Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

ΚΥΠΡΟΣ: Οι τελευταίες ημέρες της Βενετοκρατίας και η εισβολή των Οθωμανών, άρθρο Νο.456

Konstantinos S. Nalbantis, Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ Η ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΟΘΩΜΑΝΩΝ

ΈΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑ - Προλεγόμενα

Αμμόχωστος-Βαρώσια: 46 χρόνια σκλαβωμένα Ενώ καταλήφθηκαν μετά την εκεχειρία και έπρεπε να επιστραφούν στην κυπριακή κυβέρνηση, ΑΛΛΑ ούτε με συνεχείς εκκλήσεις, ψηφίσματα της Κύπρου, Ελλάδας, ΟΗΕ και ΕΕ- Ουδέν ποαραγωγικό αλληλέγγυο βήμα δράσης, και αποκατάστασης ! Γιατί άραγε;;;

Ιστορική ανασκόπηση των γεγονότων

Την εποχή της Οθωμανικής εισβολής η Χριτιανική Ευρώπη ως συνήθως ήταν διαιρεμένη . Οι Γάλλοι είχαν συμμαχήσει με τους Οθωμανούς εναντίον των Ισπανών, και ο πάπας ΠΙΟΣ Ε΄προσπαθούσε να συνάψει μέτωπο της Ισπανίας και της Βενετίας εναντίον των Οθωμανών.

Από τον Ιανουάριο του 1570 η βενετική παροικία της Κωνσταντινούπολης έπεσε θύμα διωγμών και τον επόμενο μήνα έφτασε στη Βενετία το τουρκικό τελεσίγραφο, που περίπου ήταν ως εξής:

Εγώ ο Σελίμ, Οθωμανός Σουλτάνος των Τούρκων..., απαιτούμε από εσάς την Κύπρο, την οποία θα μας δώσετε είτε με τη θέλησή σας είτε με τη βία. Μη ερεθίζετε το τρομερό ξίφος, γιατί διαφορετικά θα σας πολεμήσουμε ιδιαίτερα σκληρά και παντού. Ακόμη, μη βασίζεστε στα πλούτη σας διότι θα τα κάνουμε να φύγουν ξαφνικά από σας, όπως φεύγει ο χείμαρρος.

Το 1571 -Wordpress.com/post, ο Λαλά Μουσταφά εισέρχεται θριαμβευτικά και επίσημα στην κατεστραμμένη Αμμόχωστο. Η Αμμόχωστος πραδόθηκε, δεν κυριεύθηκε, όπως σε άλλες περιτπώσεις στην ιστορία τους. Μία από τις πρώτες του ενέργειες ήταν να ιεροσυλύσει στον καθδρικό του Αγίου Νικλάου, καταστρέφοντας τα μνημεία καισκορπίζοντας τα οστά απός τις σαρκοφάγους στη θάλασσα. Οι ορδές του έσφαξαν, λεηλάτησαν, έκαψαν και κατέστρεψαν την άλλοτε ένδοξη πόλη.

Διέπραξαν εξισλαμισμούς, εξανδραποδισμούς, ατιμώσεις, αρπαγές και ωμότητες. Πολλές γυναίκες βιάστηκαν μπροστά στα μάτια των έντρομων δικών τους. Οι σκηνές βίας και θηριωδίας επεκτάθηκαν και στα καράβια, όπου είχαν παραμείνει οι άμαχοι που επρόκειτο να μεταφερθούν στην Κρήτη.

Ήδη στα τέλη του μήνα Ιουλίου.. του έτους 1571 έγινε και πάλι καταμέτρηση. Acedemia.edu. Είχαν σωθεί όλα τα τρόφιμα και είχαν μείνει μόνο εφτά βαρέλια πυρίτιδας.

Πλέον κάθε αντίσταση ήταν μάταιη και ο Βραγαδινός αποφάσισε να παραδοθεί, για να γλυτώσουν όσοι ζούσαν ακόμα. Στις 31. Ιουλίου υψώθηκε λευκή σημαία στα τείχη, και ο Οθωμανός απεσταλμένος έφερε μια λευκή κόλλα με την υπογραφή του Λαλά Μουσταφά, ως δείγμα ότι θα αποδεχόταν οποιουσδήποτε όρους θα έγραφαν οι πολιορκημένοι.

Ο Βραγαδινός έθεσε δύο όρους
1.Οι Ιταλοί να φύγουν με τα όπλα και τις οικογένειές τους για την Κρήτη.
2.οΙ Έλληνες θα είχαν περιθώριο δύο χρόνια ν΄αποφασίσουν αν θα μείνουν στην πόλη ή αν θα φύγουν από την Κύπρο. Όσοι ήθελαν να φύγουν με τους Ιταλούς ήταν ελεύθεροι να το κάνουν. Όσοι έμενεν, θα γινόταν σεβαστή η ζωή τους, η τιμή τους, η περιουσία τους και η θρησκεία τους. Οι όροι θα γινόταν σεβαστή από τον Λαλά Μουσταφά ασυζητητί.

Στις 9 το βράδυ της 15ης Αυγούστου 1571 ο Βραγαδινός, μαζί με τον Μπαλιόνε, τους περισσότερους αξιωματικούς και 300 στρατιώτες, πήγε στην σκηνή του Λαλά Μουσταφά για να του παραδώσει τα κλειδιά της πόλης. Ο Οθωμανός στρατηγός τον υποδέχθηκε με θαυμασμό, τιμές και φιλοφρονήσεις. Όμως ενώ η συζήτηση διεξαγόταν ομαλά, ο Λαλά Μουσταφά ισχυρίστηκε ψευδώς πως ο Βραγαδινός είχει παραβιάσει την εκεχειρία, του έκοψε τα αυτιά και τη μύτη, ενώ οι στρατιώτες του αποκεφάλισαν τον Μπαλιόνε και τους υπολοίπους.

Το wordpress.com/post 12, αναφέρει ο Λαλά Μουσταφά δίδει οδηγίες για τον βασανισμό του Βραγαδίνου. Ύστερα από 10 μέρες στα μπουρτρούμια, τον περιφέρουν στην πόλη και τον αναγκάζουν να μεταφέρει έναν σάκο χώμα στην κορυφή όλων των προμαχώνων.Στη συνέχεια τον δένουν σε έναν κορμό στα περιβόλια του Βαρωσιού και ακολούθως σε μια γαλέρα. Αλυσοδεμένος μεταφέρεται στην πλατεία, όπου του προτείνουν να εξισλαμιστεί. Αρνείται, αλλά ο υπηρέτης του αλλαξοπιστεί για να παραμείνει κοντά στον κύριό του.Ο Βραγαδινός γυμνώνεται και δένεται στο ιστό της σημαίας ή σε δύο κίονες μπροστά στον καθεδρικό ναό και αρχίζουν να τον γδέρνουν ζωντανό.

Ο Calerio 12 Wordpress.com περιγράφει με ανατριχιαστική λεπτομέρεια τη βασανιστική διαδικασία. Ο Βραγαδινός υφίσταται το μαρτύριο καρτερικά και με εκπληκτική γενναιότητα, ψιθυρίζοντας προσευχές. Η εκδορά άρχισε από το κεφάλι προχώρησε στον λαιμό και στο στήθος και όταν ο Βραγαδινός γδάρδηκε μέχρι τον ομφαλό, εξέπνευσε. Ο δήμιος συνέχισε την εκδορά μέχρι τέλους, το σώμα του τεμαχίστηκε, τον αποκεφάλισαν και το κεφάλι του εκτέθηκε στην πλατεία καρφωμένο σε μια σημαία, ενώ τα υπόλοιπο μέρη στους προμαχώνες. Το δέρμα του παραγεμίστηκε με άχυρο και βαμβάκι και το παρήλασαν στους δρόμους της Αμμοχώστου πάνω σε ένα βόδι, σε απομίμηση ενετικής πομπής.

Στη συνέχεια, τα κεφάλια των αποκεφαλισμένων και το παραγεμισμένο σώμα του Βραγαδινού εκτέθηκαν ως τρόπαια σε μια γαλέρα και περιφέρθηκαν στις ακτές της Συρίας και της Καραμανίας, Τελικά, τοποθετήθηκαν σε ένα κιβώτιο για να μεταφερθούν στην Κωνσταντινούπολη.Wordpress.com, 13.

Παραθέτω επίσης και την περιγραφή του: academia.edu- κατάκτηση της Κύπρου


Ακολούθως οι Τούρκοι μπήκαν στην ανυπεράσπιστη πόλη για να ακολουθήσουν σφαγές, βιασμοί, εξανδραποδισμοί, λεηλασίες και καταστροφές. Ο Βραγαδινός για μέρες έπεσε θύμα βασανιστηρίων και εξευτελισμών, ως τις 27 Αυγούστου, όταν γδάρδηκε ζωντανός στη κεντρική πλατεία.
Το κεφάλι του και το σώμα του κομματιάστηκε και πετάχθηκε στα τείχη, ενώ το δέρμα του γέμισε με άχυρο, ράφτηκε για να φαίνεται ζωντανός, και στάλθηκε δώρο στον σουλτάνο. Ο Λαλά Μουσταφά αποχώρησε από την ερειπωμένη Κύπρο στις 22 Σεπτεμβρίου 1571. Άφησε πίσω του μια φρουρά 4,000 στρατιωτών οι οποίοι αποτέλεσαν τον πρώτο πυρήνα της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, οι οποίοι με τα χρόνια, τους εξισλαμισμούς, και τους εποικισμούς από την Μικρά Ασία αυξήθηκαν.

Το νησί έπεσε σε πλήρη παρακμή και για τα επόμενα τριακόσια χρόνια εγκαταλέιφθηκε στην τύχη του, εξαιτίας της κακοδιοίκησης και της αδιαφορίας των Οθωμανικών αρχών. Οι τελευταίες ελάχιστα ενδιαφέρθηκαν για την οικονομία και και.
kn-megalexandros.gr, info@kn-megalexandros.gr
Τέλος

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο