Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

Ευρώπη και καταπολέμηση της Μαφίας; - Bekämpfung der Mafia in Europa?

ΑΡΧΙΖΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ - Addiopizzo - καταπολέμησης της Μαφίας στην Ευρώπη;

Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη

Τώρα στη Σικελία : Μια επικίνδυνη, αλλά θαρραλέα και αξιέπαινη κίνηση απελευθέρωσης - Addiopizzo –Αντίο όχι χρήματα για την πληρωμή της μαφίας, σλόγκαν που αμφισβητεί στην Σικελιώτικη Μαφία το δημόσιο χώρο.

Προλεγόμενα

Το θράσος μιας μαφιόζικης οργάνωσης δεν έχει όρια, από μεθόδους εκβιασμού, τοκογλυφίας μαύρου χρήματος, περαιτέρω , μαφιόζικες τακτικές, απειλές, επιχειρήσεις λάσπης, συμμορίες, εκβιαστικές προειδοποιήσεις και ενέργειες, εκβιαστικά χρήματα για παροχή «προστασίας», από τον μεγάλο φόβο ιδιοκτητών καταστημάτων και επίσης μεγάλες χρηματικές επιθέσεις, μπίζνες.

Είναι συνήθως ομάδα επιτήδειων που αλληλοϋποστηρίζονται και αποκομίζουν οφέλη με αθέμιτα μέσα.

Αιτία του κακού είναι ο φραγμός της σιωπής και ετούτος ο νόμος της σιωπής, είναι που στηρίζεται η δύναμη της διαφθοράς και της αλληλοϋποστήριξης που αποκομίζουν προνόμια και οφέλη με αθέμιτα μέσα.

Η μέθοδος καταπολέμησης της μαφιόζικης νοοτροπίας είναι η αυτοκριτική και η απελευθέρωση.

Και τι είναι όταν κάποιος δεν εμπιστεύεται να παραπονεθεί, τότε δεν υπάρχει επίσης κανένας δικαστής, που να επιμένει για τη διατήρηση του δικαίου. Μία ισχυρή Πολιτεία δικαίου χρειάζεται ισχυρούς υποστηριχτές.

Ο αγώνας ενάντια στην Μαφία της ιταλικής πολιτείας ήτανε για πολλά χρόνια διαμορφωμένος από μια αναποφασιστικότητα ως και μια αδιάφορη στάση. Εξαιτίας της παρουσιαζόμενης πελατειακής σχέσης από διακεκριμένους πολιτικούς στα μαφιόζικα αφεντικά, μπορεί κάποιος να συμπεράνει, ότι τα συνεχή μπλοκαρίσματα της δικαιοσύνης για την καταπολέμηση της Μαφία οφείλονται στους συμμετέχοντες πολιτικούς.

Πολλαπλοί πολιτικοί του Fanfani και αργότερα του Andreotti-correnti DC Andreottis, που η κύρια βάση βρισκότανε στη Σικελία, βρισκότανε κατά την υποψία, ότι είχαν την εύνοια και την υποστήριξη. Ο επικίνδυνος αγώνας εναντίον της Μαφίας „Addiopizzo-


Τέλος με τη Μαφία δηλώνει τελευταία η κυβέρνηση Μόντι και ανακοινώνει στον αντιμαφιόζικο αγώνα μία επιτυχία μετά την άλλη. Ευδιάκριτα είναι βέβαια, αυτό που πολλοί υποψιάζονται , ότι στην Ιταλία είναι πολιτική, οικονομία και Μαφία πάρα πολύ στενά μεταξύ τους συνδεδεμένοι.


Η ευρωπαϊκή Ένωση επεκτείνει την καταπολέμηση της οργανωμένης εγκληματικότητας της Μαφίας, της διαφθοράς και το ξέπλυμα χρημάτων, και προετοιμάζει μέτρα για την καταπολέμηση της οργανωμένης εγκληματικότητας στην ΕΕ.

Τα μέτρα περιέχουν έναν επεκτεινόμενο ορισμό από τα εγκλήματα της μαφίας και τη δυνατότητα κατάσχεσης των οικονομικών κερδών. Δεν υπάρχει καμιά χώρα της ΕΕ που δεν έχει να κάνει με την Μαφία. Δεν υπάρχει ένας σταθερός επιχειρηματικός τομέας σταθερός για την εσωτερική αγορά και τους πολίτες.

Ιστορική ανασκόπηση και γένεση της Μαφίας

Η Σικελία τις τελευταίες χιλιετηρίδες γνώρισε πολλές ξένες κυριαρχίες και όλες αυτές έχουν αφήσει τα ίχνη τους. Υπάρχουν νεκροταφεία σπηλαίων, ελληνικοί ναοί και νορμανδικές εκκλησίες.
Οι Άραβες έχουν διαιωνιστεί με τον κατάλογο φαγητών, όπου έφεραν στη Σικελία, εκτός των άλλων, πως να κερδίζουν αλάτι, πως να εξορύσσουν τον ορυκτό πλούτο και να αρδεύουν τα χωράφια τους. Επίσης και τα πορτοκάλια και τα λεμόνια, σήμερα το σήμα κατατεθέν της Σικελίας, όλα τα έχουν φέρει οι Άραβες. Ήτανε μια περίοδο της άνθισης.
Αλλά οι περισσότεροι κυρίαρχοι αδιάντροπα λεηλάτησαν το νησί. Οι Ρωμαίοι κατάστρεψαν τα δάση για να κατασκευάσουν πλοία. Οι Γάλλοι θέριζαν πάνω στο νησί, ώσπου ξέσπασε στην πρωτεύουσα μια λαϊκή εξέγερση. Οι Ισπανοί ανακάλυπταν κάθε τόσο νέους φόρους, που εκβίαζαν τους Σικελιανούς.

Και όμως η χειρότερη κυριαρχία όφειλε να έλθει από το ίδιο τον λαό της: Η κυριαρχία (από το 1877) της Μαφίας στο Παλέρμο της Σικελίας.

Πολλοί νέοι άνθρωποι τώρα πλέον άρχισαν στο Παλέρμο να αντιστέκονται στην Μαφία με το Emporio pizzo-free, όπου εξηγείται,»αν ένας ολόκληρος λαός πληρώνει το Pizzo, είναι ένας λαός χωρίς αξιοπρέπεια».
Pizzo, είναι τα χρήματα προφύλαξης που αποσπά η Μαφία.

Η Τaz εφημερίδα του Βερολίνου οργανώνει νέα περιηγητικά πολιτιστικά ταξίδια με δημοσιογράφους και συγγραφείς στα ωραιότερα αξιοθέατα του νησιού από την εποχή των Ελλήνων, των Ρωμαίων, των Αράβων και των Νορμανδών και επίσης τη γνωριμία με τα κοινωνικά στρώματα που επιδιώκουν την αλλαγή της κοινωνίας. Σαν ένα χταπόδι έχει εξαπλώσει η Μαφία τα πλοκάμια της πάνω στη Σικελία.

Με χίλιες βεντούζες απορροφά από τους πλούσιους επιχειρηματίες καθώς και από τους φτωχούς έμπορους χρήματα για την πληρωμή της Μαφίας έναντι προστασίας.

Η Cosa Nostra, όπως λέγεται η Σικελιώτικη Μαφία οργανωμένη με τις οικογενειακές διασυνδέσεις, περίπου 5.000 ως 6.000 Μέλη λέγεται έχει εμπλουτίσει από την πώληση οπλισμού και το εμπόριο ναρκωτικών γύρω από τον εκβιασμό γύρω από την παραλαβή επικερδών οικοδομικών εντολών. Όμως από το Pizzo, από τα χρήματα εκβιασμού στην Σικελία είναι η μεγαλύτερη κερδοφόρα πηγή εμπλουτισμού του εισοδήματος.
Ένας έμπορος τσιγάρων πληρώνει κατά μέσον όρο 32 Ευρώ τον μήνα. Ένας ιδιοκτήτης καταστήματος μεταξύ 200 και 500 Ευρώ, ένα κατάστημα Supermarkt 5.000 ως 25.000 Euro, σε επιχειρηματίες είναι τα όρια υψηλότερα. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο εισρέουν κάθε χρόνο περισσότερα από ένα δις Ευρώ στην τσέπη των μαφιόζων.

Σήμερα παρουσιάζονται θύματα εμπόρων του εκβιασμού και συγγενείς από δολοφονημένους στα σχολεία, για να επεξηγήσουν σε μια νέα γενιά τα αηδιαστικά του παρελθόντος.
Ο κοινός χώρος της μαφίας, που ήταν πάντα ο φόβος των άλλων, άρχισε να υποχωρεί με τη δράση: Addio pizzo, που αμφισβητεί τη μαφία. Και χιλιάδες κάτοικοι του Παλέρμου υπέγραψαν ότι θα ψωνίζουν από καταστήματα που δεν πληρώνουν Pizzo χρήματα για την μαφία.

Μέχρι τώρα ίσχυε το αδιαμφισβήτητο μήνυμα της μαφίας, όποιος αγνοεί τον νόμο της Omertà, τον νόμο της σιωπής, που στηρίζεται η δύναμη της μαφίας, τότε φέρνει τον εαυτό του σε κίνδυνο. Αν είναι όμως πολλοί, τότε βρίσκεται η Μαφία σε κίνδυνο. Και ο υπολογισμός του Addio pizzo, είναι ο υπολογισμός των συνεργατικών αγροτικών επιχειρήσεων, των αγροτών, των επιχειρηματιών, και ο υπολογισμός του Μουσείου της Αντιμαφίας.

Αν θα έχει επιτυχία ο υπολογισμός κανείς δεν το γνωρίζει και όμως φαίνεται να είναι η μοναδική ευκαιρία, που έχει η Σικελία, να απελευθερωθεί μετά από εκατοντάδες χρόνια ξένης ξενοκρατίας και επίσης και από τη δική της εγκληματική κυριαρχία.
Βλέπε: www.taz.de/tazreisen, www.zeit.de,
Infos: www.addiopizzo.org

ΔΟΚΙΜΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ καταπολέμησης της Μαφίας στη Σικελία,

Addiopizzo - όχι χρήματα - Μια αξιοπρόσεκτη πρωτοβουλία 2.Μέρος
Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη, Κολωνία

Προλεγόμενα

Μαφία – όνομα μυστικής οργάνωσης κακοποιών στη Σικελία. Μαφιόζικη νοοτροπία θα πει, ομάδα επιτήδειων που αλληλοϋποστηρίζονται και αποκομίζουν οφέλη με αθέμιτα μέσα


Τώρα ύπνος, φαγητό, αγορά, χωρίς να προφητεύουν τ΄ αφεντικά. „Addio Pizzo“ Αντίο τα χρήματα για την πληρωμή της μαφίας, λέγεται μια πρωτοβουλία, που κατέβαλαν χρήματα έναντι προστασίας και αντιδρώντας ιδρύθηκε η δραστηριοποίηση από νέους στο Παλέρμο το 2004.

Αυτοί πλημμύρισαν τότε την πόλη με πλακάτ , που πάνω έγραφαν: «Ένας λαός που πληρώνει χρήματα προστασίας, είναι ένας λαός χωρίς αξιοπρέπεια».
„Addio Pizzo“: ανακάλυψαν οι κριτές της μαφιόζικης κατανάλωσης, εν τω μεταξύ στο Παλέρμο της Σικελίας, περίπου 400 ιδιοκτήτες καταστημάτων γνωστοποιούν με „Addio Pizzo“ – αυτοκόλλητα σλόγκαν στις βιτρίνες, ότι αυτοί στέκονται εμπόδιο και αντιστέκονται ενεργά στην Μαφία, όπου τα συνδεδεμένα καταστήματα, μπαρ, ξενοδοχεία στην αγορά, στο πιοτό και την διανυκτέρευση υποστηρίζουν τον αγώνα της Σικελιάνικης κοινωνίας εναντίον της Μαφίας.
Κάτω από την ιστοσελίδα: www.addiopizzo.org, μπορεί κάποιος να εξετάσει το πλάνο της πόλης με τις επιχειρήσεις που συνδέονται εναντίον της Μαφίας.

Πώς γεννήθηκε η πρωτοβουλία απελευθέρωσης ;

Όλα ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια μιας βραδιάς το καλοκαίρι του 2004. Oνειρευόμασταν να ανοίξουμε ένα pub.Τότε κάποιος από τη παρέα είπε: «και αν μας ζητήσουν pizzo;¨». Στην Σικελία το σύστημα των εκβιασμών λέγεται Pizzo.Είναι το σύστημα με το οποίο η μαφία επιβάλλει τους «φόρους» της και ελέγχει την επικράτεια.
Την επόμενη μέρα, το Παλέρμο ξύπνησε με τους τοίχους, τις κολώνες και τους τηλεφωνικούς θαλάμους γεμάτους από αφίσες όπου ήταν γραμμένο «ένας λαός που πληρώνει το «pizzo»,είναι ένας λαός χωρίς αξιοπρέπεια».

Απροσδόκητα η πόλη του Παλέρμου φάνηκε να ξυπνά και να αντιδρά. Γύρω από τα παιδιά που είχανε κολλήσει τις αφίσες την πρώτη νύχτα, δημιουργήθηκε προοδευτικά μια ομάδα παιδιών που ασπάζονταν τις ίδιες ιδέες: «Όσο πληρώνουμε το pizzo, δεν είμαστε ελεύθεροι». Γιατί αν ο φούρναρης της γειτονιάς μου πληρώνει το pizzo, τότε και εγώ, όταν αγοράζω ψωμί δίνω ένα μέρος των χρημάτων μου στη μαφία και υποτάσσομαι σε αυτή».Έτσι γεννήθηκε η επιτροπή του Addiopizzo, το comitato Addiopizzo.

Από εκείνες τις πρώτες αφίσες, έγιναν πολλά. Κυρίως εμφανίστηκε ένα αφανές σύστημα αγώνα κατά της μαφίας, το consumo critico antipizzo. Η εκστρατεία «ενάντια στο pizzo άλλαξε τις αγορές σας» έχει ως στόχο να δημιουργήσει μια ομάδα καταναλωτών στο Παλέρμο και στις γύρω περιοχές έτοιμους να υποστηρίξουν τους εμπόρους που αντιτάσσονται στο κύκλωμα της μαφίας και που, νικώντας τον φόβο, καταγγέλλουν τους εκβιαστές.

Και εσύ με τη σειρά σου, μας παροτρύνουν οι ιταλοί, παρόλο που δεν ζεις στην Ιταλία, μπορείς να εκφράσεις την αλληλεγγύη σου στην εκστρατεία μας συμπληρώνοντας την κάτωθι φόρμα και ενδεχομένως αφήνοντας ένα μήνυμα ακόμα και στη γλώσσα σου. www.addiopizzo.org, βλέπε και: Geo Spezial Italien. 3/2012, Taz.

Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης, Κολωνία

Πηγή: www.kn-megalexandros.gr, βλέπε και άρθρα με φωτογραφίες.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση και μετάδοση με κάθε τρόπο, αρκεί να αναφέρεται η πηγή.

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο