Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΓΝΩΣΕΩΝ - Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ;

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΓΝΩΣΕΩΝ ΜΕΣΑΙΟΥ ΕΥΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΡΑΓΕ Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ;

Η Γερμανία είναι υποψήφια για το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετεωρολογικών Προγνώσεων με κέντρο βάρους ιδρύσεως του Κέντρου τη Βόννη. Εξαιτίας του BREXIT των Βρεταννών, όπου μέχρι σήμερα είναι η έδρα του Κέντρου, τώρα όμως χρειάζεται στην περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Κέντρο και ένεκα τούτου είναι υποψήφιο το κρατίδιο Ρηνανία Βεστφαλία . Η ημερομηνία υποβολής υποψηφιότητας για το Κέντρο λήγει στις 30. Σεπτεμβρίου 2020.

Αν επιτύχει να κερδίσει την υποψηφιότητα η Γερμανία θέλει να επενδύσει και να κατασκευάσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ένα νέο κτήριο στην περιοχή Bad Godesberg για 320 άτομα προσωπικό. Ήδη από το 2021 μπορούν οι απασχολημένοι να μετακομίσουν σε ένα ενδιάμεσο κτήριο, διότι το Νέο Κτήριο μπορεί να αποτελειώσει το 2023.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΗΣ ΠΡΟΓΝΩΝΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ ;

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετεωρολογικών Προγνώσεων Μεσαίου Εύρους (ECMWF) είναι ένας ανεξάρτητος διεθνής οργανισμός με έδρα το Reading στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος ιδρύθηκε το 1975.

Το κέντρο υποστηρίζεται από 22 κράτη μέλη: Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ιταλία, Κροατία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Ολλανδία, Αυστρία, Πορτογαλία, Σουηδία, Ελβετία, Σερβία, Σλοβενία, Ισπανία, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ Νο.439>
www.kn-megalexandros.grv

Οι χώρες συνεργασίας είναι η Βουλγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Εσθονία, η πΓΔΜ, η Ουγγαρία, το Ισραήλ, η Λετονία, η Λιθουανία, το Μαυροβούνιο, το Μαρόκο, η Ρουμανία και η Σλοβακία.
ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΣΤΟΧΟΙ του κέντρου είναι (άρθρο 2 της σύμβασης):
την ανάπτυξη δυναμικών μοντέλων ατμόσφαιρας για την ανάπτυξη μεσοπρόθεσμων μετεωρολογικών προβλέψεων χρησιμοποιώντας αριθμητικές μεθόδους
την τακτική δημιουργία των δεδομένων που είναι απαραίτητα για την προετοιμασία των μεσοπρόθεσμων καιρικών προβλέψεων
επιστημονική και τεχνική έρευνα για τη βελτίωση της ποιότητας αυτών των προβλέψεων
τη συλλογή και αρχειοθέτηση χρήσιμων μετεωρολογικών δεδομένων
Το πιο σημαντικό καθήκον είναι ο υπολογισμός των μεσοπρόθεσμων, παγκόσμιων μετεωρολογικών προβλέψεων δύο φορές ημερησίως βάσει φυσικών μοντέλων.
Οι ντετερμινιστικές προβλέψεις του μοντέλου IFS (Integrated Forcasting System, math. Model and software of the EZMW) υπολογίζονται για 10 ημέρες νωρίτερα. [1] Η ανάλυση του μοντέλου είναι περίπου 9 χλμ. [2] Επιπλέον, το κέντρο ήταν ένας από τους πρώτους οργανισμούς που εισήγαγε υπολογισμούς συνόλων το 1992. [3] Μέσω του πολλαπλού υπολογισμού του μοντέλου πρόβλεψης με ελαφρώς αλλαγμένες αρχικές συνθήκες, μπορούν να γίνουν δηλώσεις σχετικά με την πιθανότητα άφιξης. Το μοντέλο ατμοσφαιρικού συνόλου του ECMWF υπολογίζει έως και 15 ημέρες νωρίτερα.
Άλλα σημαντικά μοντέλα υπολογισμού του κέντρου είναι το σύστημα μηνιαίων προβλέψεων ECMWF, [4] το σύστημα εποχικής πρόβλεψης πολλαπλών μοντέλων EUROSIP [5] και οι παγκόσμιες ατμοσφαιρικές αναλύσεις (όπως η παγκόσμια ατμοσφαιρική αναλύση ERA-Interim [6] [7] ή ERA5 [8]), καθώς και τα δύο ωκεανογραφικά προϊόντα System 3 Ocean Analysis, [9] το οποίο χρησιμοποιείται επίσης για την εποχιακή πρόβλεψη, [10] και WAM (Wave Model) [11] για την εξομοίωση φουσκώματος.
Υπερυπολογιστής
Η πρόοδος στην αριθμητική πρόγνωση καιρού σχετίζεται στενά με την πρόοδο των υπερυπολογιστών. Με τα χρόνια, η αυξημένη υπολογιστική ισχύς κατέστησε δυνατή την πραγματοποίηση καλύτερων καιρικών προβλέψεων.

Ένα Cray XC30 λειτουργεί στη φάση 1 από τα μέσα του 2016, με υπολογιστική ισχύ 3.593 TeraFLOPS. Αποτελείται από 7.010 επεξεργαστές Intel τύπου E5-2697v2 "Ivy Bridge" (12 πυρήνες, 2,7 GHz) και αναβαθμίζεται με 3610 Intel Xeon EP E5-2695 V4 "Broadwell" (18 πυρήνες, 2,1 GHz) και έπειτα φτάνει τα 8.499 TeraFLOPS. [12] Τα μοντέλα ECMWF είχαν προηγουμένως λειτουργήσει σε ένα διπλό σύμπλεγμα IBM (155 p5-575 +) με περίπου 5.000 scalar CPUs σε 38 TFLOPS, το οποίο λειτουργεί στο κέντρο δεδομένων Shinfield Park στο Reading, από το 2006. [13] Πριν από αυτό, ένα Cray 1A, τότε ένα Fujitsu VPP 700, ένα VPP 5000 και από το 2002 λειτουργούσαν δύο IBM Cluster 1600.
Για την επόμενη γενιά υπολογιστών, που βασίζεται σε ένα Atos Sequana με επεξεργαστές AMD, προγραμματίζεται μια ξεχωριστή τοποθεσία έξω από το Reading, στην Μπολόνια της Ιταλίας από το 2020/21. [14] [15]

Γνωστά ερευνητικά αποτελέσματα

Αξιολογώντας δεδομένα από το κέντρο, οι Yong Zhu και Reginald E. Newell από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης ανακάλυψαν τα ατμοσφαιρικά ποτάμια το 1998, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά περίπου 90% της υγρασίας από τις περιοχές του ισημερινού στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη. [16] Αυτή η ανακάλυψη είναι επίσης η βάση για το σενάριο Arkstorm της Γεωλογικής Έρευνας των Ηνωμένων Πολιτειών. [17]
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΗΣ ΠΡΟΓΝΩΝΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ
ΠΗΓΗ: Kölner Stadt-Anzeiger, 16.06.2020, Wikipedia, www.kn-megalexandros.gr, άρθρο Νο. 439

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο