Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

291: ΠΟΛΩΝΙA-POLEN: Γνωριμία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας

Πολωνία- Γνωριμία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας
Πολιτιστικό ταξίδι στην Πολωνία
Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη, Κολωνία

Εισαγωγή
Με την πολιτιστική περιήγηση στην Νότια Πολωνία θα πληροφορηθούμε γύρω από την παλιά πόλη στέψης των κυρίαρχων, όπου έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, και θα θαυμάσουμε πολύτιμη μεσαιωνική ξυλογλυπτική στις εκκλησίες από VEIT προωθείται ένα πρότερο ενδεικτικό πολιτών με αυτοπεποίθηση. Στην πόλη Wroctaw, Breslau, θα κάνουμε την περιήγησή μας στην Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2016,όπου πιστεύουμε να ανακαλύψουμε την κορυφή της γοτθικής οικοδομικής τέχνης. Ο σημαντικότερος τόπος προσκυνήματος Tschenstochau με την φημισμένη μαύρη παναγία και οι εντυπωσιακές βιβλικές παρουσιάσεις στα αλατωρυχεία Wieliszka εξηγούν από τη βαθιά θρησκευτικότητα του Πολωνικού λαού.

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟ πολιτιστικό πρόγραμμά μας και μια σύντομη ιστορική ανασκόπηση

Από την Κολωνία ως την Φρανκφούρτη με το τραίνο και από την Φρανκφούρτη με
το αεροπλάνο ως το Κράκαυ, την πόλης στέψης ως αποκορύφωμα της καριέρας των κυρίαρχων. Θα μπορούσε κάποιος ήδη ,το ίδιο βράδυ να θαυμάσει και να απολαύσει την πολωνική φιλική ατμόσφαιρα την ωραιότερη πολωνέζικη πλατεία της Αγοράς με το φημισμένο Tuchhalten και τα πολυάριθμα Καφές και εστιατόρια με μια Νότιο-ευρωπαϊκή ατμόσφαιρα.

Η Πολωνία με έκταση 312,678 km2 και με 38 εκατομμύρια πληθυσμό, όπου σχεδόν όλη η Πολωνία είναι καθολικού θρησκεύματος. Σε κανένα άλλο κράτος, εκτός της Ιρλανδίας δεν είναι ο πληθυσμός τόσο στενά συνδεδεμένος με την καθολική εκκλησία. Είχαμε αρχίσει την επίσκεψή μας, εκτός των άλλων εκπληκτικών επισκέψεων, τις πόλεις Κράκαυ, περαιτέρω το Berslau, -Wristaw, που είναι πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2016.

Το Κράκαυ είναι σκηνή πολλών σπουδαίων γεγονότων της πολιτικής ιστορίας και επίσης βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη της Πολωνικής εθνικής συνείδησης, που ήτανε τόσο πολύ διαμορφωμένο και όπου βρίσκεται το αρχαιότερο Πανεπιστήμιο της Πολωνίας και είναι η πολιτιστική καρδιά της χώρας και ιδιαίτερα νοιώθει κάποιος νοερά ετούτο το φαινόμενο.
Εδώ υπάρχουν 22 κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια και ανώτατες σχολές. Το Κράκαυ έχει πάνω από 760.000 πληθυσμό, όπου εδώ φοιτούν 200.000 φοιτητές.

Πολιτισμός και επιστήμη είναι ανεπτυγμένες στο Κράκαυ παραδοσιακά και όπως πρότερο κατέχουν μια εξέχουσα θέση.
Στην ξενάγησή μας, είχαμε τον JOSEF,έναν έμπειρο και καλά πληροφορημένο Γερμανόγλωσσο ξεναγό και παρά πολλά πληροφορηθήκαμε από την μακρόχρονη και πολύπλοκη ιστορία και επίσης των τριών Πολωνικών διαμελισμών και επίσης μετά το 1945 που καθορίστηκαν τα μεταπολεμικά σύνορα ως τα όρια Oder-Neisse-Linie, παρατεινόμενα προς τη Δύση. Συγχρόνως έχασε η Πολωνία τα ανατολικά εδάφη της, όπου προσαρτήθηκαν, ανήκουν τώρα στην Ουκρανία και την Λευκορωσία.
Εκατομμύρια άνθρωποι εξεδιώχθησαν από την πατρίδα τους και κατάντησαν ως πρόσφυγες.
---------------------------
Ιστορικός διαμελισμός της Πολωνίας:
-----------------------------------
Πρώτος διαμελισμός της Πολωνίας 1772
Δεύτερος διαμελισμός της Πολωνίας 1791
Τρίτος διαμελισμός της Πολωνίας 1795
Τέταρτη Πολωνική μετάθεση των συνόρων, προς την Oder-Neiße-Linie, μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου έχασε τα ανατολικά της εδάφη.
-------------
Η Πολωνία έβλεπε την παραλαβή της εξουσίας των εθνικοσοσιαλιστών στη Γερμανία και την αυξανόμενη επιθετικότητα των γειτόνων στη Δύση. Ένεκα αυτού του κινδύνου η Πολωνία έκλεισε με την Αγγλία και τη Γαλλία συμφωνίες για την αμοιβαία βοήθεια σε περίπτωση πολέμου.
Την 1. Σεπτεμβρίου 1939 επιδρομή της Γερμανίας στην Πολωνία και με αυτό άρχισε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Ακόμα και αν η Γαλλία και η Αγγλία μερικές ημέρες αργότερα κήρυξαν τον πόλεμο εναντίον της Γερμανίας, όμως οι Δυτικές Δυνάμεις δεν συμμετείχαν ενεργά στους αγώνες. Έτσι η Πολωνία ήτανε καταδικασμένη να αντισταθεί μόνη της. Τα επακόλουθα των σκληρών της Πολωνίας εναντίον των Ναζί, ήτανε η παράδοση της Πολωνίας στους Ναζί μετά από μερικές εβδομάδες.

Το Γερμανικό Ράιχ και η Σοβιετική Ένωση, ήδη προ της έναρξης του πολέμου είχαν κλείσει σε ένα μυστικό συμπληρωματικό πρωτόκολλο την λεγόμενη: «Hitler-Stalin-Pakt“, οριοθέτησαν τα ενδιαφέροντά τους, όπου σχετικά με την Πολωνία, διαμοιράστηκαν το πολωνικό έδαφος ολοκληρωτικά μεταξύ τους. Η πόλη Κράκαυ ανήκε από τώρα στην κατεχόμενη Πολωνία στους Ναζί και εδώ εγκαταστάθηκαν οι Ναζί με την προοπτική να μείνουν για πάντα και ένεκα τούτου το Κράκαυ δεν βομβαρδίστηκε. Εδώ εγκατέστησαν οι
Ναζί «Generalgouvernement Polen, και στο «Wawelschloss“ τον Πολωνικό Εθνικό και ιερό τόπο, που μετατράπηκε ως βάση του «Generalgouverneurs» , Hans Frank, που εκεί τοποθετήθηκε από τον Adolf Hitler.--βλέπε,siehe auch: Text und Photos:
www.kn-megalexandros.gr (-Άρθρα με φωτογραφίες)
Συνεχίζεται...
Πηγή: KRAKAU,Verlag Berlin 2015

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο