Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

ΜΑΡΟΚΟ-ΔΥΤΙΚΗ ΣΑΧΑΡΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΓΥΡΩ ΚΟΣΜΟ, ΕΕ,ΟΗΕ, ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΥΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ Νο.553

ΤΟ ΜΑΡΟΚΟ-ΔΥΤΙΚΗ ΣΑΧΑΡΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΓΥΡΩ ΚΟΣΜΟ, ΕΕ, ΟΗΕ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΥΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ -----Νο. 553
Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη,

Μαρόκο -Δυτική Σαχάρα Δεύτερο Μέρος - MAROKKO - WESTSAXARA zweiter Teil

Το άρθρο δεν πρέπει να θεωρηρεί ως αποτελειωμένο, αλλά ως ερέθισμα για περαιτέρω έρευνα, μελέτη και προβληματισμό.

Το μέτωπο Polisario, είναι ένα κίνημα ανεξαρτησίας των Σαγράουι, υποστηρίζεται από τη γειτονική Αλγερία και τον ΟΗΕ, ο οποίος έδωσε εντολή επίλυσης του ζητήματος με διπλωματικό τρόπο, πράγμα που όμως ποτέ δεν επιτεύχθηκε.

Η ΕΕ κάνει λόγο για τη Δυτική Σαχάρα σε επίσημα έγγραφα ως μη αυτοδιοικούμενο έδαφος και αποφεύγει να κατονομάσει το κράτος κατοχής

Το 2019 η Ευρωπαϊκή Ένωση συνήψε εμπορικές συμφωνίες με το Μαρόκο, συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Σαχάρας. Μια διπλωματική νίκη για το Μαρόκο, που είδε την ΕΕ να αναγνωρίζει σιωπηλά τον έλεγχο στην επικράτεια των Σαγράουι. Αυτές οι συμφωνίες όμως κηρύχθηκαν γρήγορα άκυρες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Εδώ συγκεκριμένα, ούτε το Μαρόκο ούτε η ΕΕ είχαν εντολή να διαπραγμαευθούν συμφωνίες που περιλαμβάνουν τη Δυτική Σαχάρα.

Το Μαρόκο, με πληθυσμό 37 εκατομμυρίων, είναι μια χώρα στη βορειοδυτική Αφρική που συνδέεται με τον Ατλαντικό και τη Μεσόγειο. Η χώρα έχει συνολική έκταση 446.550 km² και συνολική ακτογραμμή 1.835 km.
Αυτή η χερσαία μάζα είναι περίπου 1,3 φορές το μέγεθος της Γερμανίας. Αυτό καθιστά το Μαρόκο την 25η μεγαλύτερη χώρα στην Αφρική και την 58η στον κόσμο. Αν και ΗΠΑ και Ισπανία αναφέρουν την κατεχόμενη Δυτική Σαχάρα, ότι βρίσκεται κάτω από την μαροκινή διοίκηση δεν βρέθηκε ακόμα καμιά τελική λύση.

Περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού (64%) ζει μέσα στις πόλεις. Περίπου κάθε έβδομος κάτοικος ζει μόνο στην Καζαμπλάνκα. Από τη συνολική έκταση 266.000 κμ2 της Δυτικής Σαχάρας των Σαχράουι, οι υπόδουλοι κατέχουν μόνο 89.000 κμ2, η άλλη έκταση κατέχεται από την κατοχική χώρα του Μαρόκου, που προώθησε Μαροκινούς πολίτες για το δημογραφικό, όπως παλαιότερα στην Αλεξανδρέττα , Iskenderum και τώρα στη Βόρεια κατεχόμενη Κύπρο.

Το Μαρόκο είναι ανεξάρτητο κράτος από το 1956.
Η αξίωση του Μαρόκου στους ισπανικούς θύλακες που διεκδικεί τη Θέουτα Ceuta και τη Μελίγια Melilla, όπου κατέχει η Ισπανία από τον 15ο αιώνα και διαμένουν 130.000 Ισπανοί, επίσης έχει βλέψεις στους Καναρίους Νήσους; κυρίως στην ΑΟΖ του Μαρόκου στα ύδατα της κατεχομένης Δυτικής Σαχάρας, όπου οι αξιώσεις του Μαρόκου συμπίπτουν με αυτές της Ισπανίας...

"Κανένας μαροκινός θεσμός δεν είναι ανεξάρτητος. Oι αρχές του κράτους δικαίου παραβλέπονται σε δικαστικές διαδικασίες κατά των ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή δημοσιογράφων.
Τα δικαιώματα των κατηγορουμένων δεν διασφασλίζονται με κανέναν τρόπο"El Pais.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαμαρτυρήθηκε για τη "συνεχή επιδείνωση" της ελευθερίας του Τύπου στο Μαρόκο. Κάλεσε τις αρχές της χώρας να «σεβαστούν το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης», να παραχωρήσουν στους φυλακισμένους δημοσιογράφους «δίκαιη δίκη» και να τους αφήσουν αμέσως ελεύθερους προσωρινά.

Υπάρχει μια τεράσταια κρίση μεταξύ Ισπανίας και Αλγερίας, διότι Η Αλγερία εξαπατήθηκε από μια αλλαγή πλεύσης στην ισπανική πολιτική της Δυτικής Σαχάρας, λόγω των αξιώσεων του Μαρόκου από την Ισπανία. Σε απάντηση, οι συναλλαγές με ισπανικές τράπεζες σταμάτησαν. Περαιτέρω αποκλείστηκε ο αλγερινός εναέριος χώρος στα μαροκινά αεροσκάφη και στην αρνηση της Αλγερίας να παρατείνει τη σύμβαση για τον αγωγό φυσικού αερίου Μάγκρεπ-Ευρώπη.
Αυτός ο αγωγός εκτείνεται από το αλγερινό κοίτασμα φυσικού αερίου HassiR´ Mel μέσω Μαρόκου και προμηθεύει φυσικό αέριο την Ισπανία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του «Spiegel», το Μαρόκο φέρεται να επιδιώκει παράνομη επιρροή στις Βρυξέλλες ακόμη πιο εντατικά και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το Κατάρ. Το περιοδικό έχει ενοχοποιητικά έγγραφα που το υποστηρίζουν.

Τέλος του 2ου Μέρους
Θα συνεχιστεί
Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης, feabook: Konstantinos>

https://www.facebook.com/profile.php?id=10001280809855,

http://www.kn-megalexandros.gr/portal/index.php?p=articles&id=553 -554

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση και η μετάδοση με κάθε τρόπο με την προϋπόθεση να αναφέρεται συγγραφέας και Πηγή.

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο