Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

No.273: Η ΝΟΤΙΑ ΙΤΑΛΙΑ ΒΥΘΥΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ


No.273: Η ΝΟΤΙΑ ΙΤΑΛΙΑ ΒΥΘΥΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ
Πρώτο Μέρος
Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη - Konstantin S. Nalbantis

Πρόλογος

Η εγγραφή αυτού του άρθρου οφείλεται στο ενεργό ερέθισμα που έλαβα μετά από μια επίσκεψη τον Σεπτέμβριο του 2015 στο Ασπρομόντε, στην μεγάλη κοιτίδα του Ελληνισμού, στα ελληνόφωνα χωριά της Καλαβρίας.
Εκεί συνάντησα ανθρώπους, που οι πρόγονοί τους έφτασαν εκεί μπροστά από δεκαπέντε ως και 28 αιώνες.
Άνθρωποι με ξένο διαβατήριο, αλλά με την αιώνια φιλοπατρία, την ελληνική φλόγα, που χτυπά νοερά μέσα στη ψυχή και την καρδιά τους για την Ελλάδα1).

Ιστορική ανασκόπηση

Ο Roberto Saviano 3) με μια ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό Matteo Renzi, παραπονιέται « Ο Νότος πεθαίνει» Ένα παιδί για να έρθει στη ζωή, έχει γίνει πολυτέλεια. «Εσείς έχετε την υποχρέωση , το καθήκον να επέμβετε» αξιώνει αυτός.

Όποιος μεγαλώνει στην Νότια Ιταλία και την Καλαβρία, δεν μπορεί να περιμένει από το μέλλον τίποτε πια..

Κάθε τέταρτος άνθρωπος στην περιφέρεια της Νοτίου Ιταλίας είναι άεργος, κάτω από τους νέους μάλιστα περισσότερο από κάθε δεύτερος.
Με 60% αεργία των νέων, η Καλαβρία ανήκει στην κορυφή του ιταλικού χάρτη , που αφορά τις δέκα χειρότερες περιφέρειες της Ευρώπης.
Από Βιομηχανία δεν υπάρχει σχεδόν τίποτε. Δεν είναι θαύμα, που χιλιάδες νέοι μεταναστεύουν στη Βόρεια Ιταλία και τη Βόρεια Ευρώπη, όπως πρότερο οι παππούδες και προππάπουδες σε διάφορους Ηπείρους.2)

Πολλές βιομηχανικές εγκαταστάσεις μετέφερε η κυβέρνηση από τον Νότο στο Βορρά. Διαφθορά και νεποτισμός διασταυρώνονται στον Νότο.
Υψηλή αεργία, κακή σχολική εκπαίδευση, διεφθαρμένη Διοίκηση: Στους Ιταλούς στο Νότο της χώρας δεν πάει άλλο πια καλά και παραπέρα. «Μάλιστα και η Μαφία φεύγει από εκεί, διότι δεν υπάρχει τίποτε πλέον που μπορούν να αρμέξουν“, γράφει ο Roberto Saviano.


Η Ιταλία είναι μια τεμαχισμένη χώρα προ πολλού. Από το τέλος του 19. αιώνα μαζεύονται στη Βόρεια και κεντρική Ιταλία Βιομηχανία και Βιοτεχνία, ενώ η περιοχή του Mezzogiorno, που βρίσκεται και αρχίζει πιο κάτω από τη Ρώμη, που εκεί ζει ένα Τρίτο των Ιταλών έχει αποσυνδεθεί. από την υπόλοιπη Ιταλία . (δηλαδή αργοπεθαίνει,όλη η περιοχή που έδρασε ο Ελληνισμός και χαρακτηρίζεται ως κοιτίδα του Ελληνισμού)

Η Θέση της Νοτίου Ιταλίας χαρακτηρίζεται δραματικότερη από την Ελλάδα
Πόσο δραματικό είναι το χάσμα εντωμεταξύ, αναφέρει η μια έκθεση του οικονομικού Ινστιτούτου Svimez , και γίνεται ολοένα συνειδητό. Σε πολύ χειρότερη θέση είναι η οικονομική ανάπτυξη από ότι στην Ελλάδα και μάλιστα σε όλες τις περιοχές της Νοτίου Ιταλίας – παράλληλα με την Καλαβρία, επίσης στην Καμπανία, Απρούτζεν, Μολίζε,Μπασιλικάτα, Απουλία και Σικελία.

Μεταξύ 2000 και 2013 αυξήθηκε εκεί το Μικτό εσωτερικό προϊόν με τα πενιχρά 13% μόνο κατά το μισό , όπως στην ελληνική Πολιτεία της κρίσης. Από το 2008
Μειώθηκε η απασχόληση κατά εννιά 9%, προς τα πίσω στη θέση του 1977. Στην Νότια Τιρόλο βρισκότανε το 2014 το χρονικό εισόδημα κατά κεφαλή στα 37 000 Ευρώ, στην Καλαβρία μόνο 16 000 Ευρώ. Απειλείται ο Νότος με μια συνεχή υπο-ανάπτυξη , προειδοποιεί , το οικονομικό Ινστιτούτο Svimez.
Για να μπορέσουν να επιζήσουν έχουν κλείσει οι αγρότες πορτοκαλιών συμφωνίες με διεθνείς εμπορικές εταιρείες, χυμών και κατασκευαστών ποτών, όπως κόκα κόλα . Αλλά όμως οι παγκόσμιοι προμηθευτές υπαγορεύουν τις τιμές στην παγκόσμια αγορά και πιέζουν συνεχώς τις τιμές προς τα κάτω.
Οι αγρότες πορτοκαλιών της Καλαβρίας μπορούσαν μόνο να επιζήσουν, αν προφητεύουν μέχρι σήμερα από την φτώχεια και την απελπισία των στρωμάτων φυγάδων από την Αφρική και την Ανατολική Ευρώπη..
Οι μετανάστες απασχολούνται με ημερήσιο μεροκάματο και τους συλλέγουν από το δρόμο και εργάζονται σκληρά σε φυτείες πορτοκαλιών για 20 ή και 25 Ευρώ την ημέρα. Αν βέβαια θα πληρωθούν και αν μπορέσουν να βρουν εργασία. Κυρίως υποφέρουν οι παράνομα εισελθόντες στη χώρα από την Αφρική.

Κάθε Τρίτος στο Νότο της Ιταλίας ζει πλησιέστερα στα όρια της φτώχειας.
Ενώ ο συγγραφέας Roberto Saviano, αξιώνει την επέμβαση του πρωθυπουργού.
Ο Renzi, προσπαθεί να επεκτείνει αισιοδοξία. «Αρκετά πλέον οι κλαψούρες, απαντά, « πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια « Την ίδια μέρα ανακοίνωσε η υπουργός του την οικονομική ανάπτυξη , Federica Giudi, η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει ένα πρόγραμμα υποδομής επενδύσεων, όπου τα επόμενα 15 χρόνια με περισσότερα από 80 δισεκατομμύρια Ευρώ οφείλουν να επενδυθούν στο Mezzogiorno.
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν υπάρχει έλλειψη από χρήματα για τον Νότο.
Από το 1950 εισήλθαν με το Cassa del Mezzogiorno (Νότιο Ταμείο) δισεκατομμύρια επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις και στα μέσα μεταφοράς.

Τα χρήματα όμως προσγειώθηκαν συχνά στις τσέπες διεφθαρμένων τοπικών πολιτικών και της Μαφία ή έχουν ξοδευτεί για περιττές γέφυρες και για πελώρια στάδια Σπορ, που μόνο ως μισο-κατασκευασμένα ερείπια ασχημίζουν το περιβάλλον.

Πολλές φορές τα μέσα επιχορηγήσεων δεν παραλαμβάνονται καθόλου. Για τα έτη 2007 ως 2013 βρισκότανε έτοιμα 49 δισεκατομμύρια Ευρώ της ΕΕ και της Πολιτείας .
Δώδεκα δισεκατομμύρια δεν εισπράχθηκαν καθόλου . Αιτία ήτανε οι τσαπατσουλιές και η αναποτελεσματικότητα της Διοίκησης .
Δεν χρειάζεται περισσότερα χρήματα το Mezzogiorno απαντά και ο Roberto Saviano. Η Πολιτεία πρέπει να φροντίσει συγκεκριμένα , ότι., όταν ένας επιχειρηματίας, που επιθυμεί να απασχολήσει ανθρώπους, δεν πρέπει επιπλέον να φαγωθεί και πλέον από τη γραφειοκρατία, τις φορολογίες και τη διαφθορά .


Επίλογος

Όπως είναι γνωστό στην Νότια Ιταλία υπάρχουν τέσσερες, διαφορετικές, παράνομες οργανώσεις της Μαφίας, στην Νεάπολη, στην Καλαβρία, στην Σικελία και την Απουλία, .

Στην Νεάπολη δρα η παράνομη Μαφία GOMORRHA.
Ένα παράδειγμα: μόνο εννιά, από τις 92 κοινότητες της περιφέρειαs της Νεάπολης δεν βρέθηκαν ποτέ κάτω από την κρατική Διοίκηση, κρατικό κομισάριο, δεν υπήρξαν ποτέ ως αντικείμενο έρευνας και δεν βρέθηκαν ποτέ κάτω από επιτήρηση- παρακολούθηση. Σελίς 61..

βλέπε σχετικά: 3. Roberto Saviano: Gomorrha, Reise in das Reich der CAMORRA, 11. Auflage, dtv, Muenchen 2015

1.) Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη:
Ο ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ -Γνωριμία με τον ελληνικό και ευρωπαϊκό μας πολιτισμό:
www.kn-megalexandros.gr/portal/index.php?p=articles&id=267
2.Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη:
Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ - ΝΟΤΙΑ ΚΑΛΑΒΡΙΑ
Επιζεφύριοι και Λοκροί: www.kn-megalexandros.gr/potal/index.php?p=articles&id=257

2. Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη : O Νέος Κόσμος των
Ελλήνων από την Μεγάλη Ελλάδα
www.hellinon.net/NeesSelides/NeosKosmos.htm

Περισσότερα Άρθρα για την Μεγάλη Ελλάδα, όρα:
Google: Konstantin S. Nalbantis – oder ή:
Google: Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης


























Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο