Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

ΤΑ ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ , άρθρο Νο.537

ΤΑ ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ> www.kn-megalexandros.gr, άρθρο Νο. 537
Γράφει ο : Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης, Κολωνία
Εισαγωγή 1:
Tην 08.08.2022 συμμετείχα στο Συνέδριο Επιτροπής Ελληνισμού στο ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ και είχα τη δυνατότητα να κρατήσω την ακολουθούμενη διάλεξη, με θέμα τα αναμφισβήτητα γεγονότα της της Μικρασιατικής καταστροφής, της εποχής των πολλών αντιμαχόμενων θέσεων, των διχασμών και των λαθών μας, όπου την παρουσιάζω τώρα ως άρθρο ελαφρώς βελτιωμένο.

Προλεγόμενα

Η κατάληψη της Κωνσταντινούπολης κατά τους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, σύγχρονους και μεταγενέστερους, ήταν τότε και εφικτή και εύκολη. Oι ελληνικές δυνάμεις στην Ανατολική Θράκη που κατείχαμε από το 1918 προ της ανακωχής των συμμάχων μας, μετά μάλιστα την ενίσχυσή τους με στρατεύματα μετακινηθέντα , χωρίς μία παραγωγικότερη δράση, δεν αντιμετώπιζαν ουδεμία ισχυρή αντίσταση στην Κωνσταντινούπολη, όπου οι δυνάμεις των Συμμάχων μας ήσαν ολιγάριθμες.
Το σχέδιο είχε μελετηθεί σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε (στο Kερατσίνι ) στην Αθήνα, πάνω στο θωρηκτό «Αβέρωφ» με τη συμμετοχή του Χατζηανέστη και του Επιτελείου της Στρατιάς της Μικράς Ασίας.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι ενώ η κυβέρνηση στη ν Αθήνα θεωρούσε το σχέδιο για την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της και γνώριζε την εχθρική θέση των Γάλλων, έθετε ως προϋπόθεση εφαρμογής του την έγκριση των Συμμάχων μας.
Έχει υποστηριχθεί ότι όποιος επιθυμεί να εκβιάσει καταστάσεις με την εφαρμογή τολμηρού σχεδίου, μία και μόνη πιθανότητα επιτυχίας έχει τη δημιουργία τετελεσμένων.
Αυτό αναγνωρίζεται, έστω και μεταγενέστερα, και ακόμα και από τον Oυίνστον Τσόρτσιλ, ο οποίος παραδέχεται ότι « με την προσωρινή ελληνική κατοχή της Κωνσταντινούπολης θα ήταν κατ΄ εξοχήν δυνατή η απαγκίστρωση των ελληνικών δυνάμεων από τη Μικρά Ασία και στη συνέχεια η έντιμη, ανώδυνη εξέλιξη των πραγμάτων».

ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΕΣ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΕΣ ΙΔΙΟΤΡΟΠΙΕΣ.

Επιτρέψτε μου στην προκειμένη περίπτωση της εποχής εκείνης, να αναφέρω τις αλλεπάλληλες διαμάχες και σύμπραξη και βοήθεια άλλων, ότι και κατά την εποχή του 480 π.Χ. μεταξύ των τυράννων, ζητούσαν βοήθεια, όπου στην ΙΜΕΡΑ κάλεσαν για βοήθεια τους Καρχηδονίους και ευτυχώς νίκησαν οι Έλληνες τους Καρχηδονίους. Επίσης και το 416 π.Χ. διαμάχη μεταξύ Σέλινους-Αίγεστα, που κάλεσε η Αίγεστα την Αθήνα για βοήθεια και το 413 π.Χ. η Αθήνα νικήθηκε στον πόλεμο με τις Συρακούσες.

Το ίδιο πάλι η διαμάχη Σέλινους-Αίγεστα το 409 π.Χ. που έφθασαν οι Καρχηδόνιοι που κατέστρεψαν πόλεις και δολοφώνησαν πλυθυσμούς. Και πάλι η ίδια διαμάχη μεταξύ Σέλινους -Αίγεστα το 260 π.Χ. που κάλεσε η Αίγεστα τη Ρώμη και από τότε έγινε η Αίγεστα Ρωμαϊκή. Μην ξεχνάμε, ότι μετά από 70 εβδομήντα ολόκληρα χρόνια Ειρήνης μεταξύ Ρώμης και Συρακουσών, το 215 π.Χ. οι Συρακούσες προσχώρησαν στους Καρχηδονίους, όπου το 213 π.Χ. επενέβησαν οι Ρωμαίοι και κατέκτησαν τις Συρακούσες.

Ας μεταφερθούμε προ και μετά τις εκλογές του 1920, η επιστροφή του "ανεπιθύμητου γερμανόφιλου βασιλιά" η ανταγωνιστική θέση μεταξύ των συμμάχων, οι αποτυχίες μας στις γραμμές του πολέμου, οι ατυχείς χειρισμοί, η διεθνής συγκυρία των διεθνών δυνάμεων, ιδιαίτερα ο ανταγωνισμός μεταξύ του λενινισμού της Ρωσίας και του Δυτικού Ιμπεριαλισμού, που εκμεταλλεύτηκε με δεξιοτεχνία ο Κεμάλ με αποτέλεσμα να μας προδώσουν και αυτοί οι ίδιοι οι σύμμαχοί μας.

Και ενώ μας έλεγαν μην φέρετε πίσω το Γερμανόφιλο βασιλιά, έγιναν οι εκλογές του 1920 με το σλογκάν οι στρατιώτες στα σπίτια τους, φέραμε μετά τις κερδισμένες εκλογές της Αντιπολίτευσης και το βασιλιά και οι σύμμαχοι μας εγκατέλειψαν, όπως μας είχαν προειδοποιήσει. Οι Αμερικανοί υποστήριζαν την ακεραιότητα της Τουρκίας προσβλέποντας σε ένα μελλοντικό προτεκτοράτο. Βήμα, 30.05.99. Η φιλοκεμαλική γαλλική στάση καθώς και ο υπόγειος, αλλά έντονος, αγγλογαλλικός ανταγωνισμός στην Εγγύς Ανατολή ωθεί τους συμμάχους μας, τον Απρίλιο του 1921, να διακηρύξουν την αυστηρή ουδετερότητά τους απέναντι στους εμπόλεμους και η ελληνική προσπάθεια να δεχθεί ένα ισχυρό και απροσδόκητο πλήγμα. όρα συνέχεια

Πώς και γιατί οι σύμμαχοί μας κυρύσσουν ουδετερότητα. kn-megalexandros.gr,άρθρο Νο. 538

ΠΩΣ φθάσαμε στην τραγωδία

Η αναποφασιστικότητα, ο δισταγμός, η βραδυκίνησία και η ατολμία των αντιβενιζελικών κυβερνήσεων ( Νοέμβριος 192O - Αύγουστος 1922 ), έφερε την Τραγωδία. Ενώ οι μετανοεμβριανοί κυβερνήτες προσπάθησαν να εφαρμόσουν την πολιτική του Βενιζέλου, χωρίς τον Βενιζέλο, δεν τόλμησαν όμως να επιδείξουν την πυγμή του Μεγάλου Κρητικού πολιτικού, όταν πριν από τις μοιραίες και σε εμάς σήμερα ακατανόητες εκλογές του Νοεμβρίου του 192O είχε θέσει το ζήτημα της συμμαχικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Ή μας υποστηρίζετε ή αποχωρούμε από τη Μικρά Ασία. Διατηρούμε όμως τη Θράκη, δηλαδή Δυτική και Ανατολική και οργανώνουμε δυνάμεις για την αυτονομία της Σμύρνης. Πηγή: Τα ΝΕΑ, αφιέρωμα, σειρά : Μικρασιατική καταστροφή (26.O9.), Σεπτέμβριος 2OO3

Όταν το 1918 έγινε η ανακωχή ο ελληνικός στρατός κατείχε την Ανατολική Θράκη και ο ελληνικός πληθυσμός ήτανε μεγαλύτερος από τον τουρκικό.

Το πλήρες φως στο σκότος της εθνικής προδοσίας
Αν θελήσουμε να ανατρέξουμε στα ΜΜΕ εκείνης της εποχής και ειδικά «Το Ελεύθερο Βήμα, 18. Οκτωβρίου 1922, πληροφορούμεθα πώς επήλθε η πλήρης συμφωνία Χατζανέστη και Γιουσούφ στη Σμύρνη, ενώ τότε η Αγκυρα διέθετε μόνον 3O.OOO τριάντα χιλιάδες τουρκικού στρατού.

Oι πληροφορίες για την κατάσταση του εχθρού δεν λαμβάνονται σκοπίμως υπόψη και επιχειρείται εν γνώσει η πανωλεθρία του Σαγγαρίου !

Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους ο ΓΟΥΝΑΡΗΣ συναντάται στο Παρίσι με τον αντιπρόσωπο της Αγκυρας ΝΑΜΠΗ ΒΕΗ και συμφωνεί με αυτόν κατ΄ αρχήν την εκκένωση της Μ. Ασίας.

Τον Μάϊο του 1922 ο ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΟΣ έρχεται στην Κωνσταντινούπολη για διαπραγματεύσεις με τον ΓΙΟΥΣΟΥΦ ΚΕΜΑΛ και συζητεί τους όρους της εκκένωσης.
Ευθύς αμέσως, ο στρατηγός ΠΑΠΟΥΛΑΣ, διαφωνών, αντικαθίστανται από το Συμβούλιο των Πέντε στην Αθήνα.

Την 1. Ιουλίου ο διπλωμάτης ΓΙΟΥΣΟΥΦ ΚΕΜΑΛ και ο συνταγματάρχης ΜΑΧΜΟΥΣ ΒΕΗΣ, μεταβαίνουν στη Σμύρνη και συναντώνται με τον ΣΤΕΡΓΙΑΔΗ και τον ΧΑΤΖΑΝΕΣΤΗ. Έχουν μείνει σε όλα σύμφωνοι.

Την 1O. Ιουλίου επιστρέφουν στην Αγκυρα. Αρχίζουν πάραυτα πυρετωδώς οι προετοιμασίες του εχθρού. Την 18. Ιουλίου φθάνουν επειγόντως από την Αγκυρα στην Κωνσταντινούπολη ο πολύς ΜΠΕΚΗΡ ΣΑΜΗ για να συνεννοηθεί με την Πύλη.

Και μέσα στον Αύγουστο συντελείται το μέγα δράμα:
Η Κωνσταντινούπολη πανηγυρίζει οργιωδώς την νίκη.
Ο ΓΑΖΗ ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΚΕΜΑΛ εισέρχεται στη Σμύρνη ! Oι Τούρκοι δεν είναι αχάριστοι: Στο συλλαλητήριο της Κωνσταντινούπολης, μη συγκρατούντες τον ενθουσιασμό τους, ζητωκραυγάζουν: - Γιασασίν ΚΕΜΑΛ !
- Γιασασίν ΚΩΣΤΗ !
Ήτοι: Ζήτω ο ΚΕΜΑΛ, ζήτω ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ !
O Χατζανέστης υπόσχεται να διατάξει υποχώρηση !

Τις πρώτες μέρες της συμφωνίας ο στρατηγός ΧΑΤΖΑΝΕΣΤΗΣ ομιλεί περί σύμπτυξης από ισχυρότατη πίεση του εχθρού, αλλά και συμφώνως προς ειλημμένες αποφάσεις της Διοικήσεως !
Oι ειλημμένες αυτές αποφάσεις, ήταν η επελθούσα προσυνεννόηση μετά του ΓΙΟΥΣΟΥΦ !

Και η ισχυρότατη πίεση του εχθρού, ήτανε δύναμη μηδαμινή τριάντα μόλις χιλιάδες τουρκικού στρατού. Επίσης ο υπουργός των Στρατιωτικών ΘΕΟΤΟΚΗΣ, μεταβάς εσπευμένα με τον στρατό στη ΣΜΥΡΝΗ τις ημέρες της εχθρικής επίθεσης, παρότρυνε τον πληθυσμό να μείνει, ενώ προηγουμένως είχε υπογράψει διάταγμα γενικής αποστρατεύσεως.

΄Oλα αυτά τα αναμφισβήτητα γεγονότα αποκαλύπτει η πιο κάτω κατατοπιστική και αποκαλυπτική έκθεση του ΜΠΕΚΗΡ ΣΑΜΗ ΒΕΗ, υποβληθείσα εγγράφως στην Πύλη την 18. Ιουλίου 1922.
Η έκθεση έχει αριθμό 125, καταχωρήθηκε στο πρωτόκολλο του Γεν. Φρουραρχείου Κωνσταντινούπολης με αύξοντα αριθμό 4O8, και αντίγραφό της ληφθέν αμέσως έδωσε ελληνιστί στους κ.κ. ΖΥΜΠΡΑΚΑΚΗΝ ΚΑΙ ΚΟΝΔΥΛΗΝ ο υποφρούραρχος ΝΟΥΡΗ ΒΕΗΣ., Πηγή: όρα το κείμενο: Εις την πρώτην επίθεσιν ο ελληνικός στρατός θα υποχωρήσει !!

Η συνεννόηση μεταξύ ελληνικής Κυβερνήσεως, Αρμοστού ΣΤΕΡΓΙΑΔΗ και στρατηγού ΧΑΤΖΑΝΕΣΤΗ αφ΄ ενός και ΓΙΑΖΗ ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΚΕΜΑΛ ΠΑΣΣΑ αφ΄ ετέρου, έληξε ήδη εντελώς δια την εκκένωσιν της Μ. Ασίας. Υποσχέθημεν μόνον ότι προ της εισβολής, ο ΚΕΜΑΛ ΠΑΣΣΑΣ θα διατάξει τον στρατόν μας να ασφαλίση τους Χριστιανικούς πληθυσμούς.
Την 12η τρέχοντος συνεκροτήθη στην Αγκυρα έκτακτο Στρατιωτικό Συμβούλιο, μετασχόντων των ΓΙΟΥΣΟΥΦ και ΜΑΧΜΟΥΤ ΒΕΗΔΩΝ, οίτινες συνεφώνησαν την εκκένωσιν εν Σμύρνη. Εις το Συμβούλιον παρίσταντο και .................., ελήφθη δε η απόφαση όπως η επίθεσή μας ενεργηθή εντός του Αυγούστου ανυπερθέτως και διατέθησαν προς τούτο τριάκοντα χιλιάδες τακτικού στρατού, οίτινες θα ενεργήσουν ομού μετά των Τσετών.
Η επίθεση θα εκδηλωθή κυρίως εις τον τομέα ΑΦΙΟΝ ΚΑΡΑΧΙΣΑΡ, και ο ελληνικός στρατός, συμφώνως προς την ρητήν διαβεβαίωσιν του ΧΑΤΖΑΝΕΣΤΗ, θα υποχωρήση με την πρώτην επίθεσιν . Με την πρώτην επίθεσιν θα υποχωρήση. Δια παν ενδεχόμενο όμως, ο ΓΚΑΖΗ ΚΕΜΑΛ ΠΑΣΑΣ εν συνεννοήσει μετά του επιτελείου του , έλαβε πάντα τα ενδεικνυόμενα μέτρα. Τα περαιτέρω μεσολαβήσαντ τραγικά γεγονότα είναι εις όλους πλέον γνωστά!

Σύμπτηξη και Επίλογος

Ο τερματισμός της κριτικής ανάλυσης και του εσωτερικού διαλόγου σηματοδοτεί και το τέλος του ενδιαφέροντος για το γύρω μας κόσμο. Είναι σαν να παρατηρούμε τον κόσμο και να φιλοσοφούμε γι΄ αυτόν, επειδή πρέπει να δώσουμε αναφορά στον εαυτό μας. Δεν είναι μόνο ότι παραλάβαμε από τους προγόνους μας την οικογενειοκρατία, τον νεποτισμό και των σχηματισμό "κλικών", γιατί: Οι ελληνικές Πόλεις-Κράτη της Σικελίας βρισκότανε κάτω από τη σφαίρα δύο οικογενειών οι οποίες διοικούσαν υπό τα πρότυπα του τυραννικού καθεστώτος και όσον αφορά την οικογενειοκρατία, τον νεποτισμό και το σχηματισμό ομάδων, κλικών παραλάβαμε από τους προγόνους μας και ισχύουν ως σήμερα.
Και επιτρέψτε μου να συμπληρώσω και για το σήμερα τα ακόλουθα πολλαπλά φαινόμενα στις ενδιάμεσες ανθρώπινες σχέσεις μας: ατομικότητα, ναρκισσισμός, πνεύμα αντιλογίας, φθόνος, δυσπιστία, άρνηση, αντίδραση, εγωκεντρισμός, καχυποψία, εκδίκηση.
Περισσότερο χειροτερεύουν οι ενδιάμεσες σχέσεις στη διάκριση, αδρανεια, άρνηση και στασιμότητα με τις απόψεις μας, γιατί εσύ να έχεις περισσότερα από εμένα ή και εσύ γιατί να ξέρεις περισσότερα από εμένα ή εσύ γιατί να ανήκεις σε εκείνους.
Ετούτα τα αρνητικά φαινόμενα πρέπει να αναφέρονται στις περιγραφές και αναλύσεις, προσπαθώντας να αποβάλλουμε τα κακώς κείμενα. "Η σιωπή είναι χειρότερη . Όλες οι αλήθειες που αποσιωπούνται γίνονται δηλητηριώδεις. Νίτσε.

"Η βασική ελπίδα ενός Έθνους στηρίζεται στη σωστή εκπαίδευση της νεολαίας" Έρασμος. "Παιδεία είναι η δύναμη που καλλιεργεί την Ψυχή" Πλάτων

Τελειώνοντας ...αναφέρω το Διονύσιο Σολωμό: "Κλείσε μέσα στην καρδιά σου την Ελλάδα για να αισθανθείς κάθε είδους μεγαλείου".
Πηγή: kn-megalexandros.gr,άρθρο Νο. 537

>>>>>> Τα ακόλουθα άρθρα και ως 86 με ιστορικές περιγραφές, όρα:
ΠΗΓΗ: www.asxetos.gr/Author/konstantinos-nalbantis >> σελίς 4 και
www. kn-megalexandros.gr , άρθρα 400
>> Τα αναμφισβήτητα γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής
>> Τα γεγονότα περί της Θράκης (1921)
>> Μικρασιατική Καταστροφή – Οι σύμμαχοί μας κηρύσσουν ουδετερότητα
>> Τα συμβάντα μετά την Συμφωνία των Σεβρών . Δυνατότητες ευκαιριών …
>> Η συνθήκη των Σεβρών του 1920
>> Γενοκτονίες κατά της Ανθρωπότητας.Γενοκτονία των Ποντίων
>> 21 Αυγούστου, 2003 Γενοκτονίες, Ελλας = Φως
>> Η συνθήκη του Μούδρου – (Ακμή και παρακμή του Ελληνισμού)
>> Ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος 1914-1918
>> Ακμή και παρακμή του Ελληνισμού. Tο ιστορικό βάθος των γενοκτονιών (i)
>> Ακμή και παρακμή του Ελληνισμού.Tο ιστορικό βάθος των γενοκτονιών (ii

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο