Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ Η ΠΟΛΗ ΞΑΝΘΗ άρθρο Νο. 539

ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ Η ΠΟΛΗ ΞΑΝΘΗ
Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη

- www.kn-megalexandros.gr , άρθρο Νο.453, 539 και επίσης

Konstantinos Facebook.com/profile.php?id=100012808098555

Προλεγόμενα

Η Θράκη αποτελεί το βορειότερο αλλά και το ανατολικότερο γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας. Ειδικότερα, η επιρροή της Ανατολής είναι φανερό, όχι τόσο στο περιβάλλον , που μοιάζει μ΄εκείνο της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας, όσο στον πολιτισμό ( κτήρια, φαγητό, τραγούδι, χορός, δρώμενα, κοινωνικές εκδηλώσεις. Μέσα από τις γεύσεις και τα αρώματα της τοπικής κουζίνας της Ξάνθης, θα βιώσετε πρωτόγνωρες εμπειρίες.
Εκεί, θα συναντηθείτε με την ιστορία της, θα γνωρίσετε τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της και θα ανακαλύωετε τα πιο ενδόμυχα μυστικά της .

Ο ποταμός Έβρος αποτελεί το κατεξοχήν σύνορο της Ελλάδας, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μέσο επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης μεταξύ των δύο λαών, Ελλήνων και Τούρκων. Quellen: Ανατολική Μακεδονία Θράκη, Αθήνα 2002

Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

Από την ενδιαφέρουσα επίσκεψη της Ξάνθης, αναφέρω περιορισμένα ιστορικά γεγονότα, ότι η Ξάνθη του νέου Δήμου Ξάνθης, ο οποίος προήλθε απο τη συνένωση των πρώην Δήμων Ξάνθης και Σταυρούπολης.
Στις σύγχρονες υποδομές πρόσβασης στον Δήμο Ξάνθης, περιλαμβάνεται η Εγνατία οδός, τα δύο αεροδρόμια Καβάλας και Αλεξανδρούπολης , τα λιμάνια της Αλεξανδρουπολης, της Καβάλας και του Πόρτο Λάγους και οι κάθετοι άξονες σύνδεσης με τη Βουλγαρία.

Η Ξάνθη ως διοικητική έδρα αποτελεί πόλη σύμβολο της Θράκης, με ευδιάκριτα παραδοσιακά και σύγχρονα πολιτισμικά στοιχεία, τα οποία συνθέτουν έναν ιδιαίτερο τουριστικό και πολιτιστικό προορισμό καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Χαρακτηρίζεται ως πόλη της σύγχρονης πολυπολιτισμικότητας, πόλη της νεολαίας με πανεπιστημιακούς κλάδους και πόλη του κεφιού και της μυσταγωγίας.

Πρόκειται για το σταυροδρόμι στο οποίο αιώνες τώρα συναντιέται η ιστορία με τον πολιτισμό, η φύση με τα προσκυνήματα, οι πολυπληθείς γιορτές με τη γαστρονία, οι ήχοι με τα χρώματα προέλευσης των πληθυσμών

Η Ξάνθη είναι σχετικά νέα πόλη, πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού. Έχει 45.000 κατοίκους και απέχει 224 χλμ.από τη Θεσσαλονίκη, 713 χλμ. από την Αθήνα, 121 χλμ. από την Αλεξανδρούπολη και 405 χλμ. από την Κωνσταντινούπολη..

Η ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ είναι γραφικη κωμόπολη 797 κατοίκων με πλούσια ιστορία, , στην καρδιά του ορεινού όγκου της Ροδόπης, δίπλα στον ποταμό Νέστο. Απέχει 65 χλμ από τη Δράμα.
Η Σταυρούπολη βρίσκεται σε απόσταση μόλις 26 χλμ.από την Ξάνθη, βρίσκεται η Σταυρούπολη στη χώρα των αρχαίων Διών. Μια περιοχή απαράμιλλη σε φυσική ομορφιά, αποτελεί έναν από της σημαντικότερους προορισμούς για τους λάτρες του εναλλακτικού τουρισμού και του Αγροτουρισμού. Αν κάποιος πάρει το ειδικό εκδρομικό τρένο από τη Δράμα, τη Σταυρούπολη ή τους Τοξότες και πηγαίνει ως το σταθμό στα Λιβερά. Ειδικά από τους Τοξότες προς τα Λιβερά η διαδρομή είναι πολύ γραφική , καθώς στα 18 χλμ. της διαδρομής το τρένο μπαινοβγαίνει σε 28 γαλαρίες και βρίσκεται συνεχώς δίπλα στο ποτάμι.

ΈΘΙΜΟ της Καμήλας στη Σταυρούπολη την Καθαρά Δευτέρα Δεν υπάρχει ιδανικότερος προορισμός την Καθαρά Δευτέρα, από την Σταυρούπολη. Παραδοσιακοί ήχοι, νηστίσιμα εδέσματα, άφθονο κρασί και το περίφημο " Έθιμο της Καμήλας", δημιουργούν μια ανεπανάληπτη εμπειρία στον επισκέπτη.

Ο καταρράκτης του Λειβαδίτη στην οροσειρά της Ροδόπης βρίσκεται ως ο φημισμένος εντυπωσιακός καταρράκτης του Λειβαδίτη, ο οποίος κόβει την ανάσα στον επισκέπτη. Περιοχές που μπορείτε να επισκεφθείτε: Άβδηρα, Λουτρά Ποταμιάς, Γενισέα, Σέλινο,, Ορεινή Ξάνθη, Μονή Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας, Δάσους του Δρυμού, Λίμνη Βιστωνίδα,
Ιστορία και πολιτισμός - Η παλιά πόλη της Ξάνθης
Η παλιά Πόλη της Ξάνθης, είναι μοναδικό σύμβολο πολυπολιτισμικότητας, αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς-πολιτιστικούς, καρναβαλιστικούς προορισμούς, σε ολόκληρη τη Θράκη.
Στα στενά δρομάκια της ο επισκέπτης συναντά καλοδιατηρημένα αρχοντικά και παλιά σπίτια με ελκυστικά και μαγευτικά εστιατόρια, ταβέρνες και καφετέριες, παλιές καπναποθήκες, μοναδικά δείγματα αρχιτεκτονικής, τη παραδοσιακή συνοικία Σαμακώβ, που είναι προέκταση της παλιάς πόλης, χτισμένη από τους προσφυγες του Σαμάκωβ της Βόρειας Θράκης, παλιά μουσουλμανικά τεμένη, το σπίτι που έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Μάνος Χατζιδάκις, και μην ξεχνάμε τις Γιορτές της παλιάς πόλης και το Ξανθιώτικο Καρναβάλι.
Άλλοστε ο Οικισμός με αυτό το όνομα αναφέρεται για πρώτη φορά τον 1ο π.Χ. αιώνα από τον Στράβωνα. Το όνομα της η πόλη το έλαβε , κατά πάσα πιθανότητα, από το θρακικό φύλο των Ξανθών. Η επόμενη φορά που αναφέρεται η Ξάνθη είναι το 879, όταν αποτελούσε έδρα επισκοπής. Τον 13ο αιώνα ήταν πλέον μεγάλη οχυρωμένη πόλη, την οποία πέρασε το χειμώνα του 1264 ο αυτοκράτορας Μανουήλ Β΄ παλαιολόγος.

Τον επόμενο αιώνα η Ξάνθη, όπως και όλη η Θράκη, υπέφερε από τις βυζαντικές έριδες και το 1361 καταλήφθηκε από τους Οθωμανούς. Το 1361 οι Οθωμανοί ξεκίνησαν ιερό πόλεμο, με σκοπό να διαδώσουν την ισλαμική πίστη στους πληθυσμούς της Θράκης. Το 1361 καταλήφθηκε το Διδυμότειχο, το 1363 η Κομοτηνή, η Μαρώνεια, το Περιθώριο και η Ξάνθη, ενώ μετά τη μάχη του Τσιρμέν το 1371, η Θράκη ανήκε πλέον στους Οθωμανούς, εκτός από κάποα φρούρια κοντά στην Κωνσταντινουπολη. Η πόλη της Ξάνθης παρήκμασε γρήγορα, ενώ διοικητικό και οικονομικό κέντρο της περιοχής έγινε η ΓΕΝΙΣΕΑ.
Σε όλη τη διάρκεια της οθωμανοκρατίας πάντως, η περιοχή παρέμεινε φημισμένη για το καπνό της.
Η Ξάνθη, που καταστράφηκε ολοσχερώς το 1829 από σεισμό και πυρκαγιά, άρχισε και πάλι να αναπτύσσεται στο τέλος του 19ου αιώνα μετά τη λειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης Κωνσταντινούπολης και την καταστροφή της Γενισέας από πυρκαγιά.

Η οικονομική ανάπτυξη οδήγησε στη δημιουργία ελληνικών σχολείων και συλλόγων. Το 1912, κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο, καταλήφθηκε από τους Βουλγάρους και παρέμεινε ως το 1919.

Τον επόμενο χρόνο η Ξάνθη ενσωματώθηκε στην ελληνικλη επικράτεια. Κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου εγκαταστάθηκαν στην περιοχή πρόσφυγες από τον Πόντο. Μετά την απελευθέρωση της από τη δεύτερη βουλγαρική κατοχή και ως τις αρχές της δεκαετιας του κίνημα προς τα αστικά κέντρα του εσωτερικού και του εξωτερικού. Η παρακμή αυτή ανακόπηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 , οπότε παρατηρείται γενικότερη άνθηση σε όλα τα πεδία της οικονομικής και κοινωνικής ζωής- κατά κύριο λόγο στην Ξάνθη.

Η σημερινή μορφή της πόλης είναι δημιούργημα κυρίως του 19ου αιώνα, με αφετηρία την τρίτη δεκαετία του. Την περίοδο 1870 - 1910 η ανάπτυξη του οικισμού επιταχύνθηκε, καθως η πόλη αναδείχτηκε σε εμπορικό, διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο μιας ακμάζουσας περιοχής, της οποίας η οικονομία βασιζότσν κυρίως στην καλλέργεια του καπνού. Ηπειρώτες και μακεδόνες καπνέμποροι εγκαταστάθηκαν στην πόλη και το ελληνικο στοιχείο βελτίωσε κατά πολύ τη θέση του στην τοπική οικονομική και κοινωνική ζωή.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΓΙΟΡΤΕΣ παλιάς πόλης της Ξάνθης Από το 1991 και κλαθε χρόνο την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, τα σοκάκια της παλιάς πόλης της Ξάνθης πλημμυρίζουν από μουσική, φαγητό και ποτό και χιλιάδες επισκέπτες. Πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο θεσμό στην Ξάνθη μετά τις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές.

ΘΡΑΚΙΚΕΣ Λαογραφικές Εορτές -Ξανθιώτικο Καρναβάλι Πάνω από 15 δεκαπέντε ημέρες ξέφρενου γλεντιού σε μια "Πόλη με χίλια χρώματα" , παρέα με πάνω από 100.000 επισκέπτες κάθε χρόνο. Αυτές είναι οι Θρακικές Λαοογραφικές Εορτές και το "Ξανθιώτικο Καρναβάλι" το μεγαλύτερο στη Βόρεια Ελλάδα.

ΔΙΕΘΝΕΣ Μουσικό Φεστιβάλ " Ξάνθη Πόλις των Ονείρων" Η πόλη της Ξάνθης τιμά τον κορυφαίο μουσικοσυνθέτη, Μάνο Χατζιδάκι. Μουσικά σχολεία, διακεκριμένοι άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού, συναντώνται κάθε Απρίλιο στην πόλη της Ξάνθης, δημιουργώντας ένα καλλιτεχνικό συμόσιο διεθνούς εμβέλειας.

ΓΙΟΡΤΕΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ Στα τέλη της Άνοιξης οι νέοι της πόλης παίρνουν τα ηνία και γίνονται πρωταγωνιστές, προκειμένου να μυήσουν τους κατοίκους και τους επισκέπτες στον πολιτισμό του τόπου τους.

ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ
Μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες υπαίθριες εμπορικές αγορές της Βόρειας Ελλάδας, η οποία υποδέχεται, κάθε Σάββατο σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, χιλιάδες επισκέπτες από όλη τη Θράκη και τα Βαλκάνια.
Έλληνες έμποροι έχτισαν αρχοντικά και όμορφα παραδοσιακά σπίτια και η ελληνική κοινότητα δημιολυργησε σχολεία και εκκλησίες.

Το 1829 Ηπειρώτες και Μακεδόνες μάστοροι έχτισαν την Παλιά Πόλη με τα στενά λιθόστρωτα σοκάκια της.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΩΝ ΓΕΙΤΟΝΩΝ ΜΑΣ
Σας διαβιβάζω για μελέτη από τα τραγικότερα γεγονότα των βαλνδαλισμών των Ελλήνων στην ΠΟΛΗ - 'οπου αφέθησαν από την ανταλλαγή του 1923 ως αντάλλαγμα και με τους Οθωμανούς της Δυτικής Θράκης .

Αλλά οι Έλληνες των Κωνσταντινούπολης κάτω από τη βία και την απειλή εξοντώθηκαν, εξαφανίστηκαν, ξεριζώθυκαν. Ενώ οι Οθωμανοί της Δυτικής Θράκης παρέμειναν.

Η Τουρκία επιδιώκει να εφαρμόσει το σύστημα της Αλεξανδρέττας στην Συρία και την Βόρεια Κύπρο. Απειλή, βία, προωθεί τουρκόφωνους, σχηματίζει την πλειοψηφία και ακολουθεί η προσάρτηση στην Τουρκία, όπως επιδίωξε στην Αλεξανδρέττα, ΤΩΡΑ Συρία, Λιβύη, Βόρεια Κύπρος, Δυτική Θράκη.

Ως γνωστό η Αλεξανδρέττα σύμφωνα με τη συμφωνία της Λωζάνης ήτανε γαλλική αποικία,και υπεύθυνη η Γαλλία, αλλά με την προώθηση τουρκόγλωσσων πληθυσμών στην τότε αραβική πλειοψηφία, πήραν την πλειοψηφία οι Τούρκοι και προσάρτησαν το Συριακό έδαφος στην Τουρκία, που ήτανε υπεύθυνη η Γαλλία. Παρόμοια παραδείγματα επιδίωξης κατάκτησης με την Αλεξανδρέττα, η Συρία, η Λιβύη; η Δυτική Θράκη, και η Βόρεια Κύπρος.
Βλέπε:Σ. Ναλμπάντης: www.kn-megalexandros.gr, άρθρο 453 και 539
ΠΗΓΗ: Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Αθήνα 2002, Ξάνθη η αρχόντισσα της Θράκης, Οδηγός Επισκέπτη του Δήμου Ξάνθης, ιντερνετ δύο αναφερόμενες ιστοseλίδες στην Αρχή του δικού μου Facebook. για τον πρώτο παγκοσμιο πόλεμο και άθρα για την Μικρασιατική καταστροφή.

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο