Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ - Magna Crecia- Rundreise-Περιήγηση

Magna Grecia - Μεγάλη Ελλάδα
Περιήγηση στη Σικελία – Επαρχία –Provinz ENNA –
Piazza Armerina – Rundreise Sizilien 2012

2ο Μέρος: Επαρχία ΕΝΝΑ 2. Teil: Provinz ENNA
H υπέροχη βλάστηση, τα ελαιόδεντρα και η φρουτοπαραγωγή,
εδώ μόνο

βλέπε Εισαγωγή άρθρων με φωτογραφίες
Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη, Konstantin S. Nalbantis, Koeln

Προλεγόμενα

βλέπε ολοκληρωμένο άρθρο: http://www.kn-megalexandros.gr/portal/index.php?p=articles&id=201 , Άρθρα

Προλεγόμενα

Περιήγηση στο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, εκεί που μπροστά από αιώνες απέπλευσαν Έλληνες άποικοι από τις μητροπολιτικές χώρες και έφεραν στις χώρες και τις ακτές της Δυτικής Ευρώπης μια ουσιώδη εμπειρία μιας τακτοποιημένης Πολιτείας,, Αλφάβητο, Νομοθεσία, κανονισμοί Διοίκησης και πολιτιστική υπεροχή απέναντι στους εντόπιους πληθυσμούς.

Κατά κακή τύχη όμως οι Έλληνες της Μεγάλης Ελλάδας πήραν μαζί τους όχι μόνο την υπεροχή της Μητρόπολης, παρά επίσης και τις μοιραίες πλάνες, και σφάλματά της, διότι σύντομα η μια αυτόνομη πόλη καταπολεμούσε την άλλη και επίσης διαμάχες με τρίτους και τους Καρχηδονίους και τους Ρωμαίους.

Η περιοχή ΕΝΝΑ είναι πλούσια στη βλάστηση, υψηλά δέντρα και φρουτόδεντρα, αλλά εκεί βρίσκονται και οι απέραντες φυτείες από σιτηρά, αμπελόκηπους, ελαιώνες, οπωροκηπευτικά και από τον 18ο αιώνα μετά το κρασί και τις ελιές την τρίτη θέση κατέχουν τα φραγκόσυκα..

Η Έννα υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της λατρείας της Δήμητρας και της Περσεφόνης και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η κύρια γεωργική παραγωγή της επαρχίας είναι ακόμη και σήμερα τα δημητριακά.
Ένεκα τούτου ήτανε η επιλογή του εποικισμού για ολόκληρη την περιοχή από την προϊστορία περισσότερο από πολύ αιτιολογημένη.

Τα πρώτα ίχνη μαρτυρούν την εποίκηση από την νεολιθική εποχή. Μετά τους Σικούλους, ήρθαν οι Έλληνες, οι Ρωμαίοι, οι Βάνδαλοι, οι Γότθοι, οι Βυζαντινοί και οι Άραβες. Η Πιάτσα Αρμερίνα, Piazza Armerina δημιουργήθηκε κατά την νορμανδική εποχή και είναι μια μικρή πόλη, από τις πιο ενδιαφέρουσες μικρές πόλεις, όσο αφορά τα μεσαιωνικά ευρήματα.

Ιστορική ανασκόπηση - Η επαρχία της ΕΝΝΑΣ

Η επαρχιακή πρωτεύουσα ΕΝΝΑ βρίσκεται στο γεωγραφικό κέντρο της Σικελίας. Πάνω σε ένα βουνό σε ύψος 1098 πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και έχει 28 838 κατοίκους, σε μια έκταση από 35 718 εκτάρια και σε μια πληθυσμιακή πυκνότητα από 80 κατοίκους…
Βλέπε: http://www.kn-megalexandros.gr/portal/index.php?p=articles&id=201, Άρθρα
Φωτο: Ταορμίνα και Νάχος – βλέπε επιμέρους άρθρα

4.Περιηγητικό ταξίδι στην Μεγάλη Ελλάδα- 4. Rundreise Siziliens 2012
4.Περιηγητικό ταξίδι στην Μεγάλη Ελλάδα- 4. Rundreise Siziliens 2012

4. Περιηγητικό ταξίδι στην Μεγάλη Ελλάδα (Σικελία) - 4. Rundreise Siziliens 2012

1. Teil – Πρώτο Μέρος

Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη, Konstantin S. Nalbantis, Koeln
k-nalbantis@hotmail.de, www.kn-megalexandros.gr

Προλεγόμενα

Το τέταρτο αυθόρμητο περιηγητικό μου ταξίδι στην Μεγάλη Ελλάδα, όπου μου δόθηκε η ευκαιρία να ξεναγήσω έναν παλιό συμφοιτητή και πολυετή φίλο μου από την Κεντρική Αμερική.
Και εκείνοι που δεν γνώρισαν ακόμα τη Σικελία ονειρεύονται ανυπόμονα πότε να τη γνωρίσουν, όπως και εγώ που την επισκέπτομαι για τέταρτη φορά.

Στο νησί κρύβεται ένα απερίγραπτο φαινόμενο που από αυτό εξέρχεται ένας μαγνητισμός και μία πολύ ιδιαίτερη γοητεία. Μυθολογία και ιστορία, πανέμορφα τοπία και αξιοθέατα συναντιόνται εδώ το ένα πάνω στο άλλο και όπως επίσης και ο πολιτισμός παλαιών παραδόσεων χιλιετηρίδων, μαζί με τους φιλόξενους κατοίκους της.

Μόνο λίγα νησιά έχουν παίξει έναν τέτοιο σημαντικό ρόλο στην ιστορία, όπως η Σικελία. Οι ελληνικές αποικίες στην Νότιο Ιταλία και τη Σικελία είναι ένα μεγάλο ιστορικό γεγονός, που χωρίς αυτές δεν θα μπορούσε να γραφεί με γλαφυρότητα η ιστορία της Ευρώπης.

Είναι εκπληκτικό ότι ο ελληνικός πολιτισμός, από τον οποίο γεννήθηκε το μεγαλύτερο αποικιστικό κίνημα της κλασικής αρχαιότητας, άνθησε στους τομείς των γραμμάτων και των τεχνών.

Σύντομη Ιστορική ανασκόπηση

Περίπου μπροστά από 27αιώνες έφτασαν οι πρώτοι Έλληνες άποικοι στην Νάξο.
Με τα όπλα τους έφεραν επίσης μαζί τη γη και τους Θεούς της μακρινής Πατρίδας τους.

Το πνεύμα της ομορφιάς, το Φως της αλήθειας και την αξίωση για Ελευθερία, που αυτά ρυθμίζουν τον συνολικό Πολιτισμό Giardini Νάξος. Μαζί με τη γλώσσα, οι Έλληνες άποικοι φέρνουν στη μακρινή Δύση και τον πολιτισμό τους, τη θρησκεία, τις τεχνικές γνώσεις, τον περιπετειώδη χαρακτήρα τους.

Γνωρίζουμε, ότι οι έλληνες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Πατρίδα τους κυρίως εξαιτίας της πείνας και της φτώχειας, όπου μια τάξη αριστοκρατών και μεγαλοκτηματιών, «δωροφάγους» κατέχει το μεγαλύτερο μέρος των εύφορων εδαφών, ενώ οι κατώτερες τάξεις προσπαθούν να επιβιώσουν καλλιεργώντας εδάφη άγονα ή καταφεύγοντας στο εμπόριο και διακινδυνεύοντας στις θάλασσες. .

Ως απάντηση αυτής της αξίωσης των αριστοκρατικών κοινωνιών αναπτύχθηκε πολύ νωρίς, μία μετανάστευση από τις ελληνικές πόλεις με τον σκοπό να βρουν σε άλλους τόπους μία νέα προοπτική καλύτερης ζωής.

Οι κινητήριες δυνάμεις αυτών των αποπλέων των άποικων από την ελληνική μητέρα Πατρίδα, από τα νησιά και την Μικρασιατική Δυτική Ακτή ήτανε η εξασφάλιση των εξαγωγών χειροτεχνικών προϊόντων, ήτανε η αναζήτηση νέων αγαθών και πρώτων υλών οι εισαγωγές γεωργικών προϊόντων, αλλά και οι εσω-πολιτικές και κοινωνικές διαμάχες στις πόλεις της μητέρας Πατρίδας.

Αντίθετα από τους πρωτογενέστερους θαλασσοπόρους ακολούθησαν οι άποικοι τον στόχο γεωργικών αποικιών, δηλαδή τη δημιουργία μόνιμων εγκαταστάσεων με νέες αυτόνομες κοινότητες.

Η πορεία της περιήγησης

Πετάξαμε με το αεροπλάνο από την Κολωνία στην Κατάνια , εκεί μας προϋπάντησε ο γερμανό-γλωσσος ξεναγός της περιήγησης και μας συνόδευσε στο ξενοδοχείο στην περιοχή Acireale για διανυκτέρευση.

Παρατήρηση:

Την πορεία που θα ακολουθήσουμε και τις πόλεις και τα αξιοθέατα που θα επισκεφτούμε τα έχω ήδη περιγράψει στις τρεις προηγούμενες περιηγήσεις μου στη Σικελία, που μπορεί κάποιος να αναζητήσει στην ιστοσελίδα μου www.kn-megalexandros.gr, αλλά και σε άλλες ιστοσελίδες www.asxetos.gr,www.asxetos.gr- άρθρα, αλλά μολαταύτα θα τα εξετάσω και πάλι από άλλη άποψη, πως και γιατί χάθηκαν.
Στο ταξίδι αυτό θα επισκεφτώ για πρώτη φορά: την Αίτνα, την Acireale, την Piazza Armerina, τα Marsala και την Erice Τέλος της παρατήρησης

Τη δεύτερη μέρα ξεκινήσαμε από την Acireale, αρχίζοντας από την ανασκόπηση της ελληνικής ιστορίας με τον Θουκυδίδη και την μυθολογία για την περιήγηση και αναβίβαση στην Αίτνα, κατ΄ αρχάς με το τελεφερίκ και στη συνέχεια με τζιπ για τους ανώμαλους δρόμους με εισιτήριο 60 Ευρώ για κάθε άτομο.

Η Αίτνα είναι ένα ενεργό ηφαίστειο στις ανατολικές ακτές της Σικελίας, το μεγαλύτερο και υψηλότερο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη ( 3.350 μέτρα. Η Αίτνα καλύπτει έκταση 1190 τετραγωνικών χιλιομέτρων με περιφέρεια βάσης 140 χιλιόμετρα, δηλαδή είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από το Βεζούβιο.

Μετά από την Αίτνα ξεκινήσαμε για τι Ταυρομένιο –Ταορμίνα με επίσκεψη του ελληνικού θεάτρου και άλλων αξιοθέατων της πόλης και το βράδυ επιστρέψαμε στην Acireale, αφού διανύσαμε 135 χιλιόμετρα.

Την άλλη μέρα ξεκινήσαμε από την Acireale για περιήγηση των Συρακουσών, Επισκεφθκαμε την παλιά πόλη της Ορτυγίας και τα ελληνικά αξιοθέατα, τις πηγές Αρέθουσα, τον ναό της Αθηνάς,- την σημερινή μητρόπολη-, τον ναό του Απόλλωνος και πολλά άλλα αξιοθέατα της παλιάς πόλης, μετά ξεκινήσαμε για τη νέα πόλη Νεάπολη των Συρακουσών και επισκεφτήκαμε το αρχαίο ρωμαϊκό αμφιθέατρο, το περίφημο αρχαίο ελληνικό Θέατρο των Συρακουσών, τα λατομεία και το αυτί του Διονυσίου, που υπάρχει ειδική περιγραφή.
Συνεχίσαμε για την ενδιαφέρουσα πόλη του μπαρόκ Νότο και επιστρέψαμε στην Acireale, αφού είχαμε διανύσει περίπου 170 χιλιόμετρα.

Την τέταρτη μέρα ξεκινήσαμε από την Acireale, για την Plazza Armerina και για τον Ακράγα, Ακράγαντα, Agrigente 315 χιλιόμετρα, όπου διανυκτερεύσαμε έξω από την πόλη Selinunte.
Για την πόλη Plazza Armerina και για τις καταπληκτικές συνεργατικές, και τις βιολογικές αγροτουριστικές επιχειρήσεις, που όλες διαθέτουν κολυμβητήρια και επίσης εντόπια γεωργικά προϊόντα που θα ασχοληθώ σε επιμέρους άρθρο.
Οι Έλληνες έφεραν στη Σικελία τους αμπελώνες και τους ελαιώνες , οι Άραβες τα λεμόνια και τα διέδωσαν ή τα είδη kaktusfeige, που έφεραν οι Habsburger της Ισπανίας από τον Νέο κόσμο όταν ήρθαν στο νησί.

Η βλάστηση, τα φυτά και τα δένδρα της Σικελίας εξηγούν τη δική τους ιστορία. Κάτω από αυτή την έννοια είναι το νησί ένα απέραντο Μουσείο. , όπου κάθε δένδρο, κάθε πέτρα και κάθε τοπίο μιλάει για την εναλλακτική τύχη της Σικελίας κάτω από τις διαφορετικές κυριαρχίες και διαφορετικών εισβολέων, ισάξια αν ήτανε Έλληνες άποικοι, Ρωμαίοι για παρακράτηση φόρων ή ισπανοί αντιβασιλείς.
Γύρω από αυτήν την ιστορία της Σικελίας μιλάει κάθε ξεναγός, ακόμα και αν φωνή θαυμασμού στους Έλληνες είναι υψηλότερη από τις άλλες.

Στην περιοχή Plazza Armerina συναντά κάποιος μεγάλες φυτείες, που τα προϊόντά τους εξάγονται και είναι το γένος Opuntien – (Opuntia) φρούτα, που αρχικά πατρίδα τους είναι το Μεξικό, αλλά επείγει να το μεταφέρουμε και στο ιδανικό και το αμφιθεατρικό έδαφος, στα άγονα και υποβαθμισμένα αγροτεμάχια και ευνοείται και το ξερό κλίμα του εγκλωβισμένου «παραμελημένου και υποβαθμισμένου» χωριού μου, απαλλαγμένο από την υγρασία, το νέφος, τα κουνούπια και το ύποπτο ραδόνιο.

Υπάρχουν 15 είδη από φραγκόσυκα και το ύψος τους κυμαίνεται από 3,5 ως 6 μέτρα, που θα πρέπει ασφαλώς να τα μελετήσουμε.

Από ιατρικής άποψης τα φραγκόσυκα κατεβάζουν την χοληστερίνη, κατεβάζουν το διαβήτη και μειώνουν την ανάγκη ινσουλίνης., διατηρούν σταθερό τον καθρέπτη αίματος, μειώνουν το βαρύ κεφάλι, που μας φαίνεται να είναι σαν καζάνι, μειώνουν την ναυτία, αναγούλες, μεθύσι, στέγνωμα του στόματος, και χάσιμο της όρεξης, και όχι μόνο αυτά, αλλά πολύ, πολύ περισσότερα που μας προκαλούν να το εισάγουμε στον τόπο μας, ειδικότερα στα ξερονήσια και με εκβιομηχάνιση και περαιτέρω εξαγωγές.

Την πέμπτη μέρα ξεκινήσαμε από την Selinunte,για την Marsala, Erice και καταλήξαμε στην Cefalu/Campofelice.

Την έκτη μέρα από την Campofelice, επισκεφτήκαμε την πρωτεύουσα της Σικελίας, το Παλέρμο, την Monreale και την Cafalu, περίπου 260 χιλιόμετρα.
Την έβδομη μέρα επισκεφτήκαμε την Κεφαλού Cefalu και την όγδοη μέρα επιστρέψαμε αεροπορικώς από την Κατάνια για την Κολωνία.

Επίλογος

Το αυθόρμητο τέταρτο περιηγητικό μου ταξίδι στην Μεγάλη Ελλάδα, τη Σικελία με την αξιόλογη ιστορική περιγραφή και επεξήγηση του ξεναγού και επίσης μας εξέπληξε η ιδιαίτερη ξενάγηση εξειδικευμένων ξεναγών στον στην περιάδα των ναών του Ακράγαντα, επίσης στην Συρακούσα, στην παλιά πόλη, Ορτυγία, την Πηγή Αρέθουσα, τον ναό της Αθηνάς και του Απόλλωνα, της πλατείας του Αρχιμήδη και επίσης αισθανθήκαμε ευχαριστημένοι με την ξενάγηση στη νέα πόλη με το αρχαίο ελληνικό θέατρο των Συρακουσών και το Λατομείο ήτανε μια επαναληπτική ξενάγηση, καταπληκτική, και τα αξιοθέατα τα οποία είχα περιγράψει σε προηγούμενες παρόμοιες περιηγήσεις.

Η αισθηματική περιγραφή και ιστορική ανασκόπηση με ενθουσιασμό για τα αριστουργήματα και τη λατρεία των προγόνων μας ήτανε μια θετική έκπληξη.
Χιλιάδες επισκέπτες στα Μουσεία και στα διατηρητέα - αριστουργήματα της αρχαίων προγόνων μας, αλλά και η σχετική αναφορά της ιστορίας, της μυθολογίας και της ζωής των κατοίκων, αλλά και του ελληνικού και του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού βρίσκονται ως ύμνος ικανοποίησης στην πρώτη γραμμή προώθησης της τουριστικής πολιτικής της Σικελίας.

Εδώ αξίζει ένας μεγάλος έπαινος στους Σικελιώτες, με τον τρόπο τους, πως εκτιμούν την αρχαία ελληνική και πολυπληθή ιστορία και τον ελληνικό και ευρωπαϊκό μας πολιτισμό.
Περαιτέρω άξιο αναφοράς είναι η οργανωμένη προσφορά τουριστικών υπηρεσιών, η ευγένεια, η προθυμία, η εξυπηρέτηση, αλλά και η φαντασία και η τροφοδότηση με τα εντόπια γεωργικά και βιολογικά προϊόντα, τις συνεργατικές αγροτουρισμού που είναι άξια φαινόμενα αναφοράς.

"Το ότι η Ρώμη κυρίευσε την Ελλάδα αφομοιώνοντας τον πολιτισμό της για να τον διαδώσει σ΄ ολόκληρο τον κόσμο- αλλά και για να την ταπεινώσει και να την καταστρέψει, όπως συχνά κάνουν οι κατακτητές - δεν ήταν θαύμα.
Οι Έλληνες της Δύσης είχαν προλειάνει το έδαφος, εισάγοντας τον υβριδικό και θαυμαστό τους πολιτισμό εν είδει κλείδας μεταξύ Ανατολής και Δύσης και συνδέοντας ένα μακρινό παρελθόν προσπαθειών με ένα δοξασμένο μέλλον. Γι΄ αυτό μπορούμε να πούμε πως όλοι οι Ιταλοί, σε κάποια περίοδο της ιστορίας υπήρξαμε - και ίσως είμαστε ακόμα - Έλληνες", αναφέρειο Varerio M. Manfredi, Λιβάνη , 1997.

Ευπρόσδεκτος σε κάθε Αντίλογο

Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης, Κολωνία
Πηγή:www.kn-megalexandros.gr
k-nalbantis@hotmail.de

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση με την προϋπόθεση να αναφέρεται συγγραφέας και Πηγή.

Βλέπε σειρά άρθρων: www.kn-megalexandros.gr, Περιεχόμενα και www.asxetos.gr, Άρθρα

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο