Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

ΑΑΧΕΝ - Πόλη της επιστήμης, τεχνολογίας και της καινοτομίας - AACHEN - Stadt der Wissenschaft, Technologie und Innovationen

ΑΑΧΕΝ, πόλη της επιστήμης, τεχνολογίας και της καινοτομίας – Aachen –Stadt der Wissenschaft, Technologie und Innovationen

Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη, Konstantin Nalbantis, Koeln


Σύντομη περιήγηση στην πόλη του ¶αχεν της Γερμανίας


Το 2013 με το διεθνές Καρλομάγνου βραβείου του ¶αχεν τιμάται η Dalia Grybauskaite, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Λιθουανίας, ως μια προεξέχουσα προσωπικότητα της βαλτικής περιοχής για τα επιτεύγματά της στην αντιμετώπιση υπερπήδησης της επίκαιρης κρίσης χρέους και όχι μόνο.

Η πόλη του ¶αχεν δεν είναι μόνο μια ιστορική πόλη, είναι μια πόλη της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας, και μια ευρωπαϊκή πόλη, όπου η ιστορία της είναι μια ιστορία της Ευρώπης. Το ¶αχεν είναι γνωστό για το παγκόσμιας κλάσης πολυτεχνείο.

Ο καθεδρικός ναός της πόλης ανακηρύχθηκε το 1978 από την ΟΥΝΕΣΚΟ σε μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Το ¶αχεν είνα η δυτικότερη γερμανική πυκνοκατοικημένη μεγαλούπολη του κρατιδίου Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία – NRW και βρίσκεται στο λεγόμενο «Τρίγωνο των τριών κρατών» - Γερμανία –Βέλγιο- Ολλανδία. Το ¶αχεν έχει περίπου 250.000 κατοίκους και διοικητικά ανήκει στην Κολωνία, που απέχει από την Κολωνία 70 χιλιόμετρα.

Το διεθνές βραβείο του Καρλομάγνου, στο Ααχεν του 2012 και 2013

Από το 1950 καθιερώθηκε μια τιμητική διάκριση, του διεθνούς τιμητικού βραβείου του Καρλομάγνου, σε μια προσωπικότητα, που ιδιαίτερα πρόσφερε υπηρεσίες στην Ένωση της Ευρώπης.
Ενώ το 2012 το διεθνές βραβείο έλαβε ο Ομοσπονδιακός Υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schäuble, το 2013 θα λάβει το διεθνές βραβείο του Καρλομάγνου που είναι από το Μάιο του 2009 Πρόεδρος της Λιθουανίας και πρώην κομισάριος Dalia Grybauskaite.
Η πρόεδρος της Λιθουανίας από το 2004 ήτανε ευρωπαϊκή Κομισάριος , αρχικά για Μόρφωση και Πολιτισμό και έγινε μετά Κομισάριος Προϋπολογισμού.
Τ βραβείο είναι από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές διακρίσεις και αναγνωρίζει επιτεύγματα για την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως αναφέρεται με την Dalia Grybauskaite, τιμάται μια από τις εξέχουσες προσωπικότητες της βαλτικής περιοχής, συμπληρωματικά τονίζεται στην αιτιολόγηση του προεδρείου του Καρλομάγνου, οφείλει με την απονομή του βραβείου να αναγνωρίσει τα επιτεύγματα για την υπερπήδηση της επίκαιρης κρίσης χρέους. Τον επόμενο χρόνο έρχεται για δέκατη φορά η υπογραφή συμβολαίων εισδοχής στην ΕΕ της Λιθουανίας, Εσθονίας και Λετονίας και είναι ένα από τα μεγάλα και συγκινητικά γεγονότα της επαναστατικής δεκαετίας.

Τον αναγκαίο μετασχηματισμό διαδικασίας έχουν κάνει οι άνθρωποι, αλλά επίσης απαίτησε πολλά θύματα.
Στην επίκαιρη κατάσταση σημαδεύει τη βραβευμένη Grybauskaite, με το θάρρος και υπολογισμό, δύναμη ικανότητας επιβολής και αυτοπεποίθηση, ένα δρόμο για την υπερπήδηση των ευρωπαϊκών προβλημάτων, κρίνει το προεδρείο του βραβείου του Καρλομάγνου στο ¶αχεν.

Συγχρόνως δημιούργησε στον ίδιο το λαό της και στους ευρωπαίους εταίρους προσανατολισμό εμπιστοσύνης. Είναι ένα σπουδαίο σήμα, όταν σε μια εποχή με μεγάλη ανασφάλεια, σε σχεδόν όλα τα μέρη γύρω από εικασίες που διαλύουν μεταξύ την νομισματική ένωση, η Δημοκρατία της Λιθουανίας χωρίς αλλαγή επιδιώκει να εισέλθει στην νομισματική ένωση.

Βλέπε: www.handelsblatt.com, www.fr-online.de, www.dradio.de, άρθρα ολοκληρωμένα για τις βαλτικές χώρες, όρα περιηγήσεις: www.kn-megalexandros.gr


Η διαδρομή του Καρλομάγνου (748-814) συνδέει σημαντικούς τόπους της πόλης σε μια διαδρομή διαμέσου της ιστορίας.

Εμείς θα ασχοληθούμε όμως για το ¶αχεν ως Πόλη της επιστήμης, της τεχνολογίας και με φιλική άποψη σε καινοτομίες και κουλτούρα επιχειρήσεων.

Με την αναφορά μας στο ¶αχεν ως πρότυπο και μάλιστα ευελπιστώντας σε ένα μίνιμουμ ερέθισμα για την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας, τόσο σε στενή συνεργασία με γειτονικές χώρες, όσο και με ευρωπαϊκές χώρες και ιδιαίτερα με τη Γερμανία, όπου από εκεί έχουν περάσει ένα εκατομμύριο Έλληνες.
Ο στόχος πρέπει να είναι τοιουτοτρόπως, ώστε να συμβάλλουμε στην ενημέρωση, καθοδήγηση της αναγκαίας συνεργασίας σε τομείς, όπως ΅ΆHigh-Technologie & Innovation als Wachstumsmotor derWirtschaft Potenzielle Synergien zwischen Deutschen und Griechischen FirmenΆΆ, τεχνολογίες και νεωτερισμοί ως κινητήριος δύναμης ανάπτυξης, όπου High-Tech und Innovation sind Schlüsselfaktoren für Wachstum und Wohlstand für die Staaten und die Unternehmen, που είναι κλειδιά συντελεστών για ανάπτυξη και ευημερία των κρατών και των επιχειρήσεων.

Έτσι και στην σημερινή κατάσταση της οικονομίας της Πατρίδας μας, και, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι κάθε νεωτερισμός το κύκλωμα οδήγησης της αύξησης της ικανότητας ανταγωνισμού και μπορεί τοιουτοτρόπως να δημιουργήσει δυναμικές συνεργίες μεταξύ ευρωπαϊκών, ή γειτονικών ή και γερμανικών και ελληνικών μικτών High-Tech εταιριών.

Μην ξεχνάμε, ότι στην Πατρίδα μας αυτήν την στιγμή πρέπει να υπερπηδήσουμε μια κρίση των τραπεζών, μια κρίση του χρέους, μιας κρίση της Πολιτείας, μια κρίση των πολιτικών κομμάτων, και μια κρίση της κοινωνίας και μολαταύτα καλούμαστε επίσης να προωθήσουμε ανάπτυξη και απασχόληση.

Αναγκαία είναι μια πολλαπλή και λογική δράση, για τον περιορισμό χρέους, μεταρρυθμίσεις και πρωτοβουλίες ανάπτυξης. Επισημαίνουμε, ότι μόρφωση, μόρφωση και επιμόρφωση είναι ο μόνος δρόμος για την Ευρώπη και ένα νέο μοντέλο επαγγελματικής και τεχνικής εκπαίδευσης, σε ένα «διπολικό σύστημα» ή σύστημα διπλών ικανοτήτων. Ένα τέταρτο όλων των Ελλήνων, τα νιάτα και η δύναμη και η σωτηρία του μέλλοντος και το ήμισυ όλων των ανθρώπων κάτω των 25 ετών είναι άνεργο, και πάρα πολλοί από αυτούς με ελλιπή επαγγελματική εκπαίδευση.

Ετούτο το όραμα υπερπήδησης των δυσκολιών, συζητήθηκε στην επίσκεψη του Δημάρχου της Θεσσαλονίκης με το Δήμαρχο Κολωνίας και μαζί με το εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο και το ίδιο όραμα επιδιώκει και η ελληνική Πρεσβεία στο Βερολίνο με το εκεί εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο, βλέπε: Οικονομική Συνδιάσκεψη - Wirtschaftskonferenz: „High-Technologie & Innovation als Wachstumsmotor der WirtschaftΆΆ. Potenzielle Synergien zwischen Deutschen und Griechischen FirmenΆΆ. 11.12.2012, Berlin, „High – τεχνολογίες και νεωτερισμός ως κινητήριος δύναμης ανάπτυξη» . Επίσης με δυναμικές συνεργασίες μεταξύ Γερμανικών και ελληνικών επιχειρήσεων».

Διασυνοριακή επικοινωνία και συμβουλή

Στην περιοχή Euregio Maas-Rhein ζουν και εργάζονται όλο και περισσότερο άνθρωποι διασυνοριακά ή είναι περνούν καθημερινά τα σύνορα. Στην καθημερινότητα έρχονται αντιμέτωποι και τίθενται όμως τα ερωτήματα και προβλήματα, που προέρχονται από τα διαφορετικά εθνικά νομικά συστήματα.
Σε τέτοιες περιπτώσεις βοηθάει περαιτέρω η υπηρεσία συμβουλών της Regio Aachen με ένα εκτενέστερη συμβουλευτική και πληροφοριακή προσφορά. Σε συνεργασία με έντεκα συνεταίρους από τη Γερμανία (περιοχή ¶αχεν (Regio Aachen e.V., IHK Aachen, e.V., IHK Aachen, πόλη Aachen, Eurode/ Herzogenrath , περιοχές πόλεων Aachen , της Ολλανδίας, περιοχή Limburg) Κάμερ από το συνεργατικό εμπόριο., den Niederlanden (Provinz Limburg, Kamer van Koophandel, Parkstad Limburg, Eurode/Kerkrade, Vaals, Gulpen-Wittem) και το Βέλγιο (Γερμανόγλωσση ομάδα).

Αναφορά στην έρευνα και τεχνολογία
Ανώτατη σχολή και βιομηχανία είναι συνδεδεμένες διαμέσου της ιδιωτικής οικονομίας και τα δίκτυα πρόσβασης.

Η πόλη του ¶αχεν κατέχει τη θέση High-Tech-Standort και θεωρείται ως στρεφόμενη γέφυρα για την ανταλλαγή ιδεών και Know-how. Οι Επιχειρήσεις και πόλη είναι συνέταιροι, συμβαλλόμενα μέρη, αν αφορά για μία μοντέρνα οικονομία και επίσης αν αφορά σύγχρονη υποδομή. Ένεκα τούτου είναι η περιοχή του ¶αχεν, εδώ και πολλά χρόνια πρώτη για Spin-Offs από τα ανώτατα ιδρύματα. Η μεταβίβαση μεταξύ επιστήμης και βιομηχανίας είναι στο ¶αχεν πάρα πολύ καλή και οργανωμένη κυρίως πλησιέστερα στην πράξη.

Συγκοινωνιακός κόμβος – στο κέντρο του ευρωπαϊκού δικτύου. Και το σλόγκαν ευρωπαϊκά σκεπτόμαστε και διαπραγματευόμαστε είναι για τους κατοίκους του ¶αχεν αυτονόητη καθημερινότητα. Πολλά „euregionale Projekte“ έχουν ενδιάμεσα προσφέρει, ώστε τα σύνορα στα κεφάλια των ανθρώπων έχουν αλλάξει.
Μια μεγάλη συμβολή έχει προσφέρει το Euregio Maas-Rhein, όπου έχει συνδεθεί περισσότερο από είκοσι χρόνια μαζί με πέντε περιφερειακές οργανώσεις της περιοχής των συνόρων Ολλανδίας, Βελγίου και Γερμανίας.
Η πόλη ¶αχεν κείται στην καρδιά της Ευρώπης και με μια ημερήσια εκδρομή μπορούν να κατορθώσουν να έλθουν εκατομμύρια καταναλωτές. Έξι διεθνή αεροδρόμια σε ωριαία βάση, όπως ¶αχεν –Maasstricht, Duesseldorf, Koeln, Bruessel, Luettich και Eindhoven.

Ο καθεδρικός ναός του ¶αχεν είναι το έμβλημα της πόλης και ο θησαυρός του ναού ανακηρύχθηκε το 1978 ως πρώτο γερμανικό πολιτιστικό μνημείο και δεύτερο πολιτιστικό μνημείο παγκόσμια και συμπεριλήφθηκε στην λίστα της Welterbeliste της UNESCO


Η επιστήμη δεν θεωρείται εθνική και πολλά χρόνια πριν ακόμα οι πολιτικοί σκεφτούν για την μείωση των περιοριστικών φραγμών, το έχουν αυτό αψηφήσει οι επιστήμονες και το είχαν ξεπεράσει.
Αυτοί κατανόησαν σταθερά, αρμοδιότητες, εμπειρίες και δημιουργικότητα πάνω από κάθε χώρα, γλωσσική και επίσης πολιτιστικά όρια να δικτυώσουν και μετά να συμπληρώσουν και να εφαρμόσουν ωφέλειες για χάρη των ανθρώπων.
Εδώ, στο ¶αχεν, ως ευρωπαϊκή πόλη, όπου στα σύνορά της συναντώνται τρεις γλώσσες και πέντε πολιτισμοί, ο ένας πάνω στον άλλο. Στο ¶αχεν αναγνώρισαν πολύ νωρίς, ποιο αποφασιστικό ρόλο παίζουν τα επιστημονικά ιδρύματα για την ανάπτυξη της πόλης. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο από την δεκαετία του 80 με συνέπεια δημιουργήθηκαν δίκτυα για την προώθηση της γνώσης και της τεχνολογικής περιοχής.

Αρκεί να αναφέρουμε, ότι υπάρχουν 13 τεχνολογικά κέντρα, που προωθούν με καταμερισμό εργασίας με διαφορετικά κέντρα βάρους την τεχνολογική μεταβίβαση. Στην προκειμένη περίπτωση βρίσκονται στην πρώτη γραμμή νέες εγκαταστάσεις και δημιουργία βασικών μέσων επιβίωσης. Η στρατηγική της καινοτομίας και της πλήρης ενσωμάτωσης της επιστήμης στην ζωή της πόλης και της περιοχής, φέρει τους καρπούς της.
Σχηματίζεται ένας χαρούμενος καινοτομικός και επιχειρηματικός πολιτισμός, διαμέσου της οικονομικής δομικής αλλαγής που έχει πετύχει, από την παλιά μοναδική περιοχής της βιομηχανίας, τώρα σε μια θέση ευρωπαϊκής υψηλής τεχνολογίας.

Από το 1982 έχουν δημιουργηθεί στο ¶αχεν περίπου 1.000 επιχειρήσεις με περισσότερους από 25.000 άμεσες ή έμμεσες θέσεις εργασίας, που αποκλειστικά ασχολούνται με την ανάπτυξη νέων προϊόντων και διαδικασίες. Κάθε χρόνο περίπου 10.000 άριστα εξειδικευμένοι απόφοιτοι σε επιστημονικά ιδρύματα της περιοχής σχηματίζουν το θεμέλιο για νεωτερισμό και επιχειρηματική δραστηριότητα.
Παγκόσμιες επιχειρήσεις επωφελούνται από το δυναμικό και επίσης ιδρύματα έρευνας και διεθνή συγκροτήματα επιχειρήσεων και εγκαταστάθηκαν στην πόλη και την περιοχή ¶αχεν, όπως π.χ. Ericsson, Ford, Microsoft και Philips. Η πλησιέστερη θέση και την εξειδικευμένη έρευνα και η εξασφάλιση ενός υψηλού εξειδικευμένου επιστημονικού της νέας γενιάς ισχυροποιούν την επιλογή της θέσης δραστηριότητας. Αλλά επίσης και οι επιχειρήσεις που προέρχονται από την περιοχή, όπως π.χ. Grünenthal και Zentis, προφητεύουν από τις ωφέλειες αυτής της επιτυχημένης συμβίωσης μεταξύ πολιτική της θέσης και της επιστήμης.
Από τις μικρές Spinoffs από τους σπουδαστές αναπτύχθηκαν γρήγορα διεθνείς απασχολούμενες επιχειρήσεις von Studierenden. Σε αυτές μετρούν Aixtron και Cerobear καθώς επίσης, όπως FEV-Motorentechnik και Parsytec.

Επίλογος

Σε μία συνεργασία αυξάνονται η έρευνα, ο νεωτερισμός και η αρμοδιότητα και διατηρείται συνδεδεμένη ως η μοναδική προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή συνεργασία και προώθηση της έρευνας.
Οι απαιτήσεις των καιρών αξιώνουν μια διεθνή συνεργασία με συλλογικά επεξεργασμένες επιστημονικές λύσεις.
Πρέπει να ανοίξουμε πόρτες για Αδελφοποίηση πόλεων, σχολείων, επαγγελματικών σχολών, πανεπιστημίων, «διπολική επαγγελματική και τεχνικής σχολή», μόρφωση και επιμόρφωση, μικτές επιχειρήσεις, Φεστιβάλ, γαστρονομία, προώθηση εντόπιων προϊόντων, πρωτοβουλία πολιτών, διαφήμιση ελληνικών συλλογικών πόλεων, ανταλλαγή μαθητευομένων, εκπαίδευση από νέους ανθρώπους σε επιχειρήσεις στην Ελλάδα, κυρίως και εξαιτίας του δημογραφικού προβλήματος, αλλά επίσης μετεκπαίδευση και στη Γερμανία .

Η κρίση είναι η μοναδική ευκαιρία για συλλογισμούς και πρέπει να παρακινήσει την ετοιμότητά μας να μεταρρυθμίσουμε την πατρίδα μας για την αναζωογόνηση των περιφερειακών περιοχών και ως πρότυπο μπορούμε να διδαχθούμε από το τρίγωνο των κρατών Γερμανίας, Ολλανδίας και Βελγίου.

Μέχρι τώρα παραμελήσαμε το αξιόλογο, το πλούσιο, το αξιοθαύμαστο και ανεκτίμητο κεφάλαιο του απόδημου Ελληνισμού.

Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης – Konstantin Nalbantis, Koeln

Πηγή: www.kn-megalexandros.gr, konstantin.nalbantis@t-online.de

βλέπε ¶ρθρα με φωτογραφίες

Φωτο –¶αχεν Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη, Κολωνία -¶νω φωτογραφία Δημαρχείο ¶αχεν – εμπρόσθια άποψη. Μεσαία φωτογραφία - Δημαρχείο ¶αχεν - οπίσθια άποψη. Κάτω φωτογραφία, ο περίφημος καθεδρικός ναός ¶αχεν.

H βραβευόμενη το 2013 με το διεθνές βραβείο του Καρλομάγνου στο ¶αχεν πρόεδρος της Δημοκρατίας της Λιθουανίας Dalia Grybauskaite

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο