Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

SOS - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΥΓΕΙΑ -ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΑΠΟ ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΑ ΛΥΜΑΤΑ ΥΠΟΝΟΜΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΔΡΑΜΑΣ, άρθρο Νο. 450

SOS ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ- ΥΓΕΙΑ- ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΑΠΟ ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΑ ΛΥΜΑΤΑ ΥΠΟΝΟΜΩΝ ΣΤΟ ΕΥΡΥΠΕΔΟ ΚΥΡΓΙΩΝ
στις Σάββατο, Φεβρουαρίου 02, 2013, ΝΕΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ και αναδημοσίευση παλαιότερου άρθρου, σήμερα 12. Αυγούστου 2020
Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη - Konstantin S. NALBANTIS

Η ΑΚΟΛΟΥΘΗ αναδημοσίευση δεν άπτεται καμιάς ιδεολογίας, που αντιβαίνει καθ΄ οιουδήποτε τρόπο τις αρχές του ανθρωπισμού της κοινωνίας μας και είναι γραμμένη ειδικά για τους πολιτικοποιημένους, σκεπτόμενους και ανήσυχους ανθρώπους και τους απόμαχους και παλαίμαχους της ζωής, για την αφύπνιση δημιουργηκότερων εξελίξεων και προοπτικών ευημερίας και στον τόπο μας.

Προλεγόμενα και Ιστορική ανασκόπηση

Ελλάδα και η Ανησυχία για τα κουνούπια που μεταφέρουν ασθένειες στον άνθρωπο - Επιστήμονες από την Ευρώπη στην Αθήνα Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υφίσταται μια αύξηση της εξάπλωσης των κουνουπιών Πηγή: www.lifo.gr
Ανησυχία για την δημόσια υγεία στην Ελλάδα και την Ευρώπη προκαλεί η αύξηση των κουνουπιών που μεταφέρουν ασθένειες στον άνθρωπο.
Πηγή: www.lifo.gr

Τι σημαίνει ρύπανση του εδάφους;

Κατ’ αρχήν, το έδαφος που ρυπαίνεται είναι έδαφος στο οποίο έχουν προστεθεί οποιεσδήποτε ουσίες ως αποτέλεσμα ανθρώπινης δραστηριότητας. Αυτό μπορεί να συμβαίνει άμεσα ή έμμεσα και μπορεί η ρύπανση να προέκυψε πάρα πολύ καιρό πριν ή να βρίσκεται σε εξέλιξη ακριβώς αυτήν τη στιγμή. Συνιστά σοβαρό πρόβλημα όταν η γη χρησιμοποιείται για εργασία στο πλαίσιο της οποίας υπάρχει το ενδεχόμενο τα άτομα να εκτεθούν σε ρυπογόνες ουσίες του εδάφους. Είναι δύσκολο να αφαιρεθεί η ρύπανση του εδάφους και το κόστος αυτής της διαδικασίας είναι συχνά πολύ υψηλό. Είναι εξαιρετικά επαχθής διαδικασία για μια γενιά να αναστρέψει την κατάσταση που δημιούργησαν πολλές προηγούμενες γενιές.

Η επιβάρυνση από μικροβιολογικά βακτήρια, παράσιτα, ιούς. μύκητες, που αποτελούν τις συχνότερες αιτίες επιδημιών από υπονόμους και τα κόπρανα των ανθρώπων, ζώων, αλλά και επίσης από φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα και δύναται σύντομα να καταστραφούν οικισμοί, άνθρωποι και ζώα από τη μόλυνση των υδάτων, αλλά είναι η κόλαση ρύπανσης, από την οσμή, το βούρκο, την ακατανόητη επιπολαιότητά μας στους χειρισμούς μας, που προκαλούν την εντροπή για τον τόπο μας, από ετούτα τα ακατέργαστα λύματα υπονόμων Κυργίων, Πηγαδίων και Αγοράς στο Ευρύπεδο Κυργίων, « και είναι έργα που έλαβαν χώρα με κρατικές επιχορηγήσεις;».

Τα κουνούπια φέρουν τον ιό όταν τσιμπούν μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών). Ο ιός δεν μεταδίδεται άμεσα από άτομο σε άτομο, με τη συνήθη κοινωνική επαφή. Ενώ, πιο σπάνια μεταδίδεται με (μετάγγιση αίματος - μεταμόσχευση οργάνων και από τη μητέρα στο έμβρυο). Επίσης, τα κουνούπια συνήθως τσιμπάνε από το σούρουπο ως το χάραμα, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα (λιγότερα από 1%) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή παράλυση).

Στη σοβαρή νόσο, η ανάρρωση μπορεί να καθυστερήσει ή ακόμη να συμβούν μόνιμες νευρολογικές βλάβες ή και -σε μικρό ποσοστό- θανατηφόρος κατάληξη.
Αυξημένο κίνδυνο έχουν: οι ηλικιωμένοι, όσοι έχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας, π.χ.: - ανοσοκατασταλμένοι - νεφροπαθείς - καρκινοπαθείς - διαβητικοί - με καρδιαγγειακά νοσήματα - με χρόνια νευρολογικά προβλήματα, π.χ. άνοια - με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, και τα βρέφη.

ΑΝΑΦΟΡΑ και προϊστορική της 30ετούς ρύπανσης από ακατέργαστα λύματα υπονόμων

- Πώς τα ακατέργαστα λύματα υπονόμων ρίχνονται στη Ρεματιά Ευρυπέδου και πώς μια Τ.Α., Νομός Δράμας και Περφέρεια Ανατ. Μακε-Θράκης παρακολουθούν αμμέτοχοι;

- Πώς τα λύματα υπονόμων ΑΛΛΑ στη ρεματιά του Ευρυπεδου δεν συγκηνούν τους τοπικούς και δημοτικούς άρχοντες;

- Πώς διεπράχθηκε το αποχετευτικό σύστημα με κρατικές επιχορήγεις, χωρίς προοπτικές και έλεγχος;

- Πώς και πότε έγινε η παράδοση και παραλαβή του έργου του βιολογικού καθαρισμού μετά από τριάντα χρόνια επιβάρυνσης,, υποβάθμισης και αδιαφορίας;

- Πώς, και τι πρόκειται να γίνει για τις πλησιέστερες γεωτρήσεις, που πίνουν νερό άνθρωποι και ζώα;

- Πώς και πότε γίνεται υγειονομικός έλεγχος για την καταλληλότητα του νερού και των υπόγειων αποθεμάτων, αλλά και η περίφραξη των ακατέργαστων λυματων υπονόμων από κουνούπια; που ασθένειες μεταδίδονται από τα πουλιά.

- Πώς και γιατί άλλοι εισβολείς άρπαξαν τις Πηγές μας και μας θεωρούν εσωτερικό προτεκτοράτο και μας αρνούνται την ονομασία του Δ.Δ- Κυργίων και Πηγών, που αυτοί ευημερούν και τα Κύργια υποφέρουν;

- Πώς και γιατί παραβιάζουν την συνταγματική ισονομία και ισοτιμία του προσφυγικού χωριού μας, τα Κύργια- Αρχαία Κρίφλα και πρώην Δήμος Μεγάλου Αλεξάνδρου;

- Ποιός και πότε θα μας εισακούσει; τουλάχιστον ένας νέος δημιουργούμενος αρμόδιος φορέας εποικοδομητικού διαλόγου , συνεργασίας και αποφάσεων, και θα μας δώσει τον νέο οραματισμό για λύσεις στα άλυτα προβλήματά μας ;

Το νερό αποτελεί κληρονομιά η οποία πρέπει να προστατεύεται, εμείς όμως πίνουμε πόσιμο νερό και από τη γεώτρηση, που βρίσκεται πλησιέστερα ρύπανσης από ακατέργαστα λύματα υπονόμων και δεν γνωρίζουμε τις; υπόγειες διακλαδώσεις και κινδυνεύει και ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας, ενώ τις Πηγές μας τις κατέλαβε η Καβάλα και πουλά το νερό και αναπτύσσει τον τουρισμό της, και επίσης ο άλλος «εισβολέας» οι γύρω κοινότητες , που τροφοδοτείται η ευρύτερη περιοχή με ύδρευση και άρδευση και ευημερεί και από την πώληση των προϊόντων, ενώ τα Κύργια ακριβοπληρώνουν το πόσιμο νερό γεωτρήσεων και μικτού νερού, από τότε που «εισβολείς» άρπαξαν το Δ.Δ.-Κυργίων, και μάλιστα αρνούνται το όνομα του Δ.Δ. Κυργίων και των Πηγών, όμως:

Τώρα και παλαιότερα όμως ξέσπασε έκκληση και καταγγελία των πολιτών στους υπεύθυνους φορείς του Δήμου, του Νομού και της Περιφέρειας όλων των βαθμών για την βραδυκίνητη διεκπεραίωση της ρύπανσης υπονόμων και τη βραδυκίνητη υλοποίηση του βιολογικού καθαρισμού στο Ευρύπεδο Κυργίων (Μακριά Γκιόλα).

Παραπλεύρως της μεγάλης ρύπανσης υπάρχουν γεωτρήσεις, που πίνουν νερό, οι άνθρωποι, τα ζώα και ποτίζουν και τα ζαρζαβατικά τους και κινδυνεύουν και τα υπόγεια νερά.

Το περιβάλλον, άρθρο 24 προστατεύεται από το Σύνταγμα, το οποίο κατοχυρώνει ρητά ένα δικαίωμα του καθενός στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον και για την πραγματοποίηση κάνουν έκκληση οι πολίτες για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος που αποτελεί υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα καθενός (ατομικό, κοινωνικό, πολιτικό, όπου ρητά κατοχυρώνεται η Αρχή της πρόληψης, προφύλαξης και επιβάλλεται στα κρατικά όργανα και τους υπεύθυνους φορείς να λαμβάνουν μέτρα για τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος, όπου προστέθηκε στην συνθήκη του Μάαστριχ.

Εδώ και τώρα καλούνται οι νέοι εκλεγέντες της Κοινότητας και του Δήμου και υπεύθυνοι φορείς και προγραμματιστές να λάβουν τις συνέπειες των πράξεών τους από την κακοτεχνία και υποβάθμιση της περιοχής, που έλαβαν χώρα με κρατικές επιχορηγήσεις;

η ρύπανση εδώ και τριάντα χρόνια απαιτεί κατεπείγουσα διευθέτηση, γιατί είναι ένα φαινόμενο που τρομάζει τους ανθρώπους και κινδυνεύει και ο υδροφόρος ορίζοντας με επιβάρυνση από μικροβιολογικά βακτήρια, παράσιτα, ιούς, μύκητες, που αποτελούν τις συχνότερες αιτίες επιδημιών από υπονόμους και τα κόπρανα των ανθρώπων, ζώων, αλλά και επίσης από φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα και δύναται σύντομα να καταστραφούν οικισμοί, άνθρωποι και ζώα από τη μόλυνση των υδάτων.

"Αλλά και πέρα από τα φαινόμενα στο σύμπαν των συμβόλων, το κουνούπι αποτελεί από μόνο του μεγάλο πρόβλημα για τον άνθρωπο, καθώς του μεταδίδει 5 είδη εγκεφαλίτιδας, 3 είδη πυρετού, την ελονοσία και τους ιούς Ζίκα και Δυτικού Νείλου". Πηγή: www.lifo.gr

Όταν κάποιος δεν εμπιστεύεται το συνταγματικό δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί, τότε δεν υπάρχει επίσης και κανένας δικαστής που επιμένει για τη τήρηση του δικαίου.

Η φωτογραφίες που τραβήχτηκαν την 09.01. 2013 στο Ευρύπεδο Κυργίων, μπροστά από εφτά χρόνια σκεπτόμενοι και ατενίζοντας τα ωραία χρώματα και τον ρομαντισμό, διερωτόμαστε τι είναι, όμως δεν αφορούν ιαματικές Πηγές κυλιόμενων θερμών λουτρών, αλλά είναι η κόλαση ρύπανσης, από την οσμή, το βούρκο, την ακατανόητη επιπολαιότητά μας στους χειρισμούς μας, που προκαλούν την εντροπή για τον τόπο μας, από ετούτα τα ακατέργαστα λύματα υπονόμων Κυργίων, Πηγαδίων και Αγοράς στο Ευρύπεδο Κυργίων, « και είναι έργα που έλαβαν χώρα με κρατικές επιχορηγήσεις;».

Φωτογραφία και κείμενο: Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη, Κολωνία, κείμενο που συνετάχθη μπροστά από εφτά χρόνια κατ΄ εντολή και επιθυμία των κατοίκων και μετά το άκουσμα της οργής και της απόγνωσης των πολιτών.
ΠΗΓΗ: kn-megalexandros.gr, info@kn-megalexandros.gr -

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο