Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

391:25.11.: WELTTAG FÜR DIE BESEITIGUNG VON GEWALT GEGEN FRAUEN- 25.11.:ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

391:25.11.- WELTTAG FÜR DIE BESEITIGUNG VON GEWALT GEGEN FRAUEN – 25.11.- ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη - Konstantinos S. Nalbantis, Köln

Πρόβλημα:
(Όπως είναι όμως γνωστό οι μεγάλες θρησκείες, όπως π.χ. Ινδουισμός, χριστιανισμός, Ιουδαϊσμός και το Ισλάμ είναι τοποθετημένες εχθρικά απέναντι στις γυναίκες).

Πραγματικότητα

Η βία έναντι των γυναικών σε διαφορετικές μορφές- ψυχική, - φυσική , ψυχολογική και συναισθηματική. Αυτές οι βίαιες περιπτώσεις είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους και αφορούν γυναίκες όλων των ηλικιών- από αγέννητα μωρά ως το βαθύ γήρας.
Γυναίκες που έχουν ζήσει τη βία, υποφέρουν από πολλαπλά προβλήματα υγείας. Η ικανότητα να λάβουν μέρος στη δημόσια ζωή, είναι ισχυρά περιορισμένη. Η βία έναντι των γυναικών βλάπτει την εξάπλωση γενεών και οικογενειών καθώς επίσης Κοινωνίες και ετούτη η κατάσταση προωθεί την μετάδοση άλλων μορφών βίας στην Κοινωνία. Εξαιτίας των πρακτικών βίας φτώχαιναν γυναίκες, οι οικογένειές της, Κοινωνίες και μάλιστα ολόκληρα έθνη. Η βία έναντι των γυναικών δεν περιορίζεται μόνο σε ειδικούς πολιτισμούς, περιφέρειες, χώρες ή μεμονωμένες ομάδες γυναικών.
Η Αιτία των βίαιων πράξεων βρίσκονται στην επικρατούσα διάκριση σε βάρος των γυναικών. Ως 70% όλων των γυναικών γίνονται κατά τη διάρκεια της ζωής τους θύματα των βίαιων πράξεων. Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλά είδη βιασμών,

Η Ενδο-οικογενειακή βία,

όπου 40-70%, οι μισές των γυναικών έχουν δολοφονηθεί από τον τωρινό ή πρώην σύντροφο ή τον σύζυγο.
Σεξουαλική βία, εδώ υπολογίζεται παγκόσμια, ότι μία στις πέντε γυναίκες; κατά τη διάρκεια της ζωής της ήτανε θύμα προσπάθειας σεξουαλικής βίας. Στην Αφρική και στη Νότια Ασία είναι διαδεδομένη η μορφή της σεξουαλικής βίας με την παντρειά ανηλίκων κοριτσιών. Νεαρά κορίτσια συχνά υποχρεώνονται σε γάμο και σε σεξουαλικές σχέσεις και με την προώθηση ασθενειών. Εκτός τούτου μειώνεται το μορφωτικό επίπεδο.

Σεξουαλική βία σε φιλονικίες πολέμων και εμφύλιων αλληλοσπαραγμών

Σεξουαλική βία σε αλληλοσπαραγμούς είναι μια βαριά πράξη βίας στην σημερινή εποχή, όπου αφορά εκατομμύρια ανθρώπους, κατά προτίμηση γυναίκες και κορίτσια. Αυτή τίθεται συνειδητά στην υπηρεσία ως πλατιά στρατηγική από ένοπλες ομάδες, για να ταπεινώσουν τους αντιπάλους, για να θέσουν τον πληθυσμό στο φόβο και τρόμο και να καταστρέψουν την Κοινωνία. Γυναίκες και κορίτσια πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης από αυτούς που πρέπει στις φιλονικίες να προφυλαχθούν. Από τη γιαγιά ως τα μικρά παιδιά πέφτουν θύματα από βιαστές σεξουαλικών επιθέσεων διαμέσου στρατιωτών και επαναστατών. Βιασμοί είναι εδώ και πολύ καιρό ως τακτική πολέμου. Σε κάθε πόλεμο και βίαιες φιλονικίες χρησιμοποιείται Βία έναντι των γυναικών.
Περισσότερο από όλους το γνωρίζουμε εμείς, με τα παθήματά μας και τα αξεπέραστα ψυχικά τραύματα από την Μικρασιατική καταστροφή και την στρατιωτική εισδοχή και κατοχή της Κύπρου.

Στο Κογκό παρουσιάζονται κάθε μήνα 11.000 βιασμοί. Κατά μέσον όρον κάθε μέρα βιάζονται 36 γυναίκες και κορίτσια. Από την αρχή της εκεί διαμάχης υπολογίζονται ότι 200.000 γυναίκες και κορίτσια έπεσαν θύματα σεξουαλικής βίας. Κατά τη γενοκτονία στην Ρουάντα το 1994 έπεσαν σεξουαλικής βίας 250.000 ως 500.000 γυναίκες . Σεξουαλική βία υπήρξε επίσης στον 14ετή εμφύλιο πόλεμο στην Λιβερία. Κατά τη διάρκεια των φιλονικιών στη Βοσνία του 90 σεξουαλικά βιάστηκαν 20.000 ως 50.000 γυναίκες.
Σύμφωνα με μια έρευνα της Παγκόσμιας τράπεζας βρίσκονται οι γυναίκες μεταξύ 15 και 44 ετών σε ένα μεγαλύτερο ρίσκο, να πέσουν θύματα σεξουαλικής βίας, από ότι καρκίνο, ατύχημα αυτοκινήτου, πόλεμο ή μαλάρια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πρέπει να έχουν υποστεί περισσότερα από 130 εκατομμύρια γυναίκες, κυρίως στην Αφρική και σε μερικές χώρες της Εγγύς Ανατολής- περικοπή των γεννητικών οργάνων των γυναικών, είναι η κλειτορίδα τους περιτεμνωμένη, ακροτηριασμού των γεννητικών οργάνων των γυναικών, που είναι διαδεδομένη σε τριάντα χώρες. 500.000 ως Δύο εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίζονται κάθε χρόνο στην πορνεία, υποχρεωτική εργασία ή στη σκλαβιά.
Έχει κάνει όμως η κάθε θρησκεία την πρέπουσα αξιολόγηση και τις σχετικές προσπάθειες που όλοι μας προσμένουμε, ώστε να συμβαδίζουν με τις εξελίξεις της Κοινωνίας μας;
(Όπως είναι όμως γνωστό οι μεγάλες θρησκείες, όπως π.χ. Ινδουισμός, χριστιανισμός, Ιουδαϊσμός και το Ισλάμ είναι τοποθετημένες εχθρικά απέναντι στις γυναίκες). Πολλά γυναικεία θύματα στη Γερμανία προέρχονται από ανθρώπους με μια θρησκευτική, φουνταμελιστική ιδέα και οικογένεια με τη σκέψη για τη δολοφονία τιμής, που θα επανέλθω σε άλλο άρθρο μου.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΉ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η άσκηση βίας και η κακοποίηση αποτελεούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην Ελλάδα αναγνωρίζονται ως εγκλήματα και τιμωρούνται. Η γραμμή SOS 15900 απευθύνεται σε γυναίκες θύματα βίας. Είναι οπανελλαδικής εμβέλειας, 24ωρης λειτουργίας 365 ημέρες το χρόνο, με αστική τηλφωνική χρέωση. Στο ελληνικό πρόγραμμα για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των Γυναικών, παριαλμβάνονται 40 Συμβουλευτικά κέντρα και 21 Ξενώνες Φιλοξενίας " Ξενώνας κακοποιημένων γυναικών", ή καταφύγιο γυναίκας σε όλη την Ελλάδα που διέπονται από απόρρητο της διεύθυνσης για την ασφάλεια των θυμάτων.

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ η βία έναντι των γυναικών στην Ελλάδα;

Το 34% των Ελλήνων γνωρίζει κάποιο θύμα ενδοοικογενειακής βίας
Η ανέχεια, ανεργία, κρίση, απόγνωση φέρνει πάντα άγχος, κατάθλιψη, απελπισία και πολλές αρνητικές επιπτώσεις, όπως η άσκηση βίας που αποτελεί από πολλά αίτια έναν μηχανισμό ελέγχου και καθυπόταξη των γυναικών και λόγω της πατριαρχικής νοοτροπίας μας.
Πώς και που πρέπει να διαπαιδαγωγηθούμε συνειδητά;
Αν δεν υπάρχουν προοπτικές ενεργοποίησης των γυναικών, με ισότητα των δύο φύλων και μελών της Κυβέρνησης και των τοπικών Αυτοδιοικήσεων, που πρέπει να είναι πολιτική και ενσωματωμένη στις αποφάσεις, τότε να μην περιμένουμε προοπτικές βελτίωσης και θα είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας, αν δεν προωθούνται κατάλληλα σε δραστηριότητες που είναι σε θέση να αποδώσουν έργο κοινοβουλευτικό, κοινωνικό, εθνικό, οικονομικό με ενεργή σύμπραξη, συμμετοχή, συν-απόφαση και αλληλεπίδραση στα κοινά προβλήματα του Ελληνισμού. Παράλληλα με τα καθοδηγητικά ΜΜΕ και με το σχολείο πρέπει να αναπτυχθούν ανοιχτά, αναλυτικά προγράμματα Curriculum για τα παιδιά, για τους δασκάλους και τους υπεύθυνους της δράσης, και ασφαλώς αναλυτικά προγράμματα σε όλες τις σχολικές βαθμίδες για την κακοποίηση και τα Αίτιά της.
Θα πρέπει: να διατεθούν μέσα για τις κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά της για να μπορέσουν να κερδίσουν την ψυχική τους ισορροπία και να ενταχθούν και πίλι στην Κοινωνία.- Συμβουλευτικά, καθοδηγητικά, κοινωνικά, οικογενειακά Σεμινάρια σε υποθέσεις ψυχικής και σωματικής υγείας. - Παιδαγωγική και παιδική φροντίδα και βοήθεια για την ανεύρεση κατοικίας και φροντίδα όταν τελειώσει ο χρόνος παραμονής.
Για να μπορέσουν όμως οι γυναίκες να διεισδύσουν απανταχού και να αρχίσουν να προωθούνται, πρέπει να υποχωρήσει το Πατριαρχάτο και εκείνη η ανδροκρατούμενη ισχυρογνωμοσύνη, αν φανταστεί κάποιος ότι 1,2% των κομματικά οργανωμένων, έχουν το συνταγματικό δικαίωμα επιλογής κοινοβουλευτικών υποψηφίων της ιεραρχικής λίστας των κομμάτων, και μ΄ αυτό εξαρτώνται οι τύχες του τόπου μας από αυτήν την μειονότητα, με απουσία του 98% του λαού, ακόμα όμως δεν έχει επιδιωχθεί για την πραγματοποίηση η εφαρμογή των συνταγματικών άρθρων περί ισότητας και ισονομίας.

Τοιουτοτρόπως πρέπει να επιδιωχθεί, ώστε η γυναικεία πολιτική να αποσκοπεί στη καταπολέμηση της κοινωνικής, πολιτιστικής, οικονομικής και πολιτικής αδικίας και ασφαλώς και ας μην περιμένουμε πολλά, αν δεν γίνει προηγουμένως πρόωρη προσπάθεια ενθάρρυνσης, υποστήριξης και διευκόλυνσης σε γυναίκες και για διοικητικά, επιχειρηματικά, εκπαιδευτικά, νοσοκομειακά κοινά σχέδια αλληλεπίδρασης και διαρκή στήριξη και επιδίωξη για κοινές συνταγματικές δραστηριότητες, αλλά ακόμα και με τις ευέλικτες λίστες υποψηφίων με την πρώτη και δεύτερη ψήφο και την εισαγωγή της απευθείας Δημοκρατίας.

Ήδη η αναφορά του προβλήματος της ενδοοικογενειακής βίας τράβηξε την προσοχή της κοινής γνώμης και αφύπνισε αρκετούς στο συγκεκριμμένο ξένο και ελληνικό πρόβλημα της ενδοοικογεενιακής βίας και οδήγησε απανταχού της γης, και επίσης και σε εμάς στον προβληματισμό διαφορετικών μοντέλων για τα "καταφύγια γυναικών" και παράλληλα με τα ιατρικά, παιδαγωγικά, ψυχολογικά μέτρα για την υπερπίδηση και θεραπεία των πασχόντων και την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, αλλά επείγει και η περαιτέρω προώθηση της ισοτιμίας και ισονομίας σε όλους τους τομείς.
--------------------------------------------------
Πηγή: Ως βάση πηγών χρησιμοποίησα το ιντερνετ - www.google.com; βλέπε επίσης: www.kn-megalexandros.gr σχετικά άρθρα:
Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη: Τα ανθρώπινα δικαιώματα και η εκμετάλλευση των παιδιών.
Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη: Ο ρόλος της γυναίκας και η οικονομική ανάπτυξη
Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη: Ισονομία και ισοτιμία και ο ρόλος της γυναίκας
Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη: Η οικογένεια μέσα στις κοινωνικές αλλαγές

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο