Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

No. 443:ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΣΙΚΕΛΙΑ -ΕΠΑΡΧΙΑ ΕΝΝΑ ΑΡΜΕΡΙΝΑ

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΣΙΚΕΛΙΑ - ΕΠΑΡΧΙΑ ΕΝΝΑ ΑΡΜΕΡΙΝΑ-
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΤΗΣ ΕΝΝΑΣ ΣΤΗΝ ΣΙΚΕΛΙΑ

Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη, Konstantin S. Nalbantis

Νέα επεξεργασμένη Αναδημοσίευση 26.06.2020
kn-megalexandros.gr, άρθρο Νο. 443

Προλεγόμενα

Περιήγηση στο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, εκεί που μπροστά από αιώνες απέπλευσαν Έλληνες άποικοι από τις μητροπολιτικές χώρες και έφεραν στις χώρες και τις ακτές της Δυτικής Ευρώπης μια ουσιώδη εμπειρία μιας τακτοποιημένης Πολιτείας,, Αλφάβητο, Νομοθεσία, κανονισμοί Διοίκησης και πολιτιστική υπεροχή απέναντι στους εντόπιους πληθυσμούς.

Κατά κακή τύχη όμως οι Έλληνες της Μεγάλης Ελλάδας πήραν μαζί τους όχι μόνο την υπεροχή της Μητρόπολης, παρά επίσης και τις μοιραίες πλάνες, και σφάλματά της, διότι σύντομα η μια αυτόνομη πόλη καταπολεμούσε την άλλη και επίσης διαμάχες με τρίτους και τους Καρχηδονίους και τους Ρωμαίους.
H υπέροχη βλάστηση, τα ελαιόδεντρα και η φρουτοπαραγωγή στην περιοχή της Εννας

Η περιοχή ΕΝΝΑ είναι πλούσια στη βλάστηση, υψηλά δέντρα και φρουτόδεντρα, αλλά εκεί βρίσκονται και οι απέραντες φυτείες από σιτηρά, αμπελόκηπους, ελαιώνες, οπωροκηπευτικά και από τον 18ο αιώνα μετά το κρασί και τις ελιές την τρίτη θέση κατέχουν τα φραγκόσυκα..

Η Έννα βρίσκεται σε υψόμετρο 1098 μέτρα, το μέγιστο στην Σικελία και σε ολόκληρη την Ιταλία, μέχρι το 1926 ονομαζόταν " Καστροτζιοβάννι" υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της λατρείας της Δήμητρας και της Περσεφόνης και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η κύρια γεωργική παραγωγή της επαρχίας είναι ακόμη και σήμερα τα δημητριακά.

Ένεκα τούτου ήτανε η επιλογή του εποικισμού για ολόκληρη την περιοχή από την προϊστορία περισσότερο από πολύ αιτιολογημένη. Τα πρώτα ίχνη μαρτυρούν την εποίκηση από την νεολιθική εποχή. Μετά τους Σικούλους, ήρθαν οι Έλληνες, οι Ρωμαίοι, οι Βάνδαλοι, οι Γότθοι, οι Βυζαντινοί και οι Άραβες. Η Πιάτσα Αρμερίνα, Piazza Armerina δημιουργήθηκε κατά την νορμανδική εποχή και είναι μια μικρή πόλη, από τις πιο ενδιαφέρουσες μικρές πόλεις, όσο αφορά τα μεσαιωνικά ευρήματα.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ - Η επαρχία της ΕΝΝΑΣ

Ο Μάρκος Τύλλιος Κικέρων την καταγράφει σαν ύψιστη της Μεσογείου και αναφέρει ότι χρειαζόταν μια μέρα ταξίδι από την Έννα σε μια από τις τρεις πλησιέστερες ακτές. Η περίεργη κατάσταση της πόλης περιγράφεται από πολλούς αρχαίους συγγραφείς με μεγάλο θαυμασμό, βρισκόταν στην κορυφή ενός λόφου με πολλούς απότομους βραχώδεις γκρεμούς στην γύρω περιοχή. Η Έννα έμεινε πασίγνωστη στην αρχαιότητα για την λατρεία της θεάς Δήμητρας, ο ναός που ήταν αφιερωμένος στην Κέρες ήταν από τους πιο διάσημους τόπους λατρείας.

Ο τύραννος των Συρακουσών Διονύσιος ο Πρεσβύτερος έκανε πολλές απόπειρες να καταλάβει την Έννα, βοήθησε έναν πολίτη των Αείμνηστο να πάρει την εξουσία, στην συνέχεια στράφηκε εναντίον του και βοήθησε τους κατοίκους να τον διώξουν. Ο Διονύσιος μετά από πολλές επιθέσεις στις γειτονικές πόλεις άλωσε τελικά την Έννα με προδοσία.Ο Αγαθοκλής των Συρακουσών απέκτησε την εξουσία στην Έννα αλλά όταν ο Ξενόδικος από τον Ακράγαντα δημιούργησε συμμαχία με στόχο να ελευθερώσει όλες τις Σικελινές πόλεις από την τυραννία η Έννα ήταν πρώτη πόλη που άνοιξε τις πύλες (309 π.Χ.).
Όταν ξέσπασε ο Α= Καρχηδονιακός Πόλεμος την πόλη κατέλαβαν στην αρχή η Καρχηδόνα με τον Αμίλκα και στη συνέχεια η Ρωμαϊκή Δημοκρατία αλλά πάντοτε με προδοσία επειδή δεν μπορούσαν με μάχη.
ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ
Όταν ξέσπασε ο Β= Καρχηδονιθακός Πόλεμος την εποχή που ήταν απασχολημένος ο Μάρκελλος με την πολιορκία των Συρακουσ΄βν έγιναν αμέτρητες σφαγές στην Έννα. Η απώλεια πολλών Σικελινών πόλεων από τους Ρωμαίους ανησύχξσε έντονα τον κυβερνήτη της Έννας Πινάλιους, για να αποφύγει οποιοδήποτε προδοσία συγκέντρωσε τους πολίτες στο αμφιθέατρο της πόλης και τους έσφαξε όλους με την Ρωμαϊκή φρουρά, οι στρατιώτες στην συνέχεια λεηλάτησαν την πόλη. Οκτώ χρόνια αργότερα η Έννα έγινε επίκεντρο της Α= Επανάστασης των Δούλων στην Σικελία (134-132 π.Χ.), αρχηγός του κινήματος ήταν ο Εύννους ένα πρώην σκλάβος, οι δυνάμεις του κατέλαβαν την πόλη. η Έννα ήταν η τελευταία πόλη που ανακατέλαβε ο Ανθύπατος Ρουπίλους, σύμφωνα με τον Στράβων ακολούθησαν σκληρά αντίποινα από τους Ρωμαίους, από τότε ξεκίνησε η παρακμή της.
Ο Μάρκος Τύλιος Κικέρων την περιγράφει την Έννα σαν μια πόλη με μεγάλη ακμή ιδιαίτερα χάρη στο εμπόριο σιτηρών μέχρι την εποχή που ερημώθηκε από τις βιαιότητες του Γάιου Λικίνιου Βέρρη, από τότε ελάχιστες πληροφορίες υπάρχουν για την Έννα
Μεσαίωνας
Οι ισλαμιστές την εποχή που κατέλαβαν την Σικελία κατάκτησαν την πόλη με πολλές προσπάθειες και μακρόχρονη πολιορκία που τους ανάγκασαν να σκάψουν ακόμα και υποόνομο, έσφαξαν 8 000 κατοίκους.

ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ παρατήρηση: Σε προηγούμενη περιήγησή μου στην Σικελία είχα περιγράψει για τις νεες παραγωγές φυτειών φραγκοσυκιάς, οι οπποίες ευδοκιμούν σε θερμά, ξερά, άγονα μέρη και Νησιά της Πατρίδας μας, αν κάποιος ασχολείται ας ρίξει μια ματιά.

Οι νέες γεωργικές παραγωγές φυτειών φραγκόσυκων

Εκτός βέβαια, από τις καλά οργανωμένες τουριστικές μονάδες σε πόλεις και πλησιέστερα σε μέρη που πέρασαν Έλληνες με καλή περιηγητική οργάνωση, ευγενές προσωπικό είναι καλά οργανωμένος ο Αγροτουρισμός Agrotourismo και η προσφορά εντόπιων σπεσιαλιτέ με καλή προώθηση εντόπιων βιολογικών προϊόντων.
Ένα άλλο εξαγωγικό προϊόν είναι η φραγκοσυκιά, όπου η Σικελία κατέχει την Τρίτη θέση των γεωργικών της προϊόντων. Η φραγκοσυκιά είναι φυτό καρποφόρο, εδώδιμο, κτηνοτροφικό, βιομηχανικό και φαρμακευτικό.

Προβληματισμός της νέας καλλιέργειας φραγκοσυκιάς
Πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο πλην άγνωστο στους πολλούς δέντρο και στην Ελλάδα χωρίς καμιά πλατειά υποστήριξη από τον άνθρωπο, ενώ είναι βασικής σημασίας για τους καρπούς της όσο και για τα φύλλα της για τον Άνθρωπο, τη Γεωργία, την κτηνοτροφία, Μελισσοκομία, το Περιβάλλον και το Μέλλον.
Εμείς κάνουμε συνήθως εισαγωγή φραγκόσυκων από το Ισραήλ, Ιταλία και Αφρική και ενώ και σε εμάς η φραγκοσυκιά ευδοκιμεί σε χωράφια πολύ στεγνά, αμμώδη και πετρώδη, ηλιόλουστα και θερμά.
Εκτός τούτου εκτιμάται από την μεγίστη προστασία του περιβάλλοντος και τη διαρκή πράσινη και ευχάριστη εικόνα στα ξηρά και άνυδρα τοπία, γιατί η φραγκοσυκιά έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα και γιατί είναι φυτό του μέλλοντος και λόγω της ανθεκτικότητας στην ξηρασία θα αποτρέψει την πλήρη ερήμωση και θα αποτελέσει ανάχωμα στο δυσάρεστο φαινόμενο.

Αν η φραγκοσυκιά βρίσκεται σε βραχώδες τοπία, οι ρίζες της έχουν τη δυνατότητα να διολισθαίνουν ανάμεσα στις ρωγμές των βράχων. Βοηθούν ως ανεμοφράκτες ιδίως μικρών καλλιεργειών. Μια ματιά τριγύρω μας διαπιστώνουμε, ότι η φραγκοσυκιά μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην προστασία του περιβάλλοντος, την κάλυψη φαλακρών λόφων, την προστασία οικισμών και περιοχών από κατολισθήσεις εδαφών και προφύλαξη από πυρκαγιές. Σύντομη ιστορική ανασκόπηση, ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ολοκληωμένο άρθρο: kn-megalexandros.gr, άρθρο Νο. 203

www.kn-megalexandros.gr/portal/index.php?p=articles&id=203

ΟΙ ΘΡΥΛΟΙ

Η επαρχιακή πρωτεύουσα ΕΝΝΑ βρίσκεται στο γεωγραφικό κέντρο της Σικελίας, πάνω σε ένα βουνό σε ύψος 1098 πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και έχει 28 838 κατοίκους, σε μια έκταση από 35 718 εκτάρια και σε μια πληθυσμιακή πυκνότητα από 80 κατοίκους…
Η γειτονιά της Έννα φημίζεται για τον μύθο της Περσεφόνης που μεταφέρθηκε στην περιοχή από τον Πλούτωνα, θεό του κάτω κόσμου. Η τοπική παράδοση περιγράφει μια λίμνη περίπου 8 χιλιόμετρα από την Έννα που περιστοιχίζεται από λόφους, τα λιβαδια είναι γεμάτα με λουλούδια και δίπλα υπάρχει ένα σπήλαιο στο οποίο εμφανίστηκε ο βασιλιάς.
Ο Οβίδιος και ο Κλαύδιος Κλαυδιανόςε ονομάζουν την λίμνη "Περγκους" αλλά ο Κικέρων και ο Διόδωρος ο Σικελιώτης δεν αναφέρουν τίποτα για την λίμνη. Ο Διόδωρος περιγράφει το λιβάδι που μεταφέρθηκε η Περσεφόνη και ταλουλούδια μύριζαν τόσο έντονα που οι κυνηγοί δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν τα θηράματά τους,τα λιβάδια που ήταν περικυκλωμένα από λόφους είχαν πολλούς ελαιώνες και έλη, αλλά δεν αναφέρεται λίμνη. Στην Έννα υπήρχε έντονα η λατρεία της Περσεφόνης και της Κέρες, ο Κικέρων αναφέρει ότι ο ναός της Κέρες ήταν τόσο παλιός και ιερός που όλοι οι προσκυνητές ερχόντουσαν με τεράστιο θρησκευτικό δέος.
Ο Βέρρες λεηλάτησε την εικόνα της θεότητας που ήταν η πιο ιερή σε όλην την Σικελία. Οι Σαρακηνοί κατέστρεψαν τις περισσότερες αρχαιότητες και εκτισαν τα κάστρα που βρίσκουμε στην σύγχρονη πόλη. βλέπε wikipedia.

https://footage.framepool.com/de/shot/187560325-castello-di-lombardia-enna-mittelalter-historisches-gebaeude - ENNA

https://www.arte.tv/de/videos/094715-000-A/sizilien-der-aufstand-von-enna/ -- Enna Aufstand

https://youtu.be/ZNOeTnLMkqQ Armerina

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο