είναι Σικελικής προέλευσης. Επίσης και μετά το Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο δεν μπόρεσαν να σταματήσουν τις τάσεις εγκατάλειψης. Μόνο μεταξύ 1950 και 1970 εγκατέλειψαν πάνω από ένα εκατομμύριο Σικελικών με προορισμό το εξωτερικό.
Ακόμα και σήμερα αναζητούν πολλοί νέοι την τύχη τους στη στερεά ή στο γειτονικό εξωτερικό. Οι προοπτικές στη Σικελία είναι όπως πρότερων συντριπτικές.

Το ακαθάριστο εθνικό προϊόν του νησιού είναι μόλις το ήμισυ, απ΄ ότι οι βόρειες ιταλικές περιοχές. Στους νέους και απόφοιτους πανεπιστημίων περικλείεται η ανεργία με προκλητικά και συντριπτικά ύψη.

Σε όλα αυτά είναι και οι πολλοί παράνομοι μετανάστες από τη Βόρεια Αφρική, που χωρίς χαρτιά εργάζονται στα χωράφια των μεγαλοκτηματιών. Μόνο λίγοι Σικελιώτες που κερδίζουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, έρχονται ξανά πίσω στο αγαπημένο τους νησί.

Στη γεωργία είναι απασχολημένοι 11% του πληθυσμού, 11% ανοικοδόμηση, 9% βιομηχανία και 69% εξυπηρέτηση. Κατά το 1950 ήτανε αυτή η συμμετοχή 50% και σήμερα τρία τέταρτα του εδάφους της Σικελίας χρησιμοποιείται στη γεωργία. Ένα μεγάλο μέρος στην φρουτοπαραγωγή: 60% για πορτοκάλια και μανταρίνια καθώς και 90% των λεμονιών της Ιταλίας – από αυτά 50% στη περιοχή της Αίτνας – προέρχονται από τη Σικελία. Σε αυτά εδώ ακόμα 9 εκατομμύρια Έκτωρ λίτρα κρασί, 15% της συνολικής παραγωγής της Ιταλίας, καλλιεργείται και γίνεται επεξεργασία στη Σικελία

Παρότι ετούτους τους σημαντικούς αριθμούς έχει η Σικελία υψηλή ανεργία και πολλά εδάφη καλλιέργειας χρησιμοποιούνται αναποτελεσματικά. Από τη μια μεριά οι κλιματικές συνθήκες στα εσωτερικά του νησιού και από την άλλη μεριά στην άνιση διανομή του εδάφους, που από την αρχή της αρχαιότητας έχει αλλάξει πολύ λίγο. Διαμέσου αυτού του φαινομένου επεξεργάζονται 90% των γεωργικών επιχειρήσεων μόνο 25% εδάφους καλλιέργειας.
Το μεγαλύτερο μέρος της Σικελίας ανήκει ακόμα σε μεγαλοκτηματίες ή Latifundien από την εποχή της αρχαιότητας των πολέμων των Καρχηδονίων.

Γεωργική επιχειρηματική ανάπτυξη και προοπτικές της Σικελίας

Η Σικελία, είναι με 25.708 κμ2, το μεγαλύτερο των είκοσι ιταλικών επαρχιών με περισσότερο από πέντε εκατομμύρια πληθυσμό. Εξαιτίας της στρατηγικής σημαντικής θέσης και σημασίας ήτανε το νησί για τους θαλασσοπόρους του εμπορίου της Μεσογείου βάση ήδη από την Αρχαία Μεγάλη Ελλάδα και επίσης αργότερα. Παρότι που κατά ένα μέρος έλαβε χώρα εκβιομηχάνιση και γενικά του αυξανόμενου τουρισμού είναι η Σικελία κατά το μεγαλύτερο μέρος γεωργικά διαμορφωμένη.

Τρία τέταρτα του εδάφους της νήσου χρησιμοποιούνται με τη γεωργία και 11% των Σικελιανών είναι εκεί απασχολημένοι. Το υπόλοιπο ποσοστό συγκεντρώνεται κυρίως στην εξυπηρέτηση, βιομηχανία και οικοδομές.
Ο κλάδος του μέλλοντος φαίνεται να είναι ο τουρισμός και έχει αναπτυχθεί εκεί, όπου πέρασαν Έλληνες και εκεί δημιουργήθηκαν κέντρα περιήγησης και τουριστικής ανάπαυσης.

Αναφέρουμε συγκεκριμένα το Ανατολικό θέρετρο της Σικελίας, και στη φωτογραφία Νάξος και Ταορμίνα, το λουλουδιασμένο μπαλκόνι της Σικελίας, την Ταορμίνα, όπου θα πληροφορηθούμε τη γοητεία μιας μεσαιωνικής Ταορμίνας, όπου κάθε σοκάκι, πλατεία και μνημείο έχει να διηγηθεί τη δική ενδιαφέρουσα ξεχωριστή του ιστορία, ενώ στους καλο – φροντισμένους κήπους κάτω από αρχαίο ελληνικό θέατρο με τα φοινικόδεντρα και τις φραγκοσυκιές με τα γιασεμιά, τις μπουκαμβίλιες και τις μανόλιες, μας χαρίζουν μια παραδεισένια ατμόσφαιρα ευχαρίστησης και γαλήνης. Ταορμίνα, ιδρύθηκε από την Νάξο, που είχε ιδρυθεί το 734 π. Χ. και έγινε το πρώτο θεμέλιο του ελληνικού πολιτισμού στη Σικελία.

Κατά τη διάρκεια του πολύχρονου πελοποννησιακού πολέμου συμμάχησε η Νάξος με την Αθήνα και το έτος 403 π. Χ. καταστράφηκε από τον τύραννο των Συρακουσών Διονύσιο με τη βοήθεια του προδότη Procleus, έναν κάτοικο της πόλης και έλαβαν εκδίκηση γιατί συμμάχησε με την Αθήνα.
Οι επιζήσαντες επέστρεψαν στην Νάξο και την έχτισαν ακόμη μια φορά, αλλά το 358 π. Χ. τους οδήγησε ο Ανδρόνικος, πατέρας του ιστορικού Τιμαίου αυτούς που κινδύνευσαν τη ζωή τους τη στερέωση στο Ταυρομένιο, σήμερα Ταορμίνα. Βλέπε και www.kn-megalexandros.gr, Άρθρα με φωτογραφίες.

Οι νέες γεωργικές παραγωγές φυτειών φραγκόσυκων

Εκτός βέβαια, τις καλά οργανωμένες τουριστικές μονάδες σε πόλεις και πλησιέστερα σε μέρη που πέρασαν Έλληνες με καλή περιηγητική οργάνωση, είναι καλά οργανωμένος ο Αγροτουρισμός Agrotourismo και τα εντόπια σπεσιαλιτέ με καλή προσφορά εντόπιων βιολογικών προϊόντων. Ένα άλλο εξαγωγικό προϊόν είναι η φραγκοσυκιά, όπου η Σικελία κατέχει την Τρίτη θέση των γεωργικών της προϊόντων.

Προβληματισμός της νέας καλλιέργειας φραγκοσυκιάς

Πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο πλην άγνωστο στους πολλούς δέντρο και στην Ελλάδα χωρίς καμιά πλατειά υποστήριξη από τον άνθρωπο, ενώ είναι βασικής σημασίας για τους καρπούς της όσο και για τα φύλλα της για τον Άνθρωπο, τη Γεωργία, την κτηνοτροφία, Μελισσοκομία, το Περιβάλλον και το Μέλλον. Εκτός από την μεγίστη προστασία του περιβάλλοντος και τη διαρκή πράσινη και ευχάριστη εικόνα στα ξηρά και άνυδρα τοπία, η φραγκοσυκιά έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα γιατί είναι φυτό του μέλλοντος και λόγω της ανθεκτικότητας στην ξηρασία θα αποτρέψει την πλήρη ερήμωση και θα αποτελέσει ανάχωμα στο δυσάρεστο φαινόμενο.


Σύντομη ιστορική ανασκόπηση

Όπως γνωρίζουμε η Σικελία, πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια είναι γνωστή για την παραγωγή των σιτηρών, και ως σιτοβολώνας της Αρχαίας Ελλάδας και της Ρώμης, αλλά επίσης και τις άλλες παραγωγές της γεωργίας, όπως λεμόνια, πορτοκάλια, ελιές και ελαιόλαδο, αμύγδαλα, φραγκόσυκα, φυστίκι και κρασιά, pastori, ricotta.

Υπάρχουν μικρές επιχειρήσεις που ζουν από την αλιεία του τόνου, σαρδέλας, που εξάγονται σε όλο τον κόσμο και μπορούμε να δοκιμάσουμε απανταχού του νησιού. Όσον αφορά τη βιομηχανία στα δυτικά και Δυτικά-ανατολικά προωθείται πετρέλαιο, που καλύπτει περίπου 90% της ιταλικής παραγωγής, εκτός τούτου υπάρχει και φυσικό αέριο. Sicilybest.com
Παραθέτω την φραγκοσυκιά που είναι ένα φυτό καρποφόρο, φαγώσιμο είδος, κτηνοτροφικό, βιομηχανικό και φαρμακευτικό και πιο κάτω αναφέρω τις παθήσεις που μπορούν να καταπολεμηθούν
Οι παθήσεις που καταπολεμούνται από τα προϊόντα της φραγκοσυκιάς:
διαβήτης, αρτηριοσκλήρωση, υπέρ χοληστερίνη, καρδιακούς νόσους, κατά του λίπους, καρκίνο του εντέρου, έλκος στομάχου. Τα φρούτα από την Opuntia ficus-indica, είναι φαγώσιμα και μπορούν να καθαριστούν ωμά και να επεξεργαστούν σε χυμό.

Ως νέο φυτό εξαπλώθηκε στην περιοχή της Μεσογείου, στην Αυστραλία, Ινδία, Νότιο Αφρική και Χαβάι. Από τα 150 είδη φραγκοσυκιάς εισήχθησαν στην Αυστραλία μόνο 52. Opuntia jaconostle κάνουν προϊόντα δύο φορές τον χρόνο.

Σε περίπτωση και είναι είδος που επεκτείνεται χωρίς τη θέλησή μας, καταπολεμείται με Larven von Cactoblastis castorum.

Η καλλιέργεια Opuntia ficus - indica, joconostle, Φραγκοσυκιές

Αξιοποίηση της φραγκοσυκιάς και στην πατρίδα μας
-Για την γεωργική ανάπτυξη και την αυτάρκεια του ασθενέστερου πληθυσμού
-Για την προώθηση της κτηνοτροφίας
-Για την παραγωγή, εκβιομηχάνιση και εξαγωγή των προϊόντων
-Για τη βελτίωση της μελισσοκομίας

Ευδοκιμεί, εκεί που ευδοκιμούν και τα ελαιόδεντρα, σε εδάφη ξηρά, πετρώδη, βραχώδεις περιοχές, αμμώδεις, ηλιόλουστες βουνοπλαγιές, σε αβαθή εδάφη ή μετρίου βάθους, φτωχά σε οργανική ύλη, οξέα ή ελαφρώς αλκαλικά, και συνίσταται να παράγεται σε τέτοια μέρη που δεν υπάρχουν δυνατότητες επιβίωσης άλλων φυτών. Έχει ήθος άκρως ξηροφυτικό. Κατάλληλα είναι τα εγκαταλειμμένα άγονα αγροκτήματα των χωριών μας Πολύπετρου, Αιγύρου και Περιστεριάς, Αγοράς και τα αμφιθεατρικά άγονα αγροκτήματα των Κυργίων.

Το αμυντικό σύστημα της φραγκοσυκιάς είναι έτσι ώστε να επιβιώνει και σε περιόδους παρατεταμένη ανομβρίας. Η ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ . Η προσαρμογή της χαρακτηριστικά στηρίζεται
A) Αποταμίευση νερού μαζί με τις θρεπτικές ουσίες η φραγκοσυκιά αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες νερού μέσα στους ιστούς της, οι οποίοι συνήθως βρίσκεται στον κορμό.
Γι αυτό η κατηγορία λέγεται παχύφυτα ή σαρκόφυτα. Αποτέλεσμα της μεγάλης αποθήκευσης νερού στους ιστούς είναι αρκετή εξόγκωση. Όταν τους κόψουμε σε κάποιο σημείο ρέει νερό. Τα φυλλοκλάδια είναι οι δεξαμενές νερού της φραγκοσυκιάς.

Β) Μείωση διαπνοής.

Ο δεύτερος λόγος με τον οποίο εξασφαλίζει η φραγκοσυκιά τη διαφύλαξη νερού είναι η μείωση της διαπνοής κι αυτό επιτυγχάνεται με την «εξαφάνιση» των φύλλων. Από πλευράς μακροβιότητας, ζει πάνω από 200 χρόνια.

Αν και η φραγκοσυκιά είναι προωθούμενη καλλιέργεια και έχει ενταχθεί στις προωθούμενες καλλιέργειες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά όχι στην Ανατολική Μακεδονία, επειδή όμως ευδοκιμεί, εκεί που ευδοκιμούν και τα ελαιόδεντρα θα ήτανε μια επαναστατική υπόθεση να δοκιμαστεί πιλοτικά στους επτά Συνοικισμούς των Κυργίων και στα εγκαταλειμμένα και άγονα αγροκτήματα.

Παρέκβαση: Η Φραγκοσυκιά είναι εναλλακτική προωθούμενη καλλιέργεια, που μπορεί να αξιοποιηθεί σε φτωχά εδάφη, η εκμετάλλευση της οποίας μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη. Εντάχθηκε στις προωθούμενες καλλιέργειες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στους νομούς της Κρήτης αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας με ανάλογο κλίμα, όπως είναι οι νομοί Λακωνίας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Πειραιώς (Τροιζηνία, Κύθηρα και Πόρο), Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου και Εύβοιας). Τέλος της παρέκβασης

Ο τρόπος με τον οποίο φυτεύεται είναι πολύ απλός. Αν κόψουμε ένα φύλλο και το ακουμπήσουμε στο έδαφος, βάζοντας επάνω μια πέτρα και να το αφήσουμε μια βδομάδα να βγάλει ρίζες, μετά το φυτεύουμε όρθιο, βλαστάνει τον επόμενο χρόνο και καρποφορεί σε τρία χρόνια. Ακόμα πολλαπλασιάζεται και με σπέρματα αλλά πολύ βραδέως.

Σημειώνουμε, ότι η φραγκοσυκιά είναι φυτό καρποφόρο, εδώδιμο, κτηνοτροφικό, βιομηχανικό και φαρμακευτικό. Οι καρποί ωριμάζουν προς το τέλος του καλοκαιριού, υπάρχει όμως και το είδος της διπλής συγκομιδής (Opuntia Jaconostle), έχουν γεύση ευχάριστη, γλυκιά, αρωματική και δροσιστική και συμπληρωματικά αντικρίζουμε την ομορφιά της σε τρία χρώματα – κίτρινο, πράσινο και κοκκινωπό.


Η πρώτη φραγκοσυκιά εισήχθη στην Ευρώπη από την Κεντρική Αμερική, Μεξικό, μετά την ανακάλυψη της Αμερικής.. Κατά την ισπανική αποικιακή κυριαρχία είχαν εισάγει εκεί στο Μεξικό μεγάλο αριθμό ζώων , ιδιαιτέρως πρόβατα, αίγες. Τα ξερά εδάφη δεν μπορούσαν να τροφοδοτήσουν τα ζώα με νερό και χόρτο. Εκεί παρατήρησαν, ότι τα ζώα τρεφότανε από Opuntia – φραγκοσυκιά. Για να τροφοδοτούν τα ζώα στις ξηρασίες επεκτάθηκαν οι φυτείες Opuntia στο Μεξικό από τον 19 αιώνα και τελικά με σκοπό για την παραγωγή τροφής για την κτηνοτροφία.

Από το τέλος του 20. αιώνα έχει επεκταθεί παγκόσμια η χρήση φραγκοσυκιάς ως τροφή για την κτηνοτροφία περίπου σε 900 000 εκτάρια, ενώ για τα φρούτα φραγκοσυκιάς υπολογίζεται σε 100.000 εκτάρια, και προβλέπεται το είδος Opuntia ficus –indica. Παράλληλα με το Μεξικό γίνεται χρήση γεωργική στην Αιθιοπία, Βραζιλία, Χιλή, Νότια Αφρική και στις ΗΠΑ. Η σημασία της φραγκοσυκιάς ως μέσον τροφής προβλέπεται από τις γεωργικές οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών, ότι θα κερδίσουν μελλοντικά περισσότερη σημασία.

Σημειώνουμε, ότι υπάρχουν βοτανικές ποικιλίες της φραγκοσυκιάς, και τα νέα τρυφερά βλαστάρια τρώγονται ως λαχανικά. Τα φρούτα (Tuna) τρώγονται ως φρέσκο φρούτο, φρέσκο παστέτε, σιρόπι, Gelees, Παρασκευή κονσέρβας, μαρμελάδες, μέλι, τυρί, κρασί, οινοπνευματώδες ποτό, αλκοόλ, και μίγμα χυμού. Βιολογικό τσάι

Χρησιμοποιούνται επίσης για την παραγωγή φαρμακευτικών και κοσμητικών προϊόντων καθώς επίσης για τις ασθένειες, όπως διακυμάνσεις στην κύστη, προστάτη,


Επίλογος σχετιζόμενος με την φραγκοσυκιά


Αφορμή αυτής της περιγραφής μου έδωσε το ταξίδι μου το 2012 στη Σικελία και η ανακάλυψη των φυτειών της φραγκοσυκιάς και το σχετικό ερέθισμα να γράψω για ένα φυτό που ταιριάζει στον τόπο μας, και ευδοκιμεί εκεί, που ευδοκιμούν τα ελαιόδεντρα , και έχει συγκεκριμένη σημασία.

Θα πρέπει να δραστηριοποιηθούμε από τη θεωρία στην πράξη και πρέπει να στείλουμε το μήνυμα στους δραστήριους, ενεργούς πολίτες, ιδιοκτήτες ακαλλιέργητων γαιών, ώστε να φροντίσουν να φυτέψουν μια φραγκοσυκιά, (και όχι μόνο), όπου μπορούν κάθε χρόνο να συνεχίζουν, αλλά για μεγάλες καλλιέργειες εύλογη είναι η απαραίτητη η συνεργασία και συμβολή και παρακολούθηση των αρμόδιων αγροτικών υπηρεσιών, ιδίως να καλυφτούν εκτάσεις από λατομικές εκμεταλλεύσεις, βουνών, που πλήγονται από πυρκαγιές. Είναι άξιο τιμής να ντυθούν οι γυμνές βουνοπλαγιές και να αλλάξει η αισθητική εικόνα των περιοχών.

Και η ιατροφαρμακευτική αξία είναι επίσης σημαντικής σημασίας: -θεραπεία φλεγμονωδών αποστημάτων, τη διόγκωση της σπλήνας, την ελονοσία, τους μώλωπες και την περιποίηση των τραυμάτων. Θεραπεία της υπερλιπιδαιμίας και της παχυσαρκίας, κατά του σακχαρώδους διαβήτη, κατά την υπερτροφίας του προστάτη, κατά της φλεβίτιδας, κατά πνευμονικών παθήσεων, καταπολέμηση καρκίνου, στήθους, προστάτη, στομάχου, πνευμόνων, παγκρέατος και ως δυναμωτικό και τα άνθη ως διουρητικά, αντισπασμωδικά, αντιδιαρροϊακά, αιμολυτικό, καθώς και για την καταπολέμηση της ψαμμίασης, ήτοι άμμου στα νεφρά και την νεφρίτιδα.
Όπως αναφέραμε η φραγκοσυκιά ευδοκιμεί σε χωράφια πολύ σφικτά , αμμώδη, σε άβαθη και πετρώδη εδάφη, ηλιόλουστα και θερμά.

Αν η φραγκοσυκιά βρίσκεται σε βραχώδες μέρος, οι ρίζες της έχουν τη δυνατότητα να διολισθαίνουν ανάμεσα στις ρωγμές των βράχων. Βοηθούν ως ανεμοφράκτες, ιδίως μικρών καλλιεργειών. Ακόμη γίνεται λόγος για χρήση της φραγκοσυκιάς στην προστασία του περιβάλλοντος, την κάλυψη των φαλακρών λόφων και απολήξεις βουνών που πλήγονται αγρίως από πυρκαγιές, την προστασία οικισμών και περιοχών από κατολισθήσεις φετών υλικών.

Αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στην περιφέρειά μας με την τωρινή τραγική παρουσιαζόμενη εικόνα του περιβάλλοντος των μεταλλείων, όπου θα μπορούσαν να καλυφθούν λατομικές εκμεταλλεύσεις με φραγκοσυκιές, καθώς επίσης και τις καλύψεις λατομικών εκμεταλλεύσεων της περιοχής μας. Είναι εύκολο να ντυθούν οι γυμνές βουνοπλαγιές και να αλλάξει η αισθητική των περιοχών. Όλα εξαρτώνται από την ανθρώπινη διορατικότητα, συμμετοχή, δράση και θέληση.

Γιατί άλλού και όχι σε εμάς, όταν στην Σικελία φθάνουν τα 1000.000 στρέμματα, στην Τύνιδα 80.000 στρέμματα, στην Ισπανία παράγουν 4700 τόνους φραγκόσυκων τον χρόνο πάνω σε 8.000 εκτάρια , στη Βραζιλία οι εκτάσεις φραγκοσυκιάς για κτηνοτροφικές είναι περίπου 3.000.000 στρέμματα, στο Μεξικό παράγουν σε πάνω από 15.000 εκτάρια αυτό το φυτό, που θεωρείται ως εθνικός θησαυρός και κυρίως επεξεργάζονται επιχειρήσεις τα φρούτα σε μαρμελάδα, ζελέ, ξερά φρούτα, σιρόπι και ποτάκι με φρούτα και ερευνάται στην ιατρική.

Βοτανικές ποικιλίες της φραγκοσυκιάς στο εξωτερικό και που ενδείκνυνται και για την κτηνοτροφία
Opuntia ficus – indica, variety (Santa Ynez)
Opuntia ficus –indica, variety (Santa maria)
Opunzia ficus –indica, variety, (Lynwood)
Opuntia ficus - indica, variety (dinner Platecactus)
Opunzia ficus -idica, variety (Burbanks (Spineless),

Χρονικές στιγμές

Η συλλογή και καθαρισμός αποτελούν τα δυο πιο «σκανδαλώδη» εμπόδια, ώστε κάποιος
να απολαύσει τα φραγκόσυκα. Η συγκομιδή γίνεται μεταξύ 3-5 πρωινή ώρα, με τίναγμα, με καλύπτρα , με τα γάντια, με το χέρι και πρακτικά μέσα. Το φύλο της φραγκοσυκιάς αποκαλείται και στην Ελλάδα «γλώσσα της πεθεράς».

Για την ανάπτυξη της Κτηνοτροφίας

Στη διάρκεια της ισπανικής αποικιακής κυριαρχίας στο Μεξικό, όπου μετέφεραν οι Ισπανοί Αίγες και πρόβατα, παρατήρησαν ότι τα πρόβατα και οι Αίγες λόγω έλλειψης τροφής και νερού τρεφότανε από τα φυτά πράσινου Opuntia, όπου από τον 19. αιώνα άρχισαν να παραγάγουν για τροφή των ζώων. Στον τομέα των ζωοτροφών, ειδικότερα της δικής μας περιοχής, η φραγκοσυκιά είναι από τα πλέον προτιμώμενα φυτά λόγω του νερού που περιέχει και αποθηκεύουν αλλά και λόγω των πολλών θρεπτικών συστατικών.

Εδώ τονίζουμε, ότι στην Αμερική είναι η βασική τροφή των γαλακτοφόρων αγελάδων, αφού τα συστατικά των φύλλων είναι εξαιρετικά πλούσια σε βιταμίνες, νερό, υδατάνθρακες, και σε μεταλλικά στοιχεία όπως σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο. Επίσης σε ανάμιξη με βαμβακόπιτα παράγεται μια σπουδαία τροφή. Επομένως και για τη δική μας περιοχή στον τομέα της κτηνοτροφίας, η συμβολή της είναι σημαντικής σημασίας, πλην δυστυχώς στην Πατρίδα μας δεν προωθείται σε όλες τις περιοχές, αν και εκεί ευδοκιμούν τα ελαιόδεντρα.

Με αυτή την επιτόπια προσωπική μου εμπειρία στη περιήγησή μου το 2012 στη Σικελία, θέλω μαζί με άλλους ενεργούς πολίτες να δώσω το μήνυμα στους κτηνοτρόφους και σε ιδιοκτήτες άγονων αγροτεμαχίων να δραστηριοποιηθούν για την προώθηση της φραγκοσυκιάς και στην περιοχή μας.

Να συμπεριλάβουν στην καθημερινή τροφή των ζώων τους την φραγκοσυκιά, αυτοτελή ή επεξεργασμένη. Ασφαλώς μόλις πληροφορηθούν τα μεγάλα οικονομικά οφέλη, συγκριτικά με χαμηλότερο κόστος από τις σημερινές προμήθειες θα δράσουν εδώ και τώρα. Συμπληρωματικά στις μέρες ξηρασίας δεν κινδυνεύουν να μείνουν τα ζώα τους χωρίς τροφή. Δεν θα είχαμε τα λυπηρά γεγονότα οι κτηνοτρόφοι σε μέρες ξηρασία να εκπέμπουν SOS για νερό και τροφή για τα ζώα τους.

Δεν θα είχαμε πρόβλημα να δημιουργούσαμε έγκαιρα μικρό-φράγματα. Δεν θα είχαμε πρόβλημα, αν καλύπταμε γυμνές βουνοπλαγιές, χέρσα μέρη, ρεματιές, μεγάλες εκτάσεις, και προφυλακτικές φυτεύσεις προ των δασών και για την προφύλαξη από τις πυρκαγιές με αυτό το φυτό. Είθε όμως να δράσουμε εδώ και τώρα.


Ελπίζω, μετά από μια εθελούσια παρουσίαση αυτού του άρθρου μου που δεν πρέπει με κανένα τρόπο να θεωρηθεί ως αποτελειωμένο, αλλά ως πρώτο ερέθισμα για περαιτέρω πρακτική καθοδηγητική ενημέρωση και προώθηση του προϊόντος και στη δική μας περιοχή, ώστε να υποστηριχθεί και να τεθεί σε συμβουλευτική παρακολούθηση από τις γεωργικές υπηρεσίες για χάρη των ταλαιπωρημένων κτηνοτρόφων μας, και τα αδύνατα στρώματα των συμπατριωτών μας, που διψούν για πληροφόρηση και καθοδήγηση και έχουν ενδιαφέρον συμβουλών και παρακολούθησης, αν χρειαστεί ανάγκη περαιτέρω έρευνας είμαι πρόθυμος να βοηθήσω συμπληρωματικά στην περαιτέρω έρευνα, κατατοπιστική ενημέρωση και ενεργή παραγωγικότερη συμμετοχή.

Ευπρόσδεκτος σε κάθε Αντίλογο

Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης
k-nalbantis@hotmail.de,
www.kn-megaleaxandros.gr

Επιτρέπεται η μετάδοση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση με τον όρο να αναφέρεται Πηγή, όνομα συγγραφέα και ιστοσελίδα

Πηγή:www.kn-megalexandros.gr, Sueddeutsche Zeitung, Koelner Stadt – Anzeiger, Στρατουδάκης, fragosika.gr, phlou.logspot.de, rainforest-newsletter.de, translate.google.de, atlantis-pharm.com, italien-inseln.de, sicilias.de, kakteenforum.de, de.wikipedia.org/wiki/opuntien, mjm-jatho.gr, viaggiandofacile.it, piperies-agiou-georgiou.blogspot.de, eisodima.gr, www.dramina.gr

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο