Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

420: ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ- ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

420: ΛΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ

KN- Μέρος πρώτο

Γερμανόγλωσση περιοχή του Βελγίου με πληθυσμό 77.000 πολίτες

Στην πρωτεύουσα EUPEN της Γερμανόγλωσσης περιοχής του Βελγίου πειραματίζονται οι πολίτες με το Μοντέλο συμμετέχω-Δημοκρατία (Λαϊκή Δημοκρατία).

Για το νέο Λαϊκό Συμβούλιο των πολιτών θα κληρωθούν αντιπρόσωποι του λαού. Προς τούτο περιγράφουν όλους τους πολιτικούς, ρήτορες, φιλοσόφους της Αρχαίας Αθήνας με τα υπέρ και τα κατά.

" Athen ist der einzige Ort", so hat es der stolze Staatsmann Perikles auf den Punkt gebracht, "an dem ein unpolitischer Mensch nicht ein Stiller, sondern als ein schlechter Bürger gilt".

Η αρχαία ελληνική Δημοκρατία της Πόλης εκπέμπει θαυμασμό με τον υψηλό βαθμό συμμετοχής των πολιτών, αλλά επίσης προκαλεί και κριτική. Η πολιτική θεωρία της αρχαίας σκέψης, όπως του Πλάτωνα και Αριστοτέλη ισχύει ως πρωτοποριακός οδηγός για την εξέλιξη της μοντέρνας Δημοκρατίας. Ο Λόγος και η Πειθώ ισχύουν στην αρχαιότητα ως σπουδαίες ικανότητες ενός πολιτικού. Φημισμενοι ήτανε ο Δημοσθένης κλπ. Και ενώ συνεχίζεται σε δημοσιεύσεις η ανασκόπηση της Αρχαιότητας από το 508 προ Χριστού ως το 322 προ Χριστού σε όλους τους τομείς προς μελέτη και περαιτέρω προβληματισμό και σκέψεις.

Και τώρα αρχίζουν έναν πειραματισμό για να σώσουν τη Δημοκρατία. Η Γερμανόγλωσση Κοινωνία στο Βέλγιο τολμάει μία παγκόσμια πρεμιέρα: Εντελώς απλοί πολίτες κάνουν εκεί τους Νόμους, μαζί με το Κοινοβούλιο και πολλοί υπόσχονται από αυτό τη σωτηρία της Δημοκρατίας.

24 άνδρες και γυναίκες από το Ανατολικό Βέλγιο γελούν από ντροπαλότητα και δεν ξέρουν σωστά που να ακουμπήσουν με τα χέρια. Είναι ανδρες και γυναίκες από όλα τα επαγγέλματα και αναφέρονται 10 επαγγέλματα. Με την ενεργή πολιτική και δημοσιότητα δεν είχαν οι περισσότεροι καμιά επικοινωνία, όλοι αυτοί έχουν προκαθοριστοί με τυχαία κληρωση να συνεργαστούν και δεν έχουν επιλεγεί με ψήφο.

Σε αυτό το μοντέλο 160 πολίτες και θα υπάρξει ένα δεύτερο σώμα, για εντελώς απλούς πολίτες, που θέλουν να δραστηριοποιηθούν. Και σε άλλα μέρη της Ευρώπης και των Ηπείρων έχει δοκιμαστεί ένα παρόμοιο μοντέλο. Αλλά μέχρι τώρα πουθενά και ποτέ δεν έχει υδρυθεί θεσμικά από παρόμοιο μοντέλο κάτι τι σταθερό, όπως "ο διάλογος των πολιτών" στο Ανατολικό Βέλγιο. Μιά πολιτική παγκόσμια πρεμιέρα τοιουτοτρόπως και ένα πείραμα, που μερικοί οραματίζονται, αν επιτύχει το λιγότερο τη σωτηρία της φιλελεύθερης Δημοκρατίας.
Το Ανατολικό Βέλγιο είναι κατάλληλο για τη δοκιμασία. Η συνοριακή περιοχή είναι μικρή σε σχέση με τη Wallonie και Flandern, περιλαμβάνει μόνο 77.000 γερμανόγλωσσους Βέλγους.
Αλλά κατέχει εκτεταμένη Αυτονομία, και μπορεί να αποφασίζει για την μόρφωση και Πολιτισμό και κοινωνικά και πολλές άλλες δικαιοδοσίες.
Παρόμοια με την ΟΔΓ αλλά μικρότερη. Με αυτό το μοντέλο, τώρα ομιλεί ο λαός. Το Συμβούλιο των πολιτών επιλέγει θέματα, οι πολίτες, αλλά επίσης και οι βουλευτές ή η κυβέρνηση που έχει προτείνει. 25 ως 50 μέλη της Συγκέντρωσης των πολιτών συζητούν σε αυτά τα θέματα, και ενδεχομένως συνομιλουν εμπειρογνώμονες ή αντιπρόσωποι ενδιαφερόντων, τότε αποφασίζουν για τα προτεινόμενα. Η πολιτική είναι υποχρεωμένη να αντιδράσει και στο τέλος πρέπει να είναι συνεπής στα συμφωνηθέντα, αν και πως κάτι το θα υλοποιηθεί. ΅αν όχι, πρέπει αυτό να αιτιολογηθεί. Η άνω θεματική αρθρογραφία θε συνεχιστεί προσεχώς. www.kn-megalexandros.gr -info@kn-megalexandros.gr
ΠΗΓΗ: Süddeutsche Zeitung, 1./20.10.2019
Süddeutsche Zeitung, 21.09.2019
www.planet.wissen.de/geschichte/antike/das_klassische...
www.bpb.de/175892/Grundzüge

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο