Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΜΕ ΕΝΑΝ ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ; Νο.502

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΜΕ EΝΑΝ ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ: Και για τα δικά μας;

Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη - Konstantin S. Nalbantis

Προλεγόμενα-

Ατενίζοντας το θλιβερό και καταστροφικό απολογισμό του ασύλληπτου μεγεθους της οικολογικής καταστροφής των πυρκαγιών, συχνά στην απόγνωσή μας, κάνουμε και εμείς σκέψεις για την τεχνολογική αναβάθμιση με μετερεωλογικό ραντάρ και κάμερες, για νέα μέτρα και νέες ιδέες τεχνογνωσίας και στον δικό μας περιφερειακό τόπο, όπως δημιουργία υδατοδεξαμενών και φραγμάτων με φαρδείς διαχωριστικούς διάδρομους- ζώνες ασφαλείας, και αξιόλουγους δρόμους πρόσφασης στο αναπνευστικό πνεύμονα του Πευκοδάσους Κυργίων. Πρέπει να συνδυάζεται με ένα υδραυλικό σύστημα τροφοδότησης ύδατος και είναι ευνόητο να συνδεθεί η γεώτρηση άνωθεν της Αγάπης με φυσική ροή για ύδρευση και άρδευση, με τεχνολογικό και εξειδικευμένο προσωπικό, αν θέλουμε να επιδιώκουμε την κατάσβεση της πυρκαγιάς το πρώτο δεκάλεπτο.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΕ ΕΜΑΣ;

Εμείς, δεν έχουμε για ταχεία δράση εθελοντών και εντόπιων και επίσης οχημάτων ούτε τεχνογνωσία, ούτε αξιόλογο εξειδικευμένο προσωπικό, ούτε αξιόλογους δρόμους πρόσβασης για κατάσβεση του πυρός.

Ήδη ως ομογενής του εξωτερικού, απευθύνθηκα με Αίτηση-Έκκληση στο Δασαρχείο Δράμας, μπροστά περίπου από 25 χρόνια για να ασφαλτοστρωθεί ο καταστροφικός, μισός άλλος δρόμος από το εκκλησάκι Πηγαδίων ως το Υψηλόν. Η απάντηση του Δασαρχείου γραπτώς ήτανε, προς τούτο πρέπει ο Δήμος να πάρει μια απόφαση από δρόμο Χ σε δρόμο Υ. Προς τούτο όμως οι δημοτικές Αυτοδιοικήσεις διέπονται συνήθως από εγωϊστικά, εγωκεντρικά και αρνητικά αισθήματα σε προτάσεις ομογενών του εξωτερικού.

Και όμως μπροστά από 15 χρόνια οδήγησα προσωπικά επιτόπου τον υποψήφιο Δήμαρχο για τις τεράστιες ελλείψεις και παραλείψεις, αρχικά του Υψηλού και επίσης προ του Πευκοδάσους. Ως Δήμαρχος όμως έκανε μόνο 50 μέτρα άσφαλτο αρχικά του Υψηλού και τα ενδιαφέροντα και υποσχεθέντα στην κατατοπιστική του ενημέρωση από μένα, στη πρόσβαση του Πευκοδάσους, ήτανε ψευδή.

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ;

Οι πόλεις και τα χωριά μας μαραζώνουν και τα πανέμορφα αμφιθεατρικά χωριουδάκια της Πατρίδας μας ερημώνουν από τη φυγή των δραστήριων νέων, χωρίς εργασία, που δεν μπορούν να περιμένουν τίποτε πια για το μέλλον και δεν μπορούν να παντρευτούν και να φέρουν παιδιά, γιατί για να έρθη ένα παιδιί στη ζωή, έχει γίνει πολυτέλεια και σε εμάς. Και ενώ τα ελληνικά πανεπιστήμια παράγουν έναν μεγάλο αριθμό πτυχιούχων, χωρίς ανταπόκριση εργασίας στον τόπο μας, που υποχρεούνται στην μετσνάστευση, χωρίς την προοπτική του γυρισμού, έτσι όμως παραμένουν μόνο οι ηρωϊκοί απόστρατοι και απόμαχοι της ζωής - που επιστρέφουν για να πεθάνουν στην πατρώα γη, όπου χωρίς νέους και χωρίς την αποκέντρωση και περιφεριακή ανάπτυξη τα πάντα αργοπεθαίνουν.

Βελτιωμένη – Αναδημοσίευση
https://www.facebook.com/profile.php?id=100012808098555

VE- NI - VI-DI - VI-CI

Μόλις αφικνείται προεκλογικά κάθε φορά ο ημέτερος, ο δκός μας- ( ήλθον, ειδόν και ενίκησα) - είναι η νίκη δική μας, γιατί συνήθως όλοι οι άλλοι φταίνε, ακτός από εμάς. Οι ηγέτες, Δήμαρχοι, πρόεδροι, ΣύμβουλοΙ Δήμων και Κοινοτήτων αλλάζουν, τα χωριά μας όμως ερημώνονται και αργοπεθαίνουν. Όμως ο σωρός και οι υπεροφορτωμένοι κάδοι σκουπιδιών παραμένουν ... στους δρόμους και παραπλεύρως των πλατειών της πόλης και του χωριού.... Είναι που αναλώνουν σε κοστολογήσεις, χωρίς θετικές εναλλακτικές λύσεις, και γέννηση παραγωγικότερων αλληλέγγυων προβληματισμών για λύσεις, μεταξύ των πολιτών και των υπευθύνων, ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο.
ΔΕΝ υπάρχουν ελαφρυντικά στό έγκλημα της αδράνειας. Μετά από κάθε δημοτική και Τοπική Αυτοδιοίκηση, εφαρμόζονται οι λεγόμενες @μικρές και ολιγόχρονες "δικτατορίες".
Τι πιο δυνατές σφαλιάρες σε αυτήν την ζωή , όπως είναι γνωστό τις φάγαμε από ανθρώπους που κάποτε τους αποκαλούσαμε δκούς μας , ημέτερους ανθρώπους και ίσως και τους ευεργετήσαμε.
" Οι πόλεις, Δήμοι και τα χωριά μας δεν διοικούνται σωστά με τους νόμους ΑΛΛΑ με την ηθική συμπεριφορά των πολιτών" έλεγε ο Ισοκράτης
Η αρνητική αναφορά του κάθε εκλεγμένου στους πρώην εχθρούς μας, συμπολίτες και πολιτικούς και κομματικούς αντιπάλους μας και τους πολιτικοποιημένους πολίτες, και το γνωρίζουμε από τον Ιούλιο Καίσαρ, ότι οι εχθροί , και οι αντιπαλοί σου και οι πνευματικά σκεπτόμενοι είναι πάντα χρήσιμοι, γιατί σου μαθαίνουν τα ελαττώματά που έχεις στην μάχη σου που δεν τα βλέπεις" έλεγε ο Ιούλιος Καίσαρ

" Αν νομίζεις και εσύ πως βλέπεις τα πράγματα με άλλη οπτική, ΜΗΝ προσπαθήσεις ν΄αλλάξεις. Απλά σκέψου πως φθάνουν μοναχά λίγοι τρελοί για να φέρουν τα πάνω κάτω σ΄αυτόν τον κόσμο"

Αλλά επίσης από την άλλη μεριά: " Η σιωπή είναι χειρότερη. Όλες οι αλήθειες που αποσιωπούνται γίνονται δηλητηριώδεις" Νίτσε
" Η ανοχή και η απάθεια είναι αρετές μιας κοινωνίας... που πεθαίνει"έλεγε ο Αριστοτέλης
" Μείνε μακριά από τους αρνητικούς ανθρώπους. Αυτοί έχουν πάντα ένα πρόβλημα για κάθε σου λύση" , μας συμβουλεύει ο Άλμπερτ Αϊνστάϊν
Ευπρόσδεκτος σε κάθε Αντίλογο
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση και μετάδοση με κάθε τρόπο με την προϋπόθεση να αναφέρεται συγγραφές και Πηγή info@kn-megalexandros.gr


Το άλλο θέμα >>>> ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης - Κολωνία >
Facebook-Twitter-Google +-LinkedIn-Pinterest

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΔΑΤΟΔΕΞΑΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΑ ΔΑΣΗ

Προλεγόμενα

Οι καταστροφικές πλημμύρες, οι υψηλές θερμοκρασίες και καταστροφικές φωτιές θα πολλαπλασιαστούν μελλοντικά και λόγω της κλιματικής αλλαγής και λόγω των αποφάσεων των πολιτικών, αλλά επίσης η δασική και περιβαλλοντικη μας συνείδηση και ο τρόπος ζωής και αλληλεγγύης έρχονται στη πρώτη θέση αλληλεπίδρασης μεταξύ μας.
Όσο καιρό οι πολίτες της χώρας μας συμφωνούν με τη διαφθορά, τον καταστροφικό νεποτισμό, άγνοια, αμάθεια, αδιαφορία, δολοφονική ανικανότητα και αμέλεια, όπου οι μεν όλο και περισσότερο απελπίζονται, οι δε άλλοι επειδή οι ίδιοι διαπράττουν μαζί κομπίνες, και δεν αντιδρούμε για την εξαφάνισή τους, θα υπάρχουν δυστυχώς καταστροφές και ίσως αυτή η τωρινή κόλαση επέλθη ως φωνή αφύπνισης ξυπνήματος και διότι εδώ είναι ολοφάνερη η πλήρης αποτυχία της πολιτικής τάξης.
Ιστορική ανασκόπιση και προοπτικές

Ένα πρώτο βήμα προς την σωστή κατεύθυνση είναι βέβαια απαραίτητη η άρδευση ή πυρόσβεση των δασών πλησιέστερων σε κατοικήσιμες περιοχές με το σύστημα δημιουργίας μεγάλων υδατοδεξαμενών και ασφαλώς και ειδικών φραγμάτων για να εξασφαλιστεί επάρκεια για τα πυροσβεστικά μέσα, αλλά και για την επιβίωση των υπαρχόντων βιοτόπων.

Ήδη κατ΄ εξακολούθηση πρότεινα στις αρμόδιες αρχές για το μεγάλο αναπνευστικό ΠΕΥΚΟΔΑΣΟΣ Κυργίων, Νομού Δράμας αναναίωση δένδρων και Υδοτοδεξαμενές και φράγματα, καθώς επίσης και όλες τις χτιριακές κλπ. εγκαταστάσεις έξω και παράλληλα από το Πευκοδάσος, μέχρι σήμερα όμως δεν έχουμε παραγωγικά αποτελέσματα.
Χρειαζόμαστε όμως εδώ και τώρα μακρείς και φαρδείς διαχωριστικούς διαδρόμους – ζώνες πυρασφάλειας, μέσα στα δάση μας για εμπόδιο επέκτασης κάθε μικρής ή μεγάλης φωτιάς. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να είναι σωτήριος και παραγωγικότερος ο επιδιωκόμενος νέος ασφαλτοστρωμένος δρόμος Υψηλόν -Εκκλησάκι Πηγαδίων και ως διαχωριστική γραμμή-ζώνη ασφαλείας
Μια μικρή φωτιά όμως πρέπει να έχει σβηστεί μέσα στα δέκα πρώτα λεπτά, όπως αναφέρουν οι ειδικοί εμπειρογνώμονες, διότι τουρίστες, χωρικοί και ιδιοκτήτες θερινών καταλυμάτων, αρπάζουν, -όταν γυαλίζει η φωτιά, -προτιμότερο το κινητό απ΄ ότι να χτυπούν με τις παλάμες ή και χωρίς νερό και εξειδικευμένη καταπολέμηση τη φωτιά, ώσπου να καταφθάσει η πυροσβεστική υπηρεσία, αλλά ήδη είναι τότε αργά και έχει επεκταθεί η φωτιά.

Μια μικρή φωτιά σε ξηρό γρασίδι και χορτάρι είναι ευκολότερα να καταπολεμηθεί.Αν όμως μεταπηδήσει στο αποκορύφωμα των κωνοφόρων δένδρων και κουκουνάρια, που στη μεγάλη ζέστη εκτινάζονται εκρηκτικά, τότε εξελίσσεται μια μεγάλη πυρκαγιά που δεν είναι εύκολα να σβηστεί. Εδώ είναι απαραίτητη η αναναίωση δασών η πρόληψη με ποικιλία δένδρων και φυλλοβόλων δένδρων με βελανιδιές και ποικίλων άλλων δένδρων, φελλοδένδρων και θάμνων, που ισχύουν ως λιγότερα επικίνδυνα και που αποφασίζουν οι κατά τόπους ειδικοί εμπειρογνώμονες και μελετητές εδαφών, όπως συνηθίζεται σε πολλές άλλες χώρες.
Εκεί όπου σήμερα ελαιόδενδρα, πεύκα και θάμνοι,κατά το μεγαλύτερο μέρος σχηματίζουν την εικόνα της περιοχής βρισκότανε μπροστά από πολλά, πολλά χρόνια βελανιδιές, που έπεσαν θύματα από την αναγκαιότητα καυσόξυλων.
Το σχετικό υψηλό μέρος του πεύκου στους πευκώνες και στα παυκοδασύλλια στους δημοτικούς μας κήπους ευνοεί τις πυρκαγιές.
Οι πευκοβελόνες δίνουν στις φλόγες τροφή. Αντίθετα στα φύλλα διαλύονται πολύ δύσκολα. Πολύνεκρη βιομάζα επιφέρει έναν υψηλό όγκο καύσιμης ύλης συναντάμε στα απεριποίητα δάση μας. άλλα επίσης και η μονοκουλτούρα του ευκαλύπτου στην Ιβηρία της Ισπανίας ευνοεί τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Μαζί με τις σκέψεις των ΜΜΕ των ευρωπαίων εταίρων μας, αν δεν κατορθωθεί μια αλλαγή γνώμης, δηλαδή να ξυπνήσουμε στον πληθυσμό ένα μίνιμουμ αίσθημα ικανότητας αυτοβοήθειας, αν δεν επιδιωχθεί τότε θα υπάρχουν, όπως μέχρι τώρα τέτοιες καταστροφές.

Και μια τέτοια αλλαγή πρέπει να έρθει από τη βάση από τα χωριά, από τις κοινότητες.
Εδώ χρειάζεται να καθήσουν και να προβληματιστούν για το δάσος της περιοχής και του δημοτικού δασυλλίου, Δήμαρχος και Δημοτικό Συμβούλιο και επίσης πολίτες, να πει: Θα προμηθευτούμε αρχικά ένα πυροσβεστικό όχημα και θα εκπαιδεύσουμε ανθρώπους να το χειρίζονται.
Το μυστικό της επιτυχίας είναι το πρώτο δεκάλεπτο κατάσβεσης στο έδαφος. Αυτό που δεν κατορθώνεται με αεροπλάνα, γι΄αυτήν τη διαδικασία χρειάζονται ομάδες δράσης στο έδαφος, δηλαδή μια λειτουργική πυροσβεστική.

Θα πρέπει να δώσουμε προσοχή στους πευκώνες να βρίσκονται πύργοι με κάμερες, που μπορούν να ξεχωρίζουν τα σύννεφα από τους καπνούς.
Η Ελλάδα με 11 εκατομμύρια πληθυσμό έχει 19 000 πυροσβέστες, 9000 επαγγελματίες, 4000 εθελοντές και 5000 υποαπασχολούμενους.

Στη Γερμανία υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο πυροσβέστες, και οι περισσότεροι εθελοντές, που είναι οργανωμένοι στις τοπικές αυτοδιοικήσεις, καλά εξοπλισμένοιδύναμη κρούσεως στο τόπο και στη θέση τους.
Όταν όμως από τα 60 ελληνικά πυροσβεστικά τα 40 δεν μπορούν να δράσουν, γιατί χρειάζονται επισκευή, τότε είναι δικαιολογημένη μια κριτική ανάλυση των τραγικών γεγονότων.
Παράλληλα σε κάθε προσπάθειά μας πρέπει να συνδυάζεται όμως με ένα ισχυρό υδραυλικό σύστημα τοφοδότησης μεγάλου και διαρκούς ποσού ύδατος, άμεσης δράσης και απλής αστραπιαίας χρήσης και εξυπηρέτησης.
Επίσης βασική και αναγκαία είναι η προώθηση της περιβαλλοντικής συνείδησης στην οικογένεια, παιδικούς σταθμούς και σχολεία και σε όλους τους τομείς της κοινωνικής μας ζωής.
Αν σκοπεύουμε να εφαρμόσουμε ως προτεραιότητα την προφύλαξη του δάσους από πυρκαγιές και την καταπολέμηση μικρών και μεγάλων πυρκαγιών πρέπει να είμαστε εφοδιασμένοι με όλο το ειδικό και κατάλληλο εξοπλισμό, επιμόρφωση και εξειδικευμένη πυρόσβεση.
Όλα τα ξηρά κλαδιά και η καύσιμη ύλη από τα κωνοφόρα δένδρα πρέπει να απομακρύνονται από το έδαφος.
Στις φοβερές πυρκαγιές που προκαλούν αθεράπευτα και μακροχρόνια ανθρώπινα τραύματα βρίσκονται στο κέντρο βάρους μακροχρόνιες παραλείψεις ευθυνών και υποχρεώσεων πολιτικών και υπηρεσιών, όπου δεν φρόντισαν επαρκώς να λάβουν τις συνέπειες από τις τόσο πολλές προηγούμενες καλοκαιρινές φωτιές, αυτό θα πει ελλιπή τεχνική και υλική βοήθεια και μηχανισμό, ανειδίκευτο και και όχι επαρκές προσωπικό.
Οι εμπειρογνώμονες είναι σύμφωνοι, ότι πάνω από 95% των υποθέσεων προκαλούνται από εμπρηστές, οικοπεδοφάγους ή εξ αμελείας.
Περαιτέρω παρκαρισμένα αυτοκίνητα πάνω στο ξερό γρασίδι με θερμό εξαεριστήρα, ημερήσιες εκδρομές, πεταμένα αποτσίγγαρα, παράνομες χωματερές, παλιά γυαλιά που μεταβάλλονται σε φακό, όπου το φάσμα των αιτίων για εμπρησμό είναι ποικίλο.
Ακόμα και αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δυνηθεί να σχηματίσει μιά ομάδα αεροπλάνων κατάσβεσης πυρκαγιών στα δάση, χωρίς όμως τη δραστήρια, πολυπληθή και εθελοντική συμμετοχή των νομαρχιακών και τοπικών Αυτοδιοικήσεων και των εντόπιων κοινωνιών είναι τα αλληλέγγυα αποτελέσματα περιορισμένα, διότι αν εκκραγεί φωτιά πρέπει να σβηστεί και μάλιστα σε δέκα λεπτά και όχι σε τρεις μέρες.

Όσο καιρό οι πολίτες της χώρας μας συμφωνούν με τη διαφθορά, τον καταστροφικό νεποτισμό- ( είναι η εύνοια δημόσιων λειτουργών προς συγγενείς και φίλους που εκδηλώνεται με παραχωρήσεις θέσεων και αξιωμάτων), άγνοια, αμάθεια, αδιαφορία, δολοφονική ανικανότητα και αμέλεια, όπου οι μεν όλο και περισσότερο απελπίζονται, οι δε άλλοι επειδή οι ίδιοι διαπράττουν μαζί κομπίνες, και δεν αντιδρούμε για την εξαφάνισή τους, θα υπάρχουν δυστυχώς καταστροφές και ίσως αυτή η τωρινή κόλαση επέλθη ως φωνή αφύπνισης ξυπνήματος και διότι εδώ είναι ολοφάνερη η πλήρης αποτυχία της πολιτικής τάξης./-*****
>> Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη: Δημοσιευμένα δικά μου

Θέματα > που ίσως σας ενδιαφέρουν για μελέτη, προβληματισμό, συζήτηση και λύση:
1. Δάσος – Περιβάλλον και πρόληψη>
Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Η ΔΑΣΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
ΚΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης - Κολωνία > Γη - Περιβάλλον
Faceboo- Twitter-Google +-LinkedIn-Pinterest >>> ΠΑΤΗΣΤΕ: https://www.asxetos.gr/articles/earth/dasos-perivallon-kai-prolipsi.html
2. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΜΕΤΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ
Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης - Κολωνία > Γη - Περιβάλλον >Δεύτερο Μέρος
Facebook-Twitter-Google +-LinkedIn-Pinterest >>> ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΚΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ >> ΠΑΤΗΣΤΕ: https://www.asxetos.gr/articles/earth/oloi-mazi-enantia-stin-metavoli-toy-klimatos.html
3. Η ΠΛΑΝΗΤΙΚΗ ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗ ΑΠΕΙΛΕΙ ΚΑΙ ΤΡΟΜΑΖΕΙ ΚΑΤ ΄ΑΡΧΑΣ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΎΣ
Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης - Κολωνία Γη - Περιβάλλον
Facebook-Twitter-Google +-LinkedIn-Pinterest
ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΣΟΙΩΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ, ΠΑΤΗΣΤΕ: https://www.asxetos.gr/articles/earth/planitiki-yperthermansi.html
4. ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΑΡΧΟΝΤΕΣ: ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΥΚΟΔΑΣΟΥΣ ΚΥΡΓΙΩΝ - ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΑΡΧΟΝΤΕΣ: Ανοιχτή δημόσια διαβούλευση για το μέλλον - ΠΕΥΚΟΔΑΣΟΣ ΚΥΡΓΙΩΝ ΔΡΑΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ ΜΑΣ -- Ανοιχτή δημόσια διαβούλευση για το μέλλον -ΔΙΑΒΑΣΤΕ: http://www.kn-megalexandros.gr/portal/index.php?p=articles&id=407
και βλέπε επίσης >>http://www.kn-megalexandros.gr/portal/index.php?p=articles&id=53
5. Επιστολική ψήφος και ο δεκάλογος κριτικής ανάλυσης
Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης - Κολωνία ΠΑΤΗΣΤΕ :https://www.asxetos.gr/articles/nea/epistoliki-psifos.html
5. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΔΥΣΘΥΜΙΑ- ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
πατηστε: http://www.kn-megalexandros.gr/portal/index.php?p=articles&id=457
> ΣΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΠΑΡΑΘΕΤΩ 87 δικά μου ΘΈΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ >>ΠΑΤΉΣΤΕ: www.asxetos.gr/author/konstantinos-nalbantis-

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο