Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

424-425: ΜΙΚΡΑΣΙΑ -ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ - ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΣΕΒΡΩΝ -

424-425:ΜΙΚΡΑΣΙΑ - ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ - ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΣΕΒΡΩΝ -
ΚΟΙΤΙΔΕΣ του Ελληνικού Πολιτισμού ΚΑΙ ΓΗ ΕΛΛΗΝΩΝ εκατοντάδες χρόνια- ΜΕΤΑ σφαγιάστηκαν, εξαφανίσθησαν, εκδιώχθησαν, εξισλαμίσθησαν από την Αιώνια Πατρίδα των προγόνων μας με την ανοχή, άνιση μεταχείριση και άνιση και εσφαλμένη εκτίμηση των πεπραγμένων ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΜΑΣ; - Ιστορική αλήθεια όπου μας αξιώνει για διόρθωση των κακών κειμένων>>
ΤΑ ΤΡΑΓΙΚΑ ΣΥΜΒΑΝΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΣΕΒΡΩΝ - ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ

"Εάν η Τουρκία καταλάβει την Κωνσταντινούπολη, δεν θα υπάρξει ποτέ Ειρήνη στη Βαλκανική" Τζορτζ Χάρτον.

Σύντομη ιστορική ανασκόπηση των συμβάντων μετά την Συμφωνία των Σεβρών . Δυνατότητες ευκαιριών …

Προλεγόμενα

Στις 3. Σεπτεμβρίου 1918 υπεγράφη η ανακωχή με τη Γερμανία με τον Πρόεδρο Wilson.
Στις 30 Οκτωβρίου 1918 Οκτωβρίου υπέγραψε η Τουρκία την ανακωχή στο Μούδρος. Με αυτόν τον τρόπο υποχρεωνότανε η Τουρκία, εκτός των άλλων να ανοίξει τα στενά στα πλοία των συμμάχων, να αποστρατεύσει το στράτευμα, και να παραδώσει τα πολεμικά πλοία.
Περαιτέρω έπρεπε η Τουρκία να αναγνωρίσει στους συμμάχους το δικαίωμα, να καταλαμβάνουν οποιοδήποτε στρατηγικό σημείο και να ελέγχουν τους σταθμούς ελέγχου σε λιμένες και σιδηροδρομικές γραμμές.
Τα μέσα Νοεμβρίου 1918 καταλαμβάνουν συμμαχικά στρατεύματα, κάτω από αυτά και μια ελληνική μονάδα την Κωνσταντινούπολη και τα στενά.
Τον Νοέμβριου του 1919 υπογράφηκε η συνθήκη ειρήνης Βουλαγαρίας Ελλάδας στο προάστιο του Παρισιού Neuilly. Η Βουλγαρία έπρεπε να παραχωρήσει στην Ελλάδα την Δυτική Θράκη με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου η Βουλγαρία έχασε την πρόσβασή της στο Αιγαίο. όρα: H. Richter Giechenland im 20. Jahrhundert, Band I , Köln 1990 S.47.

Ας θυμηθούμε, ότι το 1915 οι Δυτικοί σύμμαχοι έχουν αποδεχθεί τις ρωσικές αξιώσεις για την Κωνσταντινούπολη και τα στενά. Περαιτέρω τις αξιώσεις της Ιταλίας για τα Δωδεκάννησα και την περιφέρεια της Αντάλιας και το 1916 συνεννοήθηκαν η Γαλλία και Μεγάλη Βρεταννία για τον διαμοιρασμό της Ασιατικής Τουρκίας,

Στην συνδιάσκεψη του Αγίου St. Jean de Maurienne τον Απρίλιο τους 1917 μεταξύ Γαλλίας, Μεγάλης Βρεταννίας υποσχέθηκαν στην Ιταλία ακόμα μεγαλύτερη ζώνη επιρροής στην Μικρά Ασία, που ώφειλε να φθάνει ως την Σμύρνη. όρα Σελίς 49.
Και ενώ τις αλληλοδιαμάχες και τους αγώνες περιέγραψα σε προηγούμενα άρθρα, ΤΏΡΑ:
Αμέσως μετά τη συνθήκη των Σεβρών και ενώ ο πόλεμος Ελλήνων και Τούρκων συνεχιζότανε, κανένας δεν έπαιρνε σοβαρά τη συμφωνία των Σεβρών, εκτός από τους Έλληνες, Αρμένιους και τον Lloyd George.
O Κεμάλ και η εθνική Συνέλευση απόρριψαν την συμφωνία.
Η Γαλλία και η Ιταλία ήτανε με τον διαμοιρασμό των εδαφών δυσαρεστημένοι.
Με τον αρχικά διαμοιρασμό δεν ήτανε ικανοποιημένοι και άρχισαν να κάνουν ισχυρότερα προκαταβολές με τον Kemal .

Εν ολίγοις, η επιβολή της Συνθήκης για την εξυπηρέτησή τους ήταν μόνο μια νίκη εναντίον του Κemal, αλλά αυτό θα σήμαινε έναν νέο πόλεμο, και εκτός από τον Βενιζέλο κανείς δεν ήταν πρόθυμος να το πράξει. όρα σ. 58
Η φιλοκεμαλική γαλλική στάση καθώς και ο υπόγειος, αλλά έντονος, αγγλογαλλικός , ανταγωνισμός στην Εγγύς Ανατολή ωθεί τους συμμάχους μας τον Απρίλιο του 1921, να διακηρύξουν την αυστηρή ουδετερότητα τους απέναντι στους εμπόλεμους και η ελληνική προσπάθεια ένα ισχυρό και απροσδόκητο πλήγμα.
Η Αγγλία, με τη σύμπραξη Γαλλίας και Ιταλίας διακόπτει την προμήθεια του απαραίτητου πολεμκού υλικού στην Ελλάδα. Η αρνητική αυτή εξέλιξη μετά τις εκλογές συνοδεύεται και από την άρνηση να αναγνωρίσουν στην Ελλάδα τα δικαιώματα του εμπολέμου, καθώς και το δικαίωμα νηοψίας στα εμπορικά πλοία ( , γαλλικά, αμερικανικά κλπ.) που εφοδιάζουν τον Κεμάλ, κυρίως με πολεμικό υλικό.

Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης - το άρθρο>

Μετά την ήττα του Βενιζέλου στις εκλογές και την επόμενη ημέρα, 1. Νοεμβρίου στη θέση του αρχηγού της Στρατιάς της Μικράς Ασίας τοποθετείται ο στρατηγός Αναστάσιος Παπούλας, ο οποίος έφτασε στη Σμύρνη στις 9 Νοεμβρίου και η πρώτη ημερήσια διαταγή του προς τις μαχόμενες δυνάμεις προκαλεί ικανοποίηση και δημιουργεί και αίσθηση εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του.
Ένα ατόπημα, όμως, του νέου αρχιστρατήγου-τηλεγράφημα στον εξόριστο στην Ελβετία βασιλιά Κωνσταντίνο, στον οποίο δηλώνει « αισθήματα αφοσιώσεως και υποταγής» – εξεγείρει τις γαλλικές διπλωματικές αρχές, τόσο κατά του στρατηγού Παπούλα όσο και ευρύτερα της ελληνικής προσπάθειας στη Μικρά Ασία.
Η υποβόσκουσα, στο παρασκήνιο, γαλλική αντίθεση περνάει πλέον στο προσκήνιο.
Η Γαλλία, πλέον, απροκάλυπτα, αγκαλιάζει το εθνικιστικό κίνημα του Κεμάλ. Στη γαλλική μεταστροφή κύριο λόγο διαδραμάτισαν τα μεγάλα οικονομικά συγκροτήματα που δρούσαν στη Τουρκία: Η Αυτοκρατορική 0θωμανική Εταιρεία, η Εταιρεία του Μονοπωλίου Καπνών, η Κρεντίτ Κιονέ, η Εταιρεία των 0δών και η Εταιρεία των λιμένων.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ>>> http://www.kn-megalexandros.gr/portal/index.php?p=articles&id=316

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο