Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

Magna Grecia- ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ Περιήγηση και περιγραφή Γεωργικών Φυτειών

Aρθρα:www.kn-megalexandros.gr
Αναδημοσίευση:

ΣΙΚΕΛΙΑ - Περιήγηση και περιγραφή Φυτειών Φραγκοσυκιάς
Περιήγηση στη Σικελία και οι φυτείες Φραγκόσυκων
Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη, Konstantin S. Nalbantis, Koeln
www.kn-megelexandros.gr, konstantin.nalbantis@t-online.de


Οι νέες γεωργικές παραγωγές φυτειών φραγκόσυκων

Εκτός βέβαια, από τις καλά οργανωμένες τουριστικές μονάδες σε πόλεις και πλησιέστερα σε μέρη που πέρασαν Έλληνες με καλή περιηγητική οργάνωση, ευγενές προσωπικό είναι καλά οργανωμένος ο Αγροτουρισμός Agrotourismo και η προσφορά εντόπιων σπεσιαλιτέ με καλή προώθηση εντόπιων βιολογικών προϊόντων.
Ένα άλλο εξαγωγικό προϊόν είναι η φραγκοσυκιά, όπου η Σικελία κατέχει την Τρίτη θέση των γεωργικών της προϊόντων. Η φραγκοσυκιά είναι φυτό καρποφόρο, εδώδιμο, κτηνοτροφικό, βιομηχανικό και φαρμακευτικό.

Προβληματισμός της νέας καλλιέργειας φραγκοσυκιάς

Πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο πλην άγνωστο στους πολλούς δέντρο και στην Ελλάδα χωρίς καμιά πλατειά υποστήριξη από τον άνθρωπο, ενώ είναι βασικής σημασίας για τους καρπούς της όσο και για τα φύλλα της για τον Άνθρωπο, τη Γεωργία, την κτηνοτροφία, Μελισσοκομία, το Περιβάλλον και το Μέλλον.

Εμείς στην Πατρίδα μας, κάνουμε συνήθως εισαγωγή φραγκόσυκων από το Ισραήλ, Ιταλία και Αφρική και ενώ και σε εμάς η φραγκοσυκιά ευδοκιμεί σε ξερονήσια και σε χωράφια πολύ στεγνά, αμμώδη και πετρώδη, ηλιόλουστα και θερμά.

Εκτός τούτου εκτιμάται από την μεγίστη προστασία του περιβάλλοντος και τη διαρκή πράσινη και ευχάριστη εικόνα στα ξηρά και άνυδρα τοπία, γιατί η φραγκοσυκιά έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα και γιατί είναι φυτό του μέλλοντος και λόγω της ανθεκτικότητας στην ξηρασία θα αποτρέψει την πλήρη ερήμωση και θα αποτελέσει ανάχωμα στο δυσάρεστο φαινόμενο.

Αν η φραγκοσυκιά βρίσκεται σε βραχώδες τοπία, οι ρίζες της έχουν τη δυνατότητα να διολισθαίνουν ανάμεσα στις ρωγμές των βράχων. Βοηθούν ως ανεμοφράκτες ιδίως μικρών καλλιεργειών. Μια ματιά τριγύρω μας διαπιστώνουμε, ότι η φραγκοσυκιά μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην προστασία του περιβάλλοντος, την κάλυψη φαλακρών λόφων, την προστασία οικισμών και περιοχών από κατολισθήσεις εδαφών και προφύλαξη από πυρκαγιές.


Σύντομη ιστορική ανασκόπηση

Όπως γνωρίζουμε η Σικελία, πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια είναι γνωστή για την παραγωγή των σιτηρών, και ως σιτοβολώνας της Αρχαίας Ελλάδας και της Ρώμης, αλλά επίσης και τις άλλες παραγωγές της γεωργίας, όπως λεμόνια, πορτοκάλια, ελιές και ελαιόλαδο, αμύγδαλα, φραγκόσυκα, φιστίκι και κρασιά, pastori, ricotta.

Υπάρχουν μικρές επιχειρήσεις που ζουν από την αλιεία του τόνου, σαρδέλας, που εξάγονται σε όλο τον κόσμο και μπορούμε να δοκιμάσουμε απανταχού του νησιού. Όσον αφορά τη βιομηχανία στα δυτικά και Δυτικά-ανατολικά προωθείται πετρέλαιο, που καλύπτει περίπου 90% της ιταλικής παραγωγής, εκτός τούτου υπάρχει και φυσικό αέριο. Sicilybest.com

Παραθέτω την φραγκοσυκιά που είναι ένα φυτό καρποφόρο, φαγώσιμο είδος, κτηνοτροφικό, βιομηχανικό και φαρμακευτικό και πιο κάτω αναφέρω τις παθήσεις που μπορούν να καταπολεμηθούν

Οι παθήσεις που καταπολεμούνται από τα προϊόντα της φραγκοσυκιάς:

διαβήτης, αρτηριοσκλήρωση, υπέρ χοληστερίνη, καρδιακούς νόσους, κατά του λίπους, καρκίνο του εντέρου, έλκος στομάχου. Τα φρούτα από την Opuntia ficus-indica, είναι φαγώσιμα και μπορούν να καθαριστούν ωμά και να επεξεργαστούν σε χυμό.
Ως νέο φυτό εξαπλώθηκε στην περιοχή της Μεσογείου, στην Αυστραλία, Ινδία, Νότιο Αφρική και Χαβάι. Από τα 150 είδη φραγκοσυκιάς εισήχθησαν στην Αυστραλία μόνο 52. Επίσης τα φυτά Opuntia jaconostle κάνουν προϊόντα δύο φορές τον χρόνο.

Σε περίπτωση και είναι είδος που επεκτείνεται χωρίς τη θέλησή μας, καταπολεμείται με Larven von Cactoblastis castorum.

Η καλλιέργεια Opuntia ficus - indica, joconostle, Φραγκοσυκιές

Αξιοποίηση της φραγκοσυκιάς και στην πατρίδα μας
-Για την γεωργική ανάπτυξη και την αυτάρκεια του ασθενέστερου πληθυσμού
-Για την προώθηση της κτηνοτροφίας
-Για την παραγωγή, εκβιομηχάνιση και εξαγωγή των προϊόντων
-Για τη βελτίωση της μελισσοκομίας

Ευδοκιμεί, εκεί που ευδοκιμούν και τα ελαιόδεντρα, σε εδάφη ξηρά, πετρώδη, βραχώδεις περιοχές, αμμώδεις, ηλιόλουστες βουνοπλαγιές, σε αβαθή εδάφη ή μετρίου βάθους, φτωχά σε οργανική ύλη, οξέα ή ελαφρώς αλκαλικά, και συνίσταται να παράγεται σε τέτοια μέρη που δεν υπάρχουν δυνατότητες επιβίωσης άλλων φυτών. Έχει ήθος άκρως ξηρό-φυτικό.

Κατάλληλα είναι τα εγκαταλειμμένα άγονα αγροκτήματα των χωριών μας Πολύπετρου, Αιγύρου, Περιστεριάς, Αγοράς και τα αμφιθεατρικά άγονα αγροκτήματα των Κυργίων.

Το αμυντικό σύστημα της φραγκοσυκιάς είναι έτσι ώστε να επιβιώνει και σε περιόδους παρατεταμένη ανομβρίας.

Η ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ .

Η προσαρμογή της χαρακτηριστικά στηρίζεται

Α) Αποταμίευση νερού μαζί με τις θρεπτικές ουσίες η φραγκοσυκιά αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες νερού μέσα στους ιστούς της, οι οποίοι συνήθως βρίσκεται στον κορμό. Γι αυτό η κατηγορία λέγεται παχύφυτα ή σαρκόφυτα. Αποτέλεσμα της μεγάλης αποθήκευσης νερού στους ιστούς είναι αρκετή εξόγκωση. Όταν τους κόψουμε σε κάποιο σημείο ρέει νερό. Τα φυλλοκλάδια είναι οι δεξαμενές νερού της φραγκοσυκιάς.

Β) Μείωση διαπνοής.

Ο δεύτερος λόγος με τον οποίο εξασφαλίζει η φραγκοσυκιά τη διαφύλαξη νερού είναι η μείωση της διαπνοής κι αυτό επιτυγχάνεται με την «εξαφάνιση» των φύλλων. Από πλευράς μακροβιότητας, ζει πάνω από 200 χρόνια.

Αν και η φραγκοσυκιά είναι προωθούμενη καλλιέργεια και έχει ενταχθεί στις προωθούμενες καλλιέργειες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά όχι στην Ανατολική Μακεδονία, επειδή όμως ευδοκιμεί, εκεί που ευδοκιμούν και τα ελαιόδεντρα θα ήτανε μια επαναστατική υπόθεση να δοκιμαστεί πιλοτικά στους επτά Συνοικισμούς των Κυργίων και στα εγκαταλειμμένα και άγονα αγροκτήματα.

Παρέκβαση: Η Φραγκοσυκιά είναι εναλλακτική προωθούμενη καλλιέργεια, που μπορεί να αξιοποιηθεί σε φτωχά εδάφη, η εκμετάλλευση της οποίας μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη.
Εντάχθηκε στις προωθούμενες καλλιέργειες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στους νομούς της Κρήτης αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας με ανάλογο κλίμα, όπως είναι οι νομοί Λακωνίας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Πειραιώς (Τροιζηνία, Κύθηρα και Πόρο), Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου και Εύβοιας). Τέλος της παρέκβασης

Ο τρόπος με τον οποίο φυτεύεται είναι πολύ απλός. Αν κόψουμε ένα φύλλο και το ακουμπήσουμε στο έδαφος, βάζοντας επάνω μια πέτρα και να το αφήσουμε μια βδομάδα να βγάλει ρίζες, μετά το φυτεύουμε όρθιο, βλαστάνει τον επόμενο χρόνο και καρποφορεί σε τρία χρόνια. Ακόμα πολλαπλασιάζεται και με σπέρματα αλλά πολύ βραδέως.

Σημειώνουμε, ότι η φραγκοσυκιά είναι φυτό καρποφόρο, εδώδιμο, κτηνοτροφικό, βιομηχανικό και φαρμακευτικό. Οι καρποί ωριμάζουν προς το τέλος του καλοκαιριού, υπάρχει όμως και το είδος της διπλής συγκομιδής (Opuntia Jaconostle), έχουν γεύση ευχάριστη, γλυκιά, αρωματική και δροσιστική και συμπληρωματικά αντικρίζουμε την ομορφιά της σε τρία χρώματα – κίτρινο, πράσινο και κοκκινωπό.


Η πρώτη φραγκοσυκιά εισήχθη στην Ευρώπη από την Κεντρική Αμερική, Μεξικό, μετά την ανακάλυψη της Αμερικής.. Κατά την ισπανική αποικιακή κυριαρχία είχαν εισάγει εκεί στο Μεξικό μεγάλο αριθμό ζώων , ιδιαιτέρως πρόβατα, αίγες. Τα ξερά εδάφη δεν μπορούσαν να τροφοδοτήσουν τα ζώα με νερό και χόρτο.
Εκεί παρατήρησαν, ότι τα ζώα τρεφότανε από Opuntia – φραγκοσυκιά.
Για να τροφοδοτούν τα ζώα στις ξηρασίες επεκτάθηκαν οι φυτείες Opuntia στο Μεξικό από τον 19 αιώνα και τελικά με σκοπό για την παραγωγή τροφής για την κτηνοτροφία.

Από το τέλος του 20. αιώνα έχει επεκταθεί παγκόσμια η χρήση φραγκοσυκιάς ως τροφή για την κτηνοτροφία περίπου σε 900 000 εκτάρια, ενώ για τα φρούτα φραγκοσυκιάς υπολογίζεται σε 100.000 εκτάρια, και προβλέπεται το είδος Opuntia ficus –indica.

Παράλληλα με το Μεξικό γίνεται χρήση γεωργική στην Αιθιοπία, Βραζιλία, Χιλή, Νότια Αφρική και στις ΗΠΑ. Η σημασία της φραγκοσυκιάς ως μέσον τροφής προβλέπεται από τις γεωργικές οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών, ότι θα κερδίσουν μελλοντικά περισσότερη σημασία.

Σημειώνουμε, ότι υπάρχουν βοτανικές ποικιλίες της φραγκοσυκιάς, και τα νέα τρυφερά βλαστάρια τρώγονται ως λαχανικά. Τα φρούτα (Tuna) τρώγονται ως φρέσκο φρούτο, φρέσκο παστέτε, σιρόπι, Gelees, Παρασκευή κονσέρβας, μαρμελάδες, μέλι, τυρί, κρασί, οινοπνευματώδες ποτό, αλκοόλ, και μίγμα χυμού. Βιολογικό τσάι

Χρησιμοποιούνται επίσης για την παραγωγή φαρμακευτικών και κοσμητικών προϊόντων καθώς επίσης για τις ασθένειες, όπως διακυμάνσεις στην κύστη, προστάτη,


Επίλογος σχετιζόμενος με την φραγκοσυκιά


Αφορμή αυτής της περιγραφής μου έδωσε το ταξίδι μου του Ιουνίου 2012 στη Σικελία και η ανακάλυψη των φυτειών της φραγκοσυκιάς και το σχετικό ερέθισμα το πήρα από εγκαταστάσεις Agrotourismo για να γράψω για ένα φυτό που ταιριάζει στον τόπο μας, και ευδοκιμεί εκεί, που ευδοκιμούν τα ελαιόδεντρα , και έχει συγκεκριμένη σημασία.

Θα πρέπει να δραστηριοποιηθούμε από τη θεωρία του πομπού να κινηθούμε και στους δέκτες της πράξης και πρέπει να στείλουμε το μήνυμα στους δραστήριους, ενεργούς πολίτες, ιδιοκτήτες ακαλλιέργητων γαιών, ώστε να φροντίσουν να φυτέψουν μια φραγκοσυκιά, (και όχι μόνο), όπου μπορούν κάθε χρόνο να συνεχίζουν, αλλά για μεγάλες καλλιέργειες εύλογη είναι η απαραίτητη συνεργασία και συμβολή kooperatner -συνεργατικών και παρακολούθηση των αρμόδιων αγροτικών υπηρεσιών, εκτός των άλλων και ιδίως να καλυφτούν εκτάσεις από λατομικές εκμεταλλεύσεις, και ιδιαίτερα βουνών, που πλήγονται από πυρκαγιές.
Είναι άξιο τιμής να ντυθούν οι γυμνές βουνοπλαγιές και να αλλάξει η αισθητική εικόνα των περιοχών.

Και η ιατροφαρμακευτική αξία είναι επίσης σημαντικής σημασίας: -θεραπεία φλεγμονωδών αποστημάτων, τη διόγκωση της σπλήνας, την ελονοσία, τους μώλωπες και την περιποίηση των τραυμάτων. Θεραπεία της υπερλιπιδαιμίας και της παχυσαρκίας, κατά του σακχαρώδους διαβήτη, κατά την υπερτροφίας του προστάτη, κατά της φλεβίτιδας, κατά πνευμονικών παθήσεων, καταπολέμηση καρκίνου, στήθους, προστάτη, στομάχου, πνευμόνων, παγκρέατος και ως δυναμωτικό και τα άνθη ως διουρητικά, αντισπασμωδικά, αντιδιαρροϊακά, αιμολυτικό, καθώς και για την καταπολέμηση της ψαμμίασης, ήτοι άμμου στα νεφρά και την νεφρίτιδα.

Όπως αναφέραμε η φραγκοσυκιά ευδοκιμεί σε χωράφια πολύ σφικτά , αμμώδη, σε άβαθη και πετρώδη εδάφη, ηλιόλουστα και θερμά.

Αν η φραγκοσυκιά βρίσκεται σε βραχώδες μέρος, οι ρίζες της έχουν τη δυνατότητα να διολισθαίνουν ανάμεσα στις ρωγμές των βράχων.
Βοηθούν ως ανεμοφράκτες, ιδίως μικρών καλλιεργειών.

Ακόμη γίνεται λόγος για χρήση της φραγκοσυκιάς στην προστασία του περιβάλλοντος, την κάλυψη των φαλακρών λόφων και απολήξεις βουνών που πλήγονται αγρίως από πυρκαγιές, την προστασία οικισμών και περιοχών από κατολισθήσεις φετών υλικών.

Αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στην περιφέρειά μας με την τωρινή τραγική παρουσιαζόμενη εικόνα του περιβάλλοντος των μεταλλείων, όπου θα μπορούσαν να καλυφθούν λατομικές εκμεταλλεύσεις με φραγκοσυκιές, καθώς επίσης και τις καλύψεις λατομικών εκμεταλλεύσεων της περιοχής μας.
Είναι εύκολο να ντυθούν οι γυμνές βουνοπλαγιές και να αλλάξει η αισθητική των περιοχών. Όλα εξαρτώνται από την ανθρώπινη διορατικότητα, γέννηση ιδεών, συμμετοχή, δράση και θέληση.

Γιατί άλλού και όχι σε εμάς, όταν στην Σικελία φθάνουν τα 1000.000 στρέμματα, στην Τύνιδα 80.000 στρέμματα, στην Ισπανία παράγουν 4700 τόνους φραγκόσυκων τον χρόνο πάνω σε 8.000 εκτάρια , στη Βραζιλία οι εκτάσεις φραγκοσυκιάς για κτηνοτροφικές είναι περίπου 3.000.000 στρέμματα, στο Μεξικό παράγουν σε πάνω από 15.000 εκτάρια αυτό το φυτό, που θεωρείται ως εθνικός θησαυρός και κυρίως επεξεργάζονται επιχειρήσεις τα φρούτα σε μαρμελάδα, ζελέ, ξερά φρούτα, σιρόπι και ποτάκι με φρούτα και ερευνάται στην ιατρική.

Βοτανικές ποικιλίες της φραγκοσυκιάς στο εξωτερικό και που ενδείκνυνται και για την κτηνοτροφία
Opuntia ficus – indica, variety (Santa Ynez)
Opuntia ficus –indica, variety (Santa maria)
Opunzia ficus –indica, variety, (Lynwood)
Opuntia ficus - indica, variety (dinner Platecactus)
Opunzia ficus -idica, variety (Burbanks (Spineless),

Χρονικές στιγμές

Η συλλογή και καθαρισμός αποτελούν τα δυο πιο «σκανδαλώδη» εμπόδια, ώστε κάποιος
να απολαύσει τα φραγκόσυκα. Η συγκομιδή γίνεται μεταξύ 3-5 πρωινή ώρα, με τίναγμα, με καλύπτρα , με τα γάντια, με το χέρι και πρακτικά μέσα. Το φύλο της φραγκοσυκιάς αποκαλείται και στην Ελλάδα «γλώσσα της πεθεράς».

Για την ανάπτυξη της Κτηνοτροφίας

Στη διάρκεια της ισπανικής αποικιακής κυριαρχίας στο Μεξικό, όπου μετέφεραν οι Ισπανοί Αίγες και πρόβατα, παρατήρησαν ότι τα πρόβατα και οι Αίγες λόγω έλλειψης τροφής και νερού τρεφότανε από τα φυτά πράσινου Opuntia, όπου από τον 19. αιώνα άρχισαν να παραγάγουν για τροφή των ζώων.
Στον τομέα των ζωοτροφών, ειδικότερα της δικής μας περιοχής, η φραγκοσυκιά είναι από τα πλέον προτιμώμενα φυτά λόγω του νερού που περιέχει και αποθηκεύουν αλλά και λόγω των πολλών θρεπτικών συστατικών.

Εδώ τονίζουμε, ότι στην Αμερική είναι η βασική τροφή των γαλακτοφόρων αγελάδων, αφού τα συστατικά των φύλλων είναι εξαιρετικά πλούσια σε βιταμίνες, νερό, υδατάνθρακες, και σε μεταλλικά στοιχεία όπως σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο. Επίσης σε ανάμιξη με βαμβακόπιτα παράγεται μια σπουδαία τροφή. Επομένως και για τη δική μας περιοχή στον τομέα της κτηνοτροφίας, η συμβολή της είναι σημαντικής σημασίας, πλην δυστυχώς στην Πατρίδα μας δεν προωθείται σε όλες τις περιοχές, αν και εκεί ευδοκιμούν τα ελαιόδεντρα.

Με αυτή την επιτόπια προσωπική μου εμπειρία στη περιήγησή μου το 2012 στη Σικελία, θέλω μαζί με άλλους ενεργούς πολίτες να δώσω το μήνυμα στους κτηνοτρόφους και σε ιδιοκτήτες άγονων αγροτεμαχίων να δραστηριοποιηθούν για την προώθηση της φραγκοσυκιάς και στην περιοχή μας.

Να συμπεριλάβουν στην καθημερινή τροφή των ζώων τους την φραγκοσυκιά, αυτοτελή ή επεξεργασμένη. Ασφαλώς μόλις πληροφορηθούν τα μεγάλα οικονομικά οφέλη, συγκριτικά με χαμηλότερο κόστος από τις σημερινές προμήθειες θα δράσουν εδώ και τώρα. Συμπληρωματικά στις μέρες ξηρασίας δεν κινδυνεύουν να μείνουν τα ζώα τους χωρίς τροφή.
Δεν θα είχαμε τα λυπηρά γεγονότα οι κτηνοτρόφοι σε μέρες ξηρασία να εκπέμπουν SOS για νερό και τροφή για τα ζώα τους. Δεν θα είχαμε πρόβλημα να δημιουργούσαμε έγκαιρα μικρό-φράγματα. Δεν θα είχαμε πρόβλημα, αν καλύπταμε γυμνές βουνοπλαγιές, χέρσα μέρη, ρεματιές, μεγάλες εκτάσεις, και προφυλακτικές φυτεύσεις προ των δασών και για την προφύλαξη από τις πυρκαγιές με αυτό το φυτό. Είθε όμως να δράσουμε εδώ και τώρα.


Ελπίζω, μετά από μια εθελούσια παρουσίαση αυτού του άρθρου μου που δεν πρέπει με κανένα τρόπο να θεωρηθεί ως αποτελειωμένο, αλλά ως πρώτο ερέθισμα για περαιτέρω πρακτική καθοδηγητική ενημέρωση και προώθηση του προϊόντος και στη δική μας περιοχή, ώστε να υποστηριχθεί και να τεθεί σε συμβουλευτική παρακολούθηση από τις γεωργικές υπηρεσίες για χάρη των ταλαιπωρημένων κτηνοτρόφων μας, και τα αδύνατα στρώματα των συμπατριωτών μας, που διψούν για πληροφόρηση και καθοδήγηση και έχουν ενδιαφέρον συμβουλών και παρακολούθησης.
Αν χρειαστεί ανάγκη περαιτέρω διευκρίνησης έρευνας είμαι πρόθυμος και συλλογικά να βοηθήσω συμπληρωματικά στην περαιτέρω έρευνα, κατατοπιστική ενημέρωση και ενεργή παραγωγικότερη συμμετοχή.

Ευπρόσδεκτος σε κάθε Αντίλογο

Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης
k-nalbantis@hotmail.de,
www.kn-megaleaxandros.gr
Αναδημοσίευση:

Επιτρέπεται η μετάδοση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση με τον όρο να αναφέρεται Πηγή, όνομα συγγραφέα και ιστοσελίδα

Πηγή:www.kn-megalexandros.gr, Sueddeutsche Zeitung, Koelner Stadt – Anzeiger, Στρατουδάκης, fragosika.gr, phlou.logspot.de, rainforest-newsletter.de, translate.google.de, atlantis-pharm.com, italien-inseln.de, sicilias.de, kakteenforum.de, de.wikipedia.org/wiki/opuntien, mjm-jatho.gr, viaggiandofacile.it, piperies-agiou-georgiou.blogspot.de, eisodima.gr, www.dramina.gr .

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο