Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

ΚΥΠΡΟΣ- ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ - ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΩΡΑ

Ιστορική αναφορά για την Ισλαμική ατζέντα για την Κύπρο
Kölner Stadt-Anzeiger, 20.04.2021, S. 4> Gerd Höhler

ΠΩΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Ο Τούρκος αρχηγός κράτους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προωθεί την ισλαμική ατζέντα του στη Βόρεια Κύπρο. Έτσι θέλει να παγιώσει τη διαίρεση του νησιού. Τα σχολεία του Κορανίου που προωθούνται από την Άγκυρα είναι ένα σημαντικό εργαλείο.

Στον ελληνικό Νότο της κυπριακής πρωτεύουσας Λευκωσία, τα σύγχρονα κτίρια γραφείων καθορίζουν τον ορίζοντα. Στον τουρκικό πληθυσμό, από την άλλη πλευρά, τα τζαμιά και οι μιναρέδες αποτελούν μέρος του αστικού τοπίου. Ωστόσο, θα ήταν λάθος να συμπεράνουμε ότι η θρησκεία είναι ιδιαίτερα κυρίαρχη.
Είναι αλήθεια ότι το 99% του πληθυσμού της Βόρειας Κύπρου είναι μουσουλμάνοι. Όμως, ο τουρκικός έλεγχος στα βόρεια του νησιού, που ήταν βρετανική αποικία έως το 1960, ήταν πάντα λιγότερος ισλαμικός πληθυσμός από ότι στην Τουρκία. Οι περισσότεροι Κύπριοι Τούρκοι έχουν κοσμική ζωή. Ωστόσο, οι ταραχές και από τις δύο πλευρές ανέκαθεν έπαιζαν τη θρησκεία στις συγκρούσεις μεταξύ των δύο εθνοτικών ομάδων στο νησί, των Ελλήνων και των Τούρκων.
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ να σταματήσουν τα μαθήματα Κορανίου του Diyanet
Τώρα ο Ερντογάν εξοργίζεται με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Βόρειας Κύπρου. Οι δικαστές αποφάσισαν ότι τα μαθήματα Κορανίου - όπως τα σχολικά μαθήματα γενικά - πρέπει να βρίσκονται υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Παιδείας. Μέχρι στιγμής, για τα τμήματα του κορανίου ήταν υπεύθυνο το Γραφείο - υπηρεσία Θρησκευμάτων, παρακλάδι της τουρκικής θρησκευτικής αρχής του Diyaner. Τα μαθήματα του Κορανίου πρέπει να ανασταλούν προς το παρόν, κρίθηκε από τους συνταγματικούς δικαστές.
Ο Ερντογάν είναι εξοργισμένος. Το δικαστήριο πρέπει να "διορθώσει γρήγορα το λάθος του, αλλιώς θα κάνουμε άλλα μέτρα", απειλεί το αρχηγός του κράτους. "Η Κύπρος δεν είναι η Γαλλία", δήλωσε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στον αυστηρό διαχωρισμό κράτους και θρησκείας που κατοχυρώνεται στο γαλλικό σύνταγμα. Το καθήκον του Βορειοκυπριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου "είναι να εφαρμόσει τα έθιμα της Τουρκίας" στην Κύπρο "στην πράξη", δήλωσε ο Ερντογάν. Ο τούρκος αρχηγός κράτους όχι μόνο αποκάλυψε την κατανόησή του για το ρόλο του δικαστικού σώματος. Υπογράμμισε επίσης ποιος είναι υπεύθυνος στη Βόρεια Κύπρο.
212 ΤΖΑΜΙΑ 162 ΣΧΟΛΕΙΑ

Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που έχει διπλωματικές σχέσεις με την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», η οποία διακηρύχθηκε το 1983.
Αλλά τώρα είναι σαφές για άλλη μια φορά ότι το ψευδο-κράτος είναι στην πραγματικότητα μια τουρκική επαρχία.

Ο στόχος του Ερντογάν είναι να προωθήσει μια «ισλαμική φονταμενταλιστική νοοτροπία στη Βόρεια Κύπρο προκειμένου να εμβαθύνει τη διαίρεση του νησιού», λέει ένας Τουρκοκύπριος συνδικαλιστής που θέλει μόνο να αναφέρεται ανώνυμα.
Ο Ερντογάν εργάζεται στην ατζέντα του εδώ και χρόνια. Η θρησκευτική αρχή Diynet έστειλε 400 ιμάμηδες στο νησί. Η τουρκοκυπριακή ένωση δασκάλων υπολογίζει ότι υπάρχουν μόνο 162 σχολεία στο βόρειο τμήμα του νησιού, αλλά 212 τζαμιά. Ο Λόγος εξουσίας του Ερντογάν λειτουργεί: Ο πρωθυπουργός Έρσαν Σανέρ είναι υπάκουος.

Προετοιμάζει τώρα μια αλλαγή στο νόμο, ώστε τα μαθήματα του Κορανίου που έχουν τεθεί σε αναστολή από το Συνταγματικό Δικαστήριο να εκδοθούν πάλι το συντομότερο δυνατόν.

GERD HÖHLER> Kölner Stadt-Anzeiger, 20 Απριλίου 2021, σελίς 4 ( ΑΠΟΨΗ-)

-ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ από το Γερμανικό κείμενο : Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης ,
www.kn-megalexandros.gr >> info@kn-megalexandros.gr
-------

ΩΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, όρα: Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης, πέντε άρθρα > kn-megalexandrois.gr

και: www.asxetos.gr/author/konstantinos-nalbantis

1. Κύπρος 1960-2004, ανεξάρτητη Δημοκρατία σελίς 3
2. Κύπρος 1878 -1960 η εποχή της Αγγλοκρατίας
3. Η Κύπρος από το 1192 μέχρι το 1878
4. Η Κύπρος μέσα στην Ρωμαϊκή εποχή
5. Κύπρος μια σύντομη ιστορική ανασκόπηση

ΠΗΓΗ: www.asxetos.gr/author/konstantinos-nalbantis > σελίς 3

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο