Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

528 AACHEN - ΑΑΧΕΝ -Η ΑΛΛΟΤΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΑΙΣΘΗΤΑ

ΑΑΧΕΝ -AACHEN - Η ΑΛΛΟΤΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΑΙΣΘΗΤΑ

AACHEN - Ματιές στο παρελθόν και το παρών

" Αποδημούντα, επι τοις όροις ανεπιστρεπτείν" Πυθαγόρας 580 -π.Χ. Μεταπόντιο 496 π.Χ.

Η επίσκεψή μου την 09/06.2022 και κατ΄επανάληψη όλα τα περασμένα χρόνια στο Ααχεν με το εισιτήριο 9 ευρώ μου έδωσε τη δυνατότητα για περαιτέρω σκέψεις.
Αν και τα τραίνα REGIO στις ώρες αιχμής προώθησης χιλιάδων εργαζομένων είναι υπερφορτωμένα τις άλλες ώρες υπάρχουν θέσεις. Υπερφορτωμένες είναι και οι πόλεις, γιατί ο κόσμος δεν πάει μέσα σε μεγάλα καταστήμαα και καφετέριες αλλά κυκλοφορεί στους δρόμους και κάθεται συνήθως έξω.
Θυμόμαστε όταν στο Πολυτεχνείο του Ααχεν είχαν σπουδάσει πολλοί Έλληνες και μετά τις σπουδές τους δεν επέστρεψαν στην Ελλάδα, αλλά ασχολήθηκαν εντατικά με την Γαστρονομία με την προώθηση των ελληνικών γεωργικών προϊόντων και του τουρισμού.

Η πολύ γρήγορη καρποφόρα επιτυχία, έφερε και την γρήγορη θετική ή αρνητική μερική ανάπτυξη ή και εξαφάνιση. Είναι πολύ δύσκολο Έλληνες που σπούδασαν σε ξένα πανεπιστήμια και με μια σχετική καλή προσαρμογή στο εξωτερικό να επιστρέψουν στην Ελλάδα .
Εδώ και πολλά χρόνια τώρα δεν έχει επιτευχθεί
επιτυχώς και ο στόχος της αποκέντρωσης και περιφερειακής ανάπτυξης στην πατρίδα μας , όπου είναι πρωταρχκός στόχος να δημιουργηθούν νέες δραστηριότητες, μόρφωση, επαγγελματική και τεχνική μόρφωση και επιμόρφωση, εργαστήρια και επιχειρήσεις και να αναπτυχθούν νέες θέσεις εργασίας για τη νέα γεννιά, ώστε να παραμένει στον τόπο τους και να μπορούν να δημιουργήσουν οικογένεια και παιδιά και για το πρόβλημα της δημογραφικής εξέλιξης.

Κατ΄ αυτόν τον τρόπο επαληθεύεται το ρητό του Πυθαγόρα, "αποδημούντα επί τοις όροις ανεπιστρεπτείν".
Στην Γερμανία σήμερα βλέπουμε σε πολλές θέσεις εργασίας να εργάζοναι αλλοδαποί.
Σήμερα η προβληματική των αλλοδαπών απανταχού της Ευρώπης παρουσιάζει προβλήματα που απαιτούνται δραστήριες λύσεις. 21,2 εκατομμύρια ανθρώπων στη Γερμανία και πάνω από ένα τέταρτο του πληθυσμού έχουν οικογενειακές ρίζες στο εξωτερικό.

Άλλοι έφτασαν εδώ εξαιτίας της εργασίας, αλλοι έχουν έρθει ως πρόσφυγες.

Κάθε χρόνο η Γερμανία χρειάζεται 400.000 εργατικά χέρια και τώρα μάλιστα λείπουν από το εντατικό νοσηλευτικό προσωπικό 50.000 θέσεις. Αν και προγραμματίζουν 400.000 κατοικίες τα ενοίκια ανεβαίνουν και στις περιφερειακές πόλεις και χωριά, ενώ το ενοίκιο στην Κολωνία κυμένεται κατά μέσον όρον 12, 98 Ευρώ το τατραγωνικό μέτρο. KStA-Anzeiger 2. Juni und 3.Juni. 2022.

Η ένταξη των προσφύγων στη χώρα υποδομής είναι σημαντική για τους ίδιους τους πληγέντες αλλά και για την κοινωνία υποδοχής. Ασφαλώς υπάρχουν πολλές αντιμαχόμενες θέσεις που αξιώνουν κατατοπιστική ενημέρωση. Γιατί για πολλούς δεν είναι δυνατή η γρήγορη επιτροφή στην πατρίδα τους λόγω συνεχιζόμενων συγκρούσεων ή διώξεων. ΄Οσο νωρίτερα ενσωματώνονται οι νεοεισερχόμενοι στην καθημερινή ζωή στη χώρα υποδομής;, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες επιτυχούς ένταξης.
Τι είναι τελικά ένταξη;
Η ενσωμάτωση είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο βήμα προς βήμα. Απαιτεί αμοιβαίες προσπάθειες και την προσαρμοστικότητα των προσφύγων και των κοινωνιών υποδομής σε νομικές, κοινωνικο-πολιτιστικές πτυχές και πολιτικής πολιτικής. Οι πρόσφυγεσ θα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα και ευκαιρίες με την κοινωνία υποδοχής, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στη ζωή της χώρας. Απώτερος στόχος της ένταξης είναι η μόνιμη διαμονή ή και τσυτότητα της χώρας.
Αν οι νέοι μετανάστες παραμείνουν χωρίς μόρφωαη και επιμόρφωσηείναι τότε δύσκολη η προσαρμογή και προετοιμάζονται ως τρομοκράτες;

Ένα επίκαιρο παράδειγμα

Μπροστά από δυο βδομάδες επισκέφθηκα ένα μεγάλο κατάστημα στο Bad Oeynhausen, λοπου εργαζόταν ένα Ιρακινός, κουρδικής προέλευσης και ήθελε ναι και καλά να μου περιγράψει την ιστορία του, όπου πέρασε λαθραία από την Τουρκία στην Ελλάδα με πλαστά ονόματα και όπου εκεί εργαζόταν.
Μου είπε ότι η Ελλάδα είναι μια ωραία χώρα, ιδανική για τουρισμό, αλλά δουλεύοντας με τα χρήματα που παίρνεις δεν μπορείς να ζήσεις.
Μια βδομάδα αργότερα στον περίπατό μου στην όορφη πόλη Bad Oeynhausen, ξαναπέρα από το κατάστημα, εκεί συνάντησα τον αδελφό του, όπου πέρασε λαθραία από την Τουρκία στην Ελλάδα και με τρια διαφορετικά ονόματα. Ήμουνα 15 ετών και θέλησαν να με πάνε σε ένα ορφανοτροφείο στην Αθήνα, όπου εγώ καθ΄οδό το έσκασα και πήγα στην Πατρα.
Εκεί ανέβηκα στο πλοίο για την Ιταλία μέσω Ηγουμενίτσας καλοντυμένος για να μην δώσω στόχο.

Την νύχτα ανέβηκα σε ένα φορτηγό και φθάνοντας στην Ιταλία έκανε μια ζημία στο φορτηγό, μετά πήδησα από το φράξιμο της Ιταλίας και τηλεφώνησα τον αδελφό του και ήρθε και τον παρέλαβε.
Τώρα είναι μου είπε είναι 25 ετών και ο αδελφός του δέκα χρόνια μεγαλύτερος. Και όταν του ρώτησα που έμαθε τόσο καλά γερμανικά μου απάντησε στην εργασία και μου έδειξε και τη γερμανική του ταυτότητα. Και πώς μπόρεσες και ξέμπλεξες με τα τρια πλαστά ονόματα; Εδώ μου είπε, απλά, τηλεφωνάς στην Πατρίδα και σου στέλνουν τα πραγματικά σου στοιχεία.

βλέπε και: http://www.kn-megalexandros.gr/portal/index.php..., Η μόρφωση και ο απολογισμός των Ελληνοπαίδων της πρώτης μεταναστευτικής γενιάς,άρθρο 510-511. www.kn-megalexandros.gr- άρθρο Νο.466-667: Η μετανάστευση, φτώχεια και παγκοσμιοποίηση. www.kn-megalexandros.gr, άρθρο Νο. 194 > Αλελφοποιήσεις πόλεων και τεχνογνωσία. Θα ακολουθήσει άρθρο για το Ααχεν.

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο