Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

ΛΙΒΥΗ: Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΣΤΑΘΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ - ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ..άρθρο Νο. 483

ΛΙΒΥΗ: Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΣΤΑΘΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ- ΚΑΙ ΤΗ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΚΑΠΟΤΕ ΗΤΑΝ Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Πρώην δημοσιευμένο άρθρο και νυν βελτωμένο λόγω επικαιρότητας

Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντης, Konstantin S. Nalbantis

Εισαγωγή

Η Λιβύη με 6,8 εκατομμύρια κατοίκους και έκταση 1.759,54 τετρ. χιλ. είναι ανεξάρτητη χώρα απός τις 24 Δεκεμβρίου 1951 από την Ιταλία. Από το 2011 βυθίστηκε στην αναρχία και το χάος, όταν αντάρτες κατάφεραν να ανατρέψουν τον Κατάφι. Το ΝΑΤΟ είχε βοηθήσει, ενώ το Μάρτιο του 2011, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε το ψήφισμα 1973, όπου επιτρεπόταν στις αεροπορικές επιθέεις του ΝΑΤΟ, για την προστασία του άμαχου πληθυσμού.
Στην πραγματικότητα ωστόσο, αυτές οι επιθέσεις ωφέλησαν κυρίως τους αντάρτες. Zeit online, 19.03.2021, Tageschaz, 17.02.2021.

Το κοινοβούλιο της Λιβύης έγκρινε μια μεταβατική κυβέρνηση ενότητας, που θα οδηγήσει τη χώρα το Δεκέμβριο 2021 στις εκλογές. Ως προσωρινός πρωθυπουργός εξελέγη ο δισσεκατομμυριούχος Abdul Hamid Dbaiba, ο οποίος προρίζεται να αντικαταστήσει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση που εδρεύει στην Τρίπολη και την αντίπαλη κυβέρνηση που εδρεύει ανατολικά της χώρας και θα οδηγήσει τη Λιβύη σε εθνικές εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου 2021.

O Dbaiba -Νταμπέιμπα υπερίσχυσε διακεκριμένων και πολιτικά έμπειρων ανταγωνιστών που υποστηρίχθηκαν από επιρροές, κράτη όπως η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) στις εκλογές σε μια επιτροπή που επιλέχθηκε από τον ΟΗΕ.

Ο Νταμιέμπα κατηγορείται για αγορά ψήφων. Οι ειδικοί του ΟΗΕ καταλήγουν ως συμπέρασμα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων HFP, ότι οι εκπρόσωποι δωροδοκίθηκαν με έως και μισό εκατομμύριο δολάρια κατά κεφαλή στις εκλογές. Ακόμα πριν γίνουν γνωστοί οι ισχυρισμοί για δωροδοκία, ο 61χρονος δισσεκατομμυριούχος Νταμπέιμπα είχε ένα ατύχημα ως μη δημοφιλής άνθρωπος στους Λυβίους. Λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη κοινοβουλευτική Σύνοδο, δεν είχε υποβάλλει τον κατάλογο του υπουργικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα "GAARDIAN" , επίσης δεν θέλει να τηρήσει το 30% των ποσοστώσεων για τις γυναίκες στην κατανομή υπουργικών θέσεων.

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την εκλογή του στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ANADOLU, ο Νταμπέιμπα ενίσχυσε τις υποψίες ότι ήταν άνδρας χάρη στη χάρη της Άγκυρας.
Η Τουρκία ανταγωνίζεται με τη Ρωσία, την Αίγυπτο και τα ΗΑΕ για επιρροή στη Λιβύη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, παρισσότεροι από 570.000 μετανάστες περιμένουν για διέλευση προς την Ευρώπη.
Η Γαλλία άνοιξε ξανά την πρεσβεία στην Λιβύη, ενώ η Ελλάδα θέλει να επαναλειτουργήσει την ελληνική πρεσβεία στην Τρίπολη, σε συνδυασμό με την επανασύσταση του γενικού προξενείου στη Βεγγάζη.
Ο στρατηγικός στόχος για την Ελλάδα, παραμένει ο τερματισμός και η ακύρωση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, όπως φυσικά και η αποχώρηση ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από τη χώρα.

Από κοινού με τους εταίρους της στην ΕΕ, η Ελλάδα συμμετέχει στις προσπάθειες της διεθνούς κοινόητας για την εμπέδωση κατάλληλων συνθηκών για τη σταθερότητα και τν ασφάλεια, αλλά και τη δημιουργία κράτους δικαίου στη Λιβύη.
Μετά την εκεχειρία του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη η γαλλική πρεσβεία άνοιξε και τα μέλη της μεταβατικής κυβέρνησης ορκίστηκαν.
Από την πτώση του Κατάφι το 2011, οι συγκρούσεις ήταν βίαιες. Δύο αντίπαλες κυβερνήσεις, ένας στρατηγός, ως παλέμαχος και επαναλαμβανόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες επέλεξαν τον δρόμο προς τις μεταρρυθμίσεις και τη σταθερότητα. Η xώρα πρέπει να συμφιλιωθεί και οι διχασμένοι κρατικοί θεσμοί να ενωθούν.Neue Zürcher Zeitung, 29.03.2021

Σύντομη ιστορική ανασκόπηση

Η Λιβύη με 6,8 εκατομμύρια κατοίκους και έκταση 1.759,54 τετρ. χιλ. είναι ανεξάρτητη χώρα απός τις 24 Δεκεμβρίου 1951 από την Ιταλία. Από το 2011 βυθίστηκε στην αναρχία και το χάος, όταν αντάρτες κατάφεραν να ανατρέψουν τον Κατάφι. Το ΝΑΤΟ είχε βοηθήσει, ενώ το Μάρτιο του 2011, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε το ψήφισμα 1973, όπου επιτρεπόταν στις αεροπορικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ, για την προστασία του άμαχου πληθυσμού. Στην πραγματικότητα ωστόσο, αυτές οι επιθέσεις ωφέλησαν κυρίως τους αντάρτες. Zeit online, 19.03.2021, Tagesschau, 17.02.2021.

Οι νικητές, ωστόσο δεν ήταν ένα ενοποιημένο εθνικό κίνημα, αλλά ένας ανεξέλεγκτος αριθμός ακτιβιστών, ένοπλων πολιτοφυλάκων, φυλετικών ενώσεων και τζιχαντιστών ομάδων. Έτσι η Λιβύη βυθίστηκε σε αναρχία και αιματηρό χάος εδώ και χρόνια.

Το 2014, εμφανίστηκαν δύο αντίπαλες κυβερνήσεις: μία στην πρωτεύουσα Τρίπολη, υποστηριζόμενη από ισλαμικές πολιτοφυλακές, η άλλη στα ανατολικά της χώρας. Ένα χρόνο αργότερα, τα Ηνωμένα Έθνη μεσολάβησαν για τον σχηματισμό μιας λεγόμενης ενότητας που εδρεύει στην Τρίπολη υπό τον μέχρι προ καιρού Fayyez al Serra, αλλά δεν αναγνωρίστηκε από τις δυνάμεις στην Ανατολή, εκεί που ο Χαλίφα Χαφτάρ επέκτεινε τη δύναμή του.

Ο ηγέτης της πολιτοφυλακής σχημάτισε μια ομάδα εργασίας από τμήματα του στρατού της Λιβύης και τους ριζοσπαστικούς Σαλαφιστές και ξεκίνησε μια στρατιωτική επίθεση στην Τρίπολη τον Απρίλιο του 2019. Η Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος υποστήριξαν τον Χαφτάρ, ενώ η κυβέρνηση στην πρωτεύουσα έλαβε βοήθεια όπλων από την Τουρκία, αλλά από τον Οκτώβριο τέθηκε εκεχειρία και εμπάργκο όπλων.
Ο βασικότερος στόχος είναι να σταματήσει ο εμφύλιος πόλεμος στη Βόρεια Αφρική και να υποστηριχθεί η πολιτική ειρηνευτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Εκτός από το λαθρεμπόριο όπλων, το λαθρεμπόριο πετρελαίου πρέπει επίσης να προφλεφθεί.

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ

Από τον Οκτώβριο υπαρχει στη Λιβύη μια εύθραυστη εκεχειρία. Το κοινοβούλιο ενεκρινε τη μεταβατική κυβέρνηση. Ο Abdul Hamid Dbeibah υποτίθεται ότι θα ηγηθεί της μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας μέχρι τη διεξαγωγή νέων εκλογών ως το Δεκέμβριο.Zeit online, 10. März 2021 .
Το κοινοβούλιο της Λιβύης ενέκρινε την μεταβατική κυβέρνηση ενότητας υπό τον πρωθυπουργό Abdul Hamid Dbeibah . Έχουν εισέλθει μεγάλα χρηματικά ποσά στην εκλογή μιιας μεταβατικής κυβέρνησης στη Λιβύη. Μέχρι 500.000 δολάρια δωροδοκία με αγορασμένες ψήφους στη Λιβύη.
Ο δισεκατομμυριούχος Dbebah-Νταμπέιμπα υπερίσχυσε έναντι διακεκριμένων και πολιτικά έμπειρων ανταγωνιστών που υποστηριχθηκαν από επιρροές κράτη, όπως η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στις εκλογές σε μια επιτροπή που επειλέχθηκε από τον ΟΗΕ. Τώρα αποδεικνύεται ότι οι εκλογές πιθανότατα δεν ήταν μεγάλη στιγμή για τη δημοκρατία.
Ο Νταμπέιμπα κατηγορείται για αγορά φήφων. Λίγο μετά τον σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης, η ειρηνευτική διαδικασία για τη Λιβύη βρίσκεται ξανά στα πρόθυρα. Η Λιβύη δέκα χρόνια μετά την πτώση του Καντάφι με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ, ο Λύβιος δικτάτορας Κατάφι ανατράπηκε. Σήμερα η Ρωσία και η Τουρκία κυριαρχουν σε μεγάλα μέρη της χώρας. Der Spiegel, 19.03.2021

Ε Π Ι Λ Ο Γ Ο Σ

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν δηλώσει με σαφήνεια ποια είναι η κατάσταση σχετικά με το εμπάργκο όπλων εναντίον της Λιβύης: «είναι εντελώς αναποτελεσματικό». Μπορείτε να το διαβάσετε στην ετήσια έκθεση του αρμόδιου φορέα ελέγχου, που μόλις δημοσιεύθηκε. Η δήλωση τεκμηριώνεται σε 550 σελίδες με δορυφορικές εικόνες και φωτογραφίες, παράνομες παραγγελίες και πλαστά έγγραφα αποστολής.
Thomas Gutsch :Πολιτικός ανταποκριτής για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τις χώρες της Μπενελούξ με έδρα τις Βρυξέλλες.

Οι ένοχοι ονομάζονται επίσης: Αίγυπτος, Ιορδανία, Συρία, Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Η Τουρκία υποστήριξε την προηγούμενη κυβέρνηση στην Τρίπολη στον εσωτερικό πόλεμο της Λιβύης, τα άλλα κράτη παρενέβησαν στο πλευρό του στρατηγού Χαφτάρ και των πολιτοφυλακών του στα ανατολικά. Έτσι, οι χώρες και οι κυβερνήσεις παρενέβησαν ενεργά στη σύγκρουση.FAZ, 22.03,2021
Mέχρι τώρα παρατηρούμε, ότι ο πόλεμος μεσολάβησης στη Λιβύη που παρεμβαίνει λόγω πετρελαίου και δύναμης είαν ασταμάτητος

Πολλές χώρες προμηθεύουν μέχρι τώρα όπλα στη Λιβύη - για τα πιο ποικίλα συμφέροντα. (Getty / Chris Hondros)
Μετά την ανατροπή του δικτάτορα Καντάφι, η βία και το χάος συνεχίζουν και κυριαρχούν κυριαρχούν στη Λιβύη, μέχρι το σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης.

Ισχυρές πολιτοφυλακές μάχονται μεταξύ τους, υποστηριζόμενες από όπλα από το εξωτερικό. Επειδή η Λιβύη είναι επίσης η πιο πλούσια σε πετρέλαιο χώρα της Αφρικής.
Ο πληθυσμός στη Λιβύη υπέφερε από βία που συνεχίστηκε εδώ και χρόνια, τη μαύρη αγορά, την έλλειψη εργασίας και ιατρικής περίθαλψης. Διάφορες περιφερειακές πολιτοφυλακές πολεμούν μεταξύ τους στη χώρα της Βόρειας Αφρικής: ορισμένες υποστηρίζουν τη διεθνή αναγνωρισμένη κυβέρνηση στην Τρίπολη, η οποία ιδρύθηκε το 2015 με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών.
Άλλοι πολεμούν στο πλευρό του ισχυρού ηγέτη της πολιτοφυλακής Khalifa Haftar, ο οποίος έχει ήδη κατακτήσει μεγάλα τμήματα της Λιβύης ανατολικά και νότια. Και πολλές χώρες προμηθεύουν όπλα - για μια μεγάλη ποικιλία συμφερόντων.
Η Γαλλία υποστηρίζει επίσης την πολιτοφυλακή
Παρά το εμπάργκο όπλων, όπως αποκάλυψε τώρα μια εμπιστευτική έκθεση του ΟΗΕ, η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ιορδανία τροφοδοτούν τον καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο με παράνομες παραδόσεις όπλων.
Θα παρέχουν και στα δύο μέρη της σύγκρουσης στρατιωτικό εξοπλισμό και τεχνική υποστήριξη - συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μαχητικών αεροσκαφών.
Στην πραγματικότητα, ο αρχηγός της πολιτοφυλακής Khalifa Haftar λαμβάνει επίσης υποστήριξη από κράτη που βρίσκονται επίσημα πίσω από τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση: από τη Γαλλία, για παράδειγμα, η οποία ενδιαφέρεται για τους φυσικούς πόρους στην περιοχή, από την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που τον καθιστούν σύμμαχο στον αγώνα κατά της Μουσουλμανικής Αδελφότητας See.
Καταστροφική κατάσταση για πολλούς πρόσφυγες
Δεν είναι σαφές ποιος μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο, ο οποίος δεν είναι πλέον στα χέρια της Λιβύης μόνος του.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θέλει τώρα να συζητήσει τα αποτελέσματα της νέας έκθεσης στο τέλος του μήνα, αλλά δεν υπάρχει σαφής γραμμή εκεί, επίσης, επειδή διάφορες χώρες κρατούν το προστατευτικό τους χέρι στα αντίστοιχα αντιμαχόμενα μέρη. Μετά την έγκριση της μεταβατικής κυβέρνησης για την προώθηση των εθνικών εκλόγών το Δεκέμβριου του 2021 όλα τα κράτη βρίσκονται σε αναμονή θετικότερων εξελίξεων.
Η κατάσταση στη Λιβύη είναι επίσης καταστροφική για πολλούς πρόσφυγες που βρίσκονται σε στρατόπεδα εγκλεισμού, όπως αναφέρει ο Björn Blaschke, ο ανταποκριτής μας για την περιοχή.
Εδώ και χρόνια, η Λιβύη είναι μια από τις σημαντικότερες χώρες διέλευσης για πρόσφυγες και μετανάστες από αφρικανικές χώρες που θέλουν να συνεχίσουν στην Ευρώπη. άρθρο 21.11.2019, Deuschlandfunk, 07.04.2021
-------------------------------------------------
Exkurs -παρέκβαση:
Η Γερμανία εξάγει όπλα στη Μέση Ανατολή έναντι 1,16 δισεκατομμυρίων ευρώ
Το 2020, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας παρέδωσε εξοπλισμούς αξίας άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ σε χώρες της Μέσης Ανατολής - παρόλο που εμπλέκονται σε συγκρούσεις στην Υεμένη και τη Λιβύη. 3 Ιανουαρίου 2021, 5:37 π.μ. Πηγή: ZEIT ONLINE, dpa,
Το 2020, η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε εξαγωγές όπλων αξίας άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ σε χώρες που εμπλέκονται στις συγκρούσεις στην Υεμένη ή τη Λιβύη. Μόνο για την Αίγυπτο, οι εξαγωγές όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας 752 εκατομμυρίων ευρώ επιτρέπονται έως τις 17 Δεκεμβρίου. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας σε αίτημα του μέλους του Bundestag Omid Nouripour, το οποίο έλαβε η Γερμανική Υπηρεσία Τύπου.
Μεγαλύτερες ποσότητες εξοπλισμών μπορούν επίσης να παραδοθούν στο Κατάρ (305,1 εκατομμύρια), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (51,3 εκατομμύρια ευρώ), το Κουβέιτ (23,4 εκατομμύρια) και την Τουρκία (22,9 εκατομμύρια). Επιπλέον, εκδόθηκαν άδειες για την Ιορδανία (1,7 εκατομμύρια) και το Μπαχρέιν (1,5 εκατομμύρια). Η ουσία είναι ότι όλα προσθέτουν έως και 1,16 δισεκατομμύρια ευρώ.
Όλες οι αναφερόμενες χώρες παίζουν ρόλο σε τουλάχιστον μία από τις δύο συγκρούσεις που συνεχίζονται εδώ και χρόνια. Στην Υεμένη, μια συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας παλεύει μαζί με την κυβέρνηση εκεί ενάντια στους Ιουνούς που υποστηρίζονται από τους Χούτι αντάρτες. Η συμμαχία περιλαμβάνει τα ΗΑΕ, την Αίγυπτο, το Κουβέιτ, την Ιορδανία και το Μπαχρέιν. Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία εμπλέκεται κυρίως στις μάχες.
Στη σύγκρουση στη Λιβύη, το Κατάρ και η Τουρκία υποστηρίζουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Fajis al-Sarradsch στην Τρίπολη. Ο ισχυρότερος αντίπαλος του al-Sarradsch, ο στρατηγός Khalifa Haftar, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζεται από τα ΗΑΕ και την Αίγυπτο. Επί του παρόντος υπάρχει εκεχειρία στη Λιβύη και η ελπίδα για ειρήνη.
Αντί η Γερμανία εδώ και χρόνια να μπορέσει να εξάγει δημοκρατικές ιδέες και μοντέλα κοινωνικής, κοινωνικοπολιτικής και οικονομικής εξέλιξης, και μοντέλα αλληλεγγής αλλοσεβασμού εξάγει οπλισμό για αλληλοσκοτωμούς και υπερβολικά κέρδη. Ήδη η επέμβαση της Νέας Οθωμανικής επεκτατικής πολιτικής, που δεν αναγνωρίζει το Διεθνές δίκαιο και εμβαίνει σε γειτονικές χώρες, με οπλισμό του ΝΑΤΟ, της Γερμανίας και των συμμάχων μας, είναι αιτία της φτώχειας, της ανέχειας και της μαζικής μετανάστευσης. Ήδη η κατάληψη της Κύπρου έλαβε χώρα με οπλισμό του ΝΑΤΟ και συνεχίζει η κατοχή χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με οπλισμό και τανγς της Γερμανίας.

Αλλά και τέσσερις και πλέον τετραετίες Ελλάδα και Κύπρος, με την χαλαρή πολιτική αποθράσυναν την Τουρκία, δεν απέτισαν αποζημιώσεις, δεν επέκτειναν σε 12 μίλια, δεν είχαν το θάρρος αλληλεγγύης, συνεργασίας και αλληλεπίδρασης για χάρη του Ελληνισμού, δεν κατείχαν και τη διορατικότητα, του Βέτο, της άρνησης, του μπλοκαρίσματος καi εμπόδιο κάθε έννοιας προσέγγισης της Τουρκίας στην ΕΕ, ώστε ΝΑΤΟ και ΕΕ να υποχρεωθούν για την υποστήριξη του Διεθνούς Δικαίου και της αδιαίρετης Ενιαίας Κυπριακής Δημοκρατίας.
***************************
Το επόμενο άρθρο είναι: ΛΙΒΥΗ: Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο