Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

413:PLOVDIV -FILIPPOUPOLIS: Ματιές στην Φιλιππούπολη-Πλόβντιφ της Βουλγαρίας- Την Πολιτιστική πρωτεύουσα των Ευρωπαίων Εταίρων μας 2019

413:PLOVDIV-FILIPPOUPOLIS: Ματιές στην Φιλιππούπολη- Πλόβντιφ της Βουλγαρίας - Την Πολιτιστική πρωτεύουσα των Ευρωπαίων εταίρων μας 2019

Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη, Κολωνία

ΣΥΝΤΟΜΗ ιστορική ανασκόπηση

Μετά την εξαήμερη περιήγηση του Μαυροβονίου και το Ευρωπαϊκό Πάσχα στο Ντούμπροβνικ της Κροατίας και μετέπειτα σύντομη περιήγηση στα Τύραννα, αποφάσισα να επισκεφθώ φέτος και μια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης ή της Απουλίας ή της Φιλιππούπολης. Τελικά αποφάσισα για τη δεύτερη μια και βρισκόμουν στην Ελλάδα και αρκετό για επταήμερο περιηγητικό ταξίδι στο Πλόβντιφ.

Υπάρχει πολύωρη, βουλγαρική λεωφορεική συγκοινωνία: Καβάλα-Δράμα-Σόφια με σύνδεση με τη Φιλιππούπολη. Επίσης πολύωρη, βουλγαρική, λεωφορειακή συγκοινωνία: Καβάλα-Δυτική Θράκη μέσω Αλεξανδρούπολης-Φιλιππούπολη με διάρκεια 8- 10 ωρών ταξίδι. Υπάρχουν και οργανωμένα ταξίδια από πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας και εκτός άλλων και από τη Θεσσαλονίκη .

ΓΕΝΙΚΗ περιγραφή της πόλης και της Βουλγαρίας

Βέβαια τη Βουλγαρία επισκέφθηκα και άλλες φορές, κυρίως τη Σόφια, τα μοναστήρια στο Ρίλα και ολιγοήμερη περιήγηση των ακτών της Μαύρης Θάλασσας. Μπροστά από χρόνια επισκέφθηκα την Φιλιππούπολη μαζί με μια αποστολή του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Ετούτη την επταήμερη περιήγηση αποφάσισα αυθόρμητα, αφού προηγουμένως έκλεισα ένα ξενοδοχείο προσφοράς, δίπλα στον ποταμό Μαρίτσα-Έβρο, Grand Hotel Plovdiv.

Ο πληθυσμός της Βουλγαρίας είναι περίπου 8 εκατομμύρα με συνεχή μείωση, όπου το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι χριστιανοί ορθόδοξοι. Κάτω από την προστασία της UNESCO είναι το όρος Πριν, η λίμνη Σρέμπαρνα που βρίσκεται στο Δούναβη, το Μοναστήρι της Ρίλας (Ρίλας Ρίλσκι μοναστήρι) και πολλά άλλα. Η Φιλιππούπολη - Πλόβντιφ έχει 378 χιλ. πληθυσμό και είναι αδελφοποιημένη με τη Θεσσαλονίκη, αλλά η λεωφορειακή συγκοινωνία είναι μακρόχρονη και κουραστική και ούτε μπόρεσα να αποκαλύψω συνοριακές δραστηριότητες και συνεργασίες, ευρωπαϊκών, γειτονικών κρατών με προγράμματα της ΕΕ, όπως π.χ. είναι γνωστό: το τριεθνές Γερμανία-Βέλγιο - Ολλανδία ή Γαλλία.
Είναι η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Βουλγαρίας και κείται στις όχθες του ποταμού Μαρίτσα-Έβρου. Εδώ στα τέλη του 19ου αιώνα λειτουργούσαν στην πόλη 8 οχτώ ελληνικά σχολεία και μετά την απελευθέρωση το 1884 κατοικούσαν 5.497 Έλληνες, 16% του πληθυσμού.
Είναι σημαντικό οικονομικό, συγκοινωνιακό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό κέντρο με πολυάριθμους Έλληνες Φοιτητές.

Η Φιλιππούπολη έχει μακρόχρονη ιστορία και είναι αρχαιότερη της Αθήνας ή της Ρώμης, γεγονός που την καθιστά μια εκ των αρχαιότερων κατοικήσιμων Ευρωπαϊκών πόλεων. Η πόλη είναι γνωστή αρχικά ως Θρακική πόλη με το όνομα Ευμολπιάδα, κατελήφθη το 342 π.Χ. από τον Φίλιππο Β΄και μετονομάστηκε σε Φιλιππούπολη. Σήμερα ο Φίλιππος ο Β΄ τιμάται στην πόλη με ένα άγαλμα. Η πόλη βρίσκεται σε σπουδαιότερο σταυροδρόμι, όπου κατά την αρχαιότητα διασταυρώνονταν στρατηγικοί δρόμοι, οι οποίοι συνέδεαν την Ευρώπη με την Ανατολή, τη Βαλτική θάλασσα με την Μεσόγειο, τη Μαύρη Θάλασσα με την Αδριατική.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ των αξιοθέατων της πόλης

Η πόλη έχει πάνω από 200 αρχαιολογικούς χώρους, από τους οποίους 30 είναι εθνικής σημασίας. Υπάρχουν πολλά απομεινάρια από την αρχαιότητα - είναι πόλη που έχει μεταξύ των λίγων, που έχουν δύο αρχαία Θέατρα, τμήματα μεσαιωνικών τείχων και πύργων. Επίσης υπάρχουν οθωμανικά λουτρά και τζαμιά, μια καλοδιατηρημέμη, ολοζώντανη, παλιά Συνοικία- πόλη από την περίοδο της Εθνικής Αναγέννησης με ωραιότατες κατοικίες και λιθόστρωτα στενά δρομάκια με καφές, μπυραρίες και Ρεστωράν. Στην παλιά πόλη κυριαρχεί το αρχιτεκτονικό της ύφος της βουλγαρικής Αναγέννησης και καλύπτει την περιοχή των Τριών Λόφων: Νεμπέτ Τεπέ, Τζαμπάζ Τεπέ και Ταξίμ Τεπέ. Υπάρχουν πολλά μουσεία, πινακοθήκες και πολιτιστικά ιδρύματα και πολλαπλές δραστηριότητες. Η πόλη φιλοξενεί μουσικές, θεατρικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Θεωρείται αφετηρία για εκδρομές και περιηγήσεις σε μέρη, βουνά και χωριά της περιοχής, όπως το ενδιαφέρον Μοναστήρι Μπάτσκοβο, 30 χιλ προς Νότον. που επισκέφθηκα πρόσφατα, το χιονοδρομική κέντρο Παμπόροβο 90 χιλ, προς Νότον που επισκέφθηκα το παρελθόν ή για κέντρα των ιαματικών Πηγών προς βορράν Χισάρα, Μπανυα, Κρασνοβο και Στρέλτσα.

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ Θέατρο και οι δραστηριότητες της Πόλης

Η Πόλη απλώνεται σε εφτά λόφους και εντυπωσιάζει με τα ρωμαϊκά μνημεία και το αρχαίο Θέατρο που αποκαλύπτουν τη μακραίωνη ιστορία της πόλης. Το αρχαίο θέατρο, το γνωστότερο μνημείο από την αρχαιότητα στη Βουλγαρία κατασκευάστηκε επί της κυριαρχίας του Αυτοκράτορα Τραϊνου, με μια θαυμάσια θέα της πόλης, ίσως να κατασκευάστηκε και τρεις δεκαετίες νωρίτερα, έχει 14 σειρές το καθένα και χωρητικότητα 7.000 άτομα. Εκεί γίνονται εκδηλώσεις, όπως το Φεστιβάλ Βέρντι και το Διεθνές Φολκλοριστικό Φεστιβαλ. Το Ρωμαϊκό ΩΔΕΙΟ αναστηλώθηκε το 2004 και είχε κατασκευαστεί μεταξύ του 2ου και 5ου αιώνα και είναι το δεύτερο μικρότερο, αρχαίο Θέατρο της Φιλιππούπολης στο κέντρο της πόλης.

Παρατήρηση:
Σχετικά με την ελληνο-βουλγαρική βαθύτερη, ιστορική ανασκόπηση και γνώση του παρελθόντος και την σημερινή πορεία στις ελληνο-βουλγαρικές οικονομικές, εμπορικές και κοινωνικές σχέσεις απαιτείται ιδιαίτερη και κατατοπιστικότερη, ιστορική έρευνα και ενημέρωση.
-----------------------------------------------------------
Αξιοθέατα που θα μπορούσατε να επισκεφθείτε:
• Η Παλιά Πόλη
• Το Αρχαίο Θέατρο
• Το Ρωμαϊκό στάδιο
• Το Ρωμαϊκή αγορά
• Το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο
• Η Αρχαία Συναγωγή
• Η Εκκλησία των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης
• Η Ντζουμάγια - Τζαμί
• Τα Τούρκικα Λουτρά (Γκαλερί τέχνης)
• Η Εκκλησία της Παρθένου Μαρίας
• Η Εκκλησία της Αγίας Μαρίνας
• Ο Κήπος του Τσάρου Συμεών
• Η Διεθνής Έκθεση
• Η Καθολική Εκκλησία
• Το Εθνογραφικό Μουσείο Φιλιππούπολης (Βουλγαρία)
-----------------------------------------------------
ΠΗΓΗ-- Internet--------------www.kn-megalexandros.gr - info@kn-megalexandros.gr - https://www.asxetos.gr/author/konstantinos-nalbantis
Facebook: Konstantinos - https://www,facebook.com/profile.php?id=100012808098555
Ευπρόσδεκτος σε κάθε Αντίλογο
Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης -Konstantinos S. Nalbantis, KÖLN

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο