Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

343:Ανασκόπηση της Ρουμανίας μετά τη δικτατορία και τις τελευταίες εξελίξεις

343: Ανασκόπηση της Ρουμανίας μετά τη δικτατορία και οι τελευταίες εξελίξεις - Ο νέος μειονοτικό Πρόεδρος-
2ο Μέρος
Ο Νέος Μειονοτικός πρόεδρος της χώρας

Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη – Konstantin S. Nalbantis, Koeln

Προλεγόμενα
Η επιστολή Ψήφο των Ρουμάνων του εξωτερικού ευνόησε τον νέο Πρόεδρο

Ο νέος μειονοτικός Πρόεδρος της Ρουμανίας, προωθήθηκε αυθόρμητα και επελέγη από τους Ρουμάνους του εξωτερικού. Ετούτη τη λαχτάρα του Συνταγματικού Δικαιώματος του Εκλέγειν και Εκλέγεσθαι, που επιδιώκουν οι ομογενείς μας ανεπιτυχώς τέσσερις τετραετίες, στη χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία και πάντα θέλουμε να αναφέρουμε.

Το εκλογικό δίκαιο άλλαξε στη Ρουμανία το 2015. Εκλέχθηκαν 329 βουλευτές στο Κοινοβούλιο. Μαζί είναι και 18 θέσεις για εθνικές μειονότητες και έξι κρατήθηκαν για Ρουμάνους του εξωτερικού. Εκτός τούτου εκλέχθηκαν 136 μέλη της γερουσίας, όπου έχουν κρατηθεί δύο θέσεις για Ρουμάνους του εξωτερικού. Οι εκλογές έγιναν με την απλή αναλογική. Για πρώτη φορά ψήφισαν και με την επιστολική ψήφο. Αυτός ο κανονισμός ειδικά της επιστολικής ψήφου εισήχθη για τον αυξανόμενο μεγάλο αριθμό των Ρουμάνων του εξωτερικού.

Οι εξελίξεις μετά το 1930
Ένα ενδιάμεσο ιστορικό άρθρο θα προετοιμάσω.
Η Ρουμανία απευθύνθηκε το 1930 στην Εθνικό-σοσιαλιστική Γερμανία . Όταν ξέσπασε ο Δεύτερο Παγκόσμιος Πόλεμος και την μετέπειτα την εδαφική νέα οριοθέτηση, έχασε η Ρουμανία μεγάλα εδάφη της κρατικής περιοχής. Το 1940 έπεσαν στην Σοβιετική Ένωση τα εδάφη Nordbukowina, η περιοχή Herza-Gebiet και Bessarabien, έπεσαν στη Βουλγαρία -- Süddobrudscha, έπεσαν στην Ουγγαρία Nördliche Siebenbürger. O Caroll II μετά το χάσιμο αυτών των περιοχών έφυγε στην εξορία.
O General Ion Antonescu δημιούργησε μια φασιστική στρατιωτική δικτατορία και εισήλθε στις δυνάμεις του άξονα και συμμετέχει η Ρουμανία το 1941 με στρατεύματα εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης, όπου όλα τα χαμένα εδάφη τα ξαναπήρε ως ρουμανικά πίσω. Στο εσωτερικό καταδίωξε και δολοφόνησε το σύστημα Εβραίου και Ρομά. Η επιτυχή επίθεση των Σοβιετικών τον Αύγουστο του 1944 οδήγησε στην πτώση του Antonescus και της αλλαγής του μετώπου της Ρουμανίας. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο έλαβε η Ρουμανία την περιοχή Nordsiebenbürgen από την Ουγγαρία πίσω και όμως περιήλθαν Bessarabien, das Herza-Gebiet und die Nordbukowina και πάλι κάτω από την σοβιετική κυριαρχία. Το κύριο μέρος αυτών των περιοχών σχηματίζουν σήμερα το αυτόνομο κράτος Μολδαβία, και το υπόλοιπο είναι μέρος της Ουκρανίας.
Το Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο έχασε η Ρουμανία περίπου 378.000 στρατιώτες και πολίτες. Η Ρουμανική κυβέρνηση ήτανε στα πλαίσια του NS-Völkermords – συμμετείχε ενεργά της γενοκτονίας στην δολοφονία περίπου 270.000 Ρουμένων Εβραίων.
------------------
Με το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου τα εδάφη που αντιστοιχούν σήμερα στη Δημοκρατία της Μολδαβίας καταλήφθηκαν από τη Σοβιετική Ένωση και λίγα χρόνια αργότερα η Ρουμανία έγινε σοσιαλιστική δημοκρατία και μέλος του Συμφώνου της Βαρσοβίας.
Κατά τη διάρκεια της σοβιετικής κατοχής της Ρουμανίας η ελεγχόμενη από τους Κομμουνιστές κυβέρνηση έκανε εκλογές το 1946, που τις κέρδισε με νοθεία, με κατασκευασμένη πλειοψηφία 70%. Έτσι γρήγορα καθιερώθηκε ως κυριαρχία η πολιτική δύναμη. Ο Γκέοργκε Γκεοργκίου-Ντεζ ήταν κομμουνιστής ηγέτης από το 1947 μέχρι το θάνατό του το 1965.
Το 1947 απαγορεύτηκαν τα κόμματα και ανάγκασαν το Βασιλιά Μιχαήλ Α΄ να παραιτηθεί και να εγκαταλείψει τη χώρα και ανακήρυξε τη Ρουμανία σε λαϊκή δημοκρατία. Το Σύνταγμα το 1945 ανεστάλη και το Σύνταγμα που ψηφίστηκε το 1952 προέβλεπε το σοβιετικό πρότυπο στην οργάνωση του κράτους.
Η Ρουμανία έγινε μέλος της Κομεκόν το 1949, του Συμφώνου της Βαρσοβίας και του ΟΗΕ το 1955. Η Ρουμανία παρέμεινε υπό άμεση στρατιωτική κατοχή και οικονομικό έλεγχο της ΕΣΣΔ μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1950. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι τεράστιοι φυσικοί πόροι της Ρουμανίας απορροφούνταν συνεχώς από μεικτές σοβιετο-ρουμανικές εταιρείες (Sovrom) που δημιουργήθηκαν με σκοπό τη μονομερή εκμετάλλευση. Το 1948 το κράτος άρχισε την εθνικοποίηση των ιδιωτικών επιχειρήσεων και την κολεκτιβοποίηση της γεωργίας. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1960 η κυβέρνηση περιόρισε τις πολύ πολιτικές ελευθερίες και κατέστειλε αποφασιστικά κάθε διαφωνία με τη βοήθεια της Σεκουριτάτε - Ρουμανική μυστική αστυνομία. Μετά το θάνατο του Gheorghiu- Dej παρέλαβε τη Γενική Γραμματεία του κομμουνιστικού κόμματος.

Μετά τη δολοφονία του Nicolae Ceausescu 1989 η Ρουμανία ξεκίνησε την επάνοδο στη δημοκρατία και την καπιταλιστική οικονομία της αγοράς.

Μετά το 2000 η Ρουμανία έχει οικονομία που βασίζεται κυρίως στις υπηρεσίες και είναι παραγωγός και εξαγωγέας μηχανών και ηλεκτρικής ενέργειας διαθέτοντας επιχειρήσεις όπως η Dasia και η Petrom. Πάνω από 4 δις από ελληνικές εταιρείες λειτουργούν στη Ρουμανία και το 2016 υπήρχαν 6.578 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων..
Συνεχίζεται ...

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο