Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

HANS KÜNG - απεβίωσε 06.04. 2021 Ένας μεγάλος στοχαστής και αλάθητος παπικός κριτικός Νο. 485

Με το θάνατο του Hans Küng 93 ετών Χανς Κουνγκ ο αλάθητος παπικός κριτικός

Ως «εφηβικός θεολόγος», ο Hans Küng δίδαξε με τον Joseph Ratzinger. Αυτός έγινε πιο αντιδραστικός - και ο Küng πιο ριζοσπαστικός. Μια νεκρολογία για έναν μάταιο στοχαστή στον οποίο η Εκκλησία ήταν τόσο σημαντική που πάντα ήθελε να τη βελτιώσει. Από τον Philipp Gessler

Το πλήρες έργο του Hans Küng, το οποίο έχει αυξηθεί σε 20.000 σελίδες τις δεκαετίες, ανταποκρίνεται σε ένα από τα βασικά ερωτήματα της Καθολικής Εκκλησίας: Πόση αφοσίωση και πόση ελευθερία έχει να περιέχει; Για αυτόν, το μήνυμα του Ιησού είναι ο κανόνας με τον οποίο η εκκλησία πρέπει επίσης να μετρηθεί. (Φωτογραφία: Peter Rigaud / laif)
Έγραψε για τη μεταρρύθμιση της εκκλησίας του και τον διάλογο των θρησκειών, διαφωνούσε με τους πάπες που τον τιμωρούσαν και έθεσε τις ερωτήσεις που πολλοί πιστοί ρωτούν. Με το θάνατο του θεολόγου Tübingen Hans Küng.

HEINZ KÜNG
Ο Hans Küng (γεννημένος στις 19 Μαρτίου 1928 στο Sursee, Canton Lucerne, † 6 April 2021 στο Tübingen [1]) ήταν Ελβετός θεολόγος, Ρωμαιοκαθολικός ιερέας και συγγραφέας. Από το 1960 μέχρι την αποχώρησή του το 1996 ήταν καθηγητής θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Eberhard Karls στο Tübingen, πιο πρόσφατα για την οικουμενική θεολογία. Μέχρι τον Μάρτιο του 2013 ήταν Πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιδρύματος Ηθικής, το οποίο συνέστησε.
Ο Küng δεν θεωρήθηκε μόνο ένας από τους πιο γνωστούς κριτικούς της εκκλησίας μεταξύ των ακαδημαϊκά σημαντικών καθολικών θεολόγων στη σύγχρονη ιστορία σε γερμανόφωνες χώρες. Συγκεκριμένα, η κριτική του για το δόγμα της παπικής αλάθητης προέκυψε ένα χρόνο μετά τη δημοσίευση του ευρέως αναγνωρισμένου βιβλίου του Υπάρχει ο Θεός; Απάντηση στο ερώτημα του Θεού στη σύγχρονη εποχή με βάση ένα διάταγμα της Συνέλευσης για το Δόγμα της Πίστης που ενέκρινε ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β 'το 1979 να ανακαλέσει την εκκλησιαστική του άδεια να διδάξει τη Ρωμαιοκαθολική διδασκαλία από τη Διάσκεψη των Γερμανών Επισκόπων.

Ο Hans Küng γεννήθηκε στο Sursee ως γιος ενός λιανοπωλητή υποδημάτων. Από το 1935 έως το 1948 παρακολούθησε σχολεία στο Sursee και τη Λουκέρνη και απέκτησε το Matura του στη Λουκέρνη το 1948. Στη συνέχεια σπούδασε φιλοσοφία από το 1948 έως το 1951 και τη θεολογία από το 1951 έως το 1955 στο Ποντιφικό Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο της Ρώμης. Εκεί έγινε μέλος της Καθολικής φοιτητικής ένωσης «AV Helvetia Romana Rom» στο SchwStV. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του συμμετείχε σε σεμινάριο για τη σωτηρία των μη χριστιανών, των «Infideles», των «απίστων» με έντονο ενδιαφέρον ». [2] Στο Pontificium Collegium Germanicum, ο Küng εξασκούσε μισή ώρα στοχασμού κάθε πρωί πριν από το πρωινό και τον εορτασμό της Ευχαριστίας, η οποία προετοιμάστηκε το προηγούμενο βράδυ με τα λεγόμενα «σημεία παρατήρησης». Κάθε χρόνο τρεις ή οκτώ ημέρες της Exercitia spiritualia περνούσαν επίσης σε απόλυτη σιωπή. Δεν αφορούσε ούτε την προσοχή στην αναπνοή κάποιου ούτε το να μην σκέφτεται, αλλά το να βλέπεις τις σκηνές της Βίβλου, τα λόγια της Βίβλου ή τις γενικές σκέψεις για ένα θρησκευτικό φεστιβάλ ή μια ειδική εκδήλωση.

«Στα επτά χρόνια μου στη Ρώμη, η προσευχή καλλιεργήθηκε και αυξήθηκε ταυτόχρονα. Πέρασα τα πάντα με απόλυτη σοβαρότητα, μέρα με τη μέρα, από τη «σιωπηλή μάζα» στο γραφείο της Λατινικής χορωδίας και τη γερμανική μάζα προσευχής-τραγουδιού μέχρι τα γραφικά των επισκόπων και τη βομβιστική παπική μάζα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Εκτός από την καθημερινή εορταστική γιορτή στο Pontificium Collegium Germanicum, ήταν υποχρεωτικά τα εξής: στο παρεκκλήσι, η κοινή σιωπηλή πρωινή και βραδινή προσευχή και το «Adoratio» (λατρεία) μετά το μεσημεριανό γεύμα και το δείπνο, το οποίο είχε ήδη ανοίξει και κλείσει με η χάρη στην τραπεζαρία. Πριν το δείπνο η λιτανεία, μερικές φορές προστέθηκε το τραγούδι Vespers ή Compline. Πραγματικά, η προσευχή δεν παραμελήθηκε εκτός από τη μελέτη. θα μπορούσε να υπήρχε καλά μπροστά σε οποιαδήποτε στοχαστική θρησκευτική κοινότητα. "


Παγκόσμιο Ίδρυμα Ηθικής
Τον Φεβρουάριο του 1989, ο Küng παρουσίασε το βασικό έγγραφο για ένα συμπόσιο στην UNESCO με θέμα «Χωρίς παγκόσμια ειρήνη χωρίς θρησκευτική ειρήνη».

Στη μέση της αναταραχής στην Ανατολική Ευρώπη, μίλησε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός το 1990 σχετικά με την ερώτηση "Γιατί χρειαζόμαστε παγκόσμια ηθικά πρότυπα για να επιβιώσουμε;" Την ίδια χρονιά εκδόθηκε το βιβλίο Projekt Weltethos. Ο Küng ήταν ο εμπνευστής και ήταν Πρόεδρος του Global Ethic Foundation από το 1995 έως το 2013, με έδρα το Tübingen. Το 1993 το Κοινοβούλιο των Θρησκειών του Κόσμου εξέδωσε μια «Διακήρυξη για την Παγκόσμια Ηθική» στο Σικάγο, το προσχέδιο της οποίας δημιουργήθηκε υπό την καθοδήγηση του Hans Küng στο Ινστιτούτο

Οικουμενικής Έρευνας του Πανεπιστημίου του Tübingen. Με αυτήν τη δήλωση, εκπρόσωποι όλων των θρησκειών συμφώνησαν για πρώτη φορά τις αρχές μιας παγκόσμιας ηθικής. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ακολούθησε το σχέδιο «Γενικής Διακήρυξης Ανθρωπίνων Υποθέσεων» από το Συμβούλιο InterAction, ένα σώμα πρώην αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων υπό την προεδρία του πρώην Γερμανού Καγκελάριου Helmut Schmidt. Μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 1996, ο Küng παρέμεινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Eberhard Karls του Tübingen ως διευθυντής του Ινστιτούτου Οικουμενικής Έρευνας. Συνέχισε να είναι Ρωμαιοκαθολικός ιερέας.
ΜΜΕ και πολιτική
Hans Küng (δεξιά) με τον πρώην ομοσπονδιακό καγκελάριο Helmut Schmidt (κέντρο) και τον δήμαρχο του Tübingen Boris Palmer στις 8 Μαΐου 2007 στο Tübingen με την ευκαιρία της ετήσιας συνάντησης που διοργάνωσε ο Küng και την ομιλία «Global Ethic» που έδωσε ο Schmidt το 2007

Το 1999 το επταμερές τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ «Hans Küng: Αναζήτηση για ίχνη» Οι παγκόσμιες θρησκείες στο δρόμο »μεταδίδονται, πρώτα από το 3sat και μετά από τα τρίτα προγράμματα της γερμανικής τηλεόρασης. Ο Küng συνόδευσε τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Johannes Rau ως προσκεκλημένο στο ταξίδι του στο Ισραήλ τον Φεβρουάριο του 2000, όταν ένας Γερμανός αρχηγός κράτους μίλησε για πρώτη φορά στα μέλη του Knesset.

Επίσης, από το 2000, ο Küng προσκαλεί εξέχουσες προσωπικότητες από κοινού για το Παγκόσμιο Ίδρυμα Ηθικής και το Πανεπιστήμιο του Tübingen για να δώσουν μια «Παγκόσμια Ηθική Ομιλία» με αποτελεσματικά μέσα ενημέρωσης στο Tübingen. Οι προσκεκλημένοι ομιλητές περιελάμβαναν τους Tony Blair, Kofi Annan, Horst Köhler, Helmut Schmidt και Desmond Tutu.
Πριν από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών
Ο Küng ανήκε σε μια ομάδα είκοσι επιφανών προσώπων που είχε διοριστεί από τον τότε Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, για να προετοιμάσει μια έκθεση για τον Διάλογο των Πολιτισμών. Έχει τίτλο Crossing the Divide και παρουσιάστηκε στις 9 Νοεμβρίου 2001. Με την ευκαιρία αυτή, ο Küng μίλησε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη:

«Η παγκοσμιοποίηση χρειάζεται ένα παγκόσμιο ήθος, όχι ως πρόσθετο βάρος, αλλά ως βάση και βοήθεια για τους ανθρώπους, για την κοινωνία των πολιτών. Ορισμένοι πολιτικοί επιστήμονες προβλέπουν μια «σύγκρουση πολιτισμών» τον 21ο αιώνα. Σε αυτό το πλαίσιο θέτουμε το μελλοντικό μας όραμα για ένα διαφορετικό είδος. όχι απλώς ένα αισιόδοξο ιδανικό, αλλά ένα ρεαλιστικό όραμα ελπίδας: Οι θρησκείες και οι πολιτισμοί του κόσμου, σε αλληλεπίδραση με όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης, μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή μιας τέτοιας σύγκρουσης, υπό την προϋπόθεση ότι συνειδητοποιούν τις ακόλουθες ιδέες:

Χωρίς ειρήνη μεταξύ των εθνών χωρίς ειρήνη ανάμεσα στις θρησκείες. Δεν υπάρχει ειρήνη μεταξύ θρησκειών χωρίς διάλογο μεταξύ θρησκειών. Δεν υπάρχει διάλογος μεταξύ θρησκειών χωρίς παγκόσμια ηθικά πρότυπα. Καμία επιβίωση του πλανήτη μας στην ειρήνη και τη δικαιοσύνη χωρίς ένα νέο πρότυπο διεθνών σχέσεων που βασίζεται σε παγκόσμια ηθικά πρότυπα. "
------------------------------------------------------
Wikipedia, SDZ, Tagesschau, FAZ, Θάνατος του Hans Küng, 93 ετών - Πρώτο Μέρος Για το παγκόσμιο ίδρυμα Ηθικής
Για την αντιγραφή: Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης, Κολωνία 07.04.2021

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο