Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

565: ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

565: ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη

Δημοκρατία και Δικαιοσύνη

Πότε είναι ελεύθερος ο Τύπος και τι ρόλο παίζει αυτό για τη δημοκρατία;

Τι σημαίνει ελευθερία του Τύπου, πώς λειτουργεί και τι ρόλο παίζει σε μια σύγχρονη δημοκρατία; Εξηγούμε γιατί είναι τόσο σημαντικό και γιατί απειλείται -ακόμα και στην Ε.Ε.

Προλεγόμενα:

Όλα όσα διαβάζουμε, ακούμε και μεταδίδουμε καθημερινά, είτε διαβάζουμε εφημερίδα το πρωί είτε μιλάμε με τους φίλους μας, αποτελούν κεντρικό μέρος της δημοκρατίας μας.
Το να μας δίνονται καλές πληροφορίες για την κοινωνία μας και στη συνέχεια να μπορούμε να συζητάμε ελεύθερα και ανοιχτά πώς βλέπουμε τα πράγματα και πώς πιστεύουμε ότι πρέπει να εξελιχθούν είναι ακριβώς το είδος του διαλόγου στον οποίο ευδοκιμεί μια ισχυρή δημοκρατία. Είτε αυτό λειτουργεί, ισχύει και πέφτει με την ελευθερία του Τύπου.

«Καθένας έχει δικαίωμα στην ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης· αυτό το δικαίωμα περιλαμβάνει την ελευθερία να έχει τη γνώμη του και να αναζητά, να λαμβάνει και να μεταδίδει πληροφορίες και ιδέες μέσω οποιουδήποτε μέσου και ανεξαρτήτως συνόρων, χωρίς να προβάλλονται εμπόδια».

Σήμερα, η ελευθερία του Τύπου προστατεύεται σε διάφορους βαθμούς στις περισσότερες δημοκρατίες, είτε από το σύνταγμα είτε από μεμονωμένους νόμους. Στην Ευρώπη, η ελευθερία του Τύπου προστατεύεται από το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και από το άρθρο 11 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Ποιο είναι το καθήκον ενός ελεύθερου τύπου;

Ο σκοπός ενός ελεύθερου τύπου είναι να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να λαμβάνουν και να μεταδίδουν πληροφορίες που δεν παραποιούνται ή δεν εξυπηρετούν ένα συγκεκριμένο άτομο, οργανισμό ή συμφέρον.

Η δουλειά του τύπου είναι να ελέγχετε εξονυχιστικά αυτούς που βρίσκονται στην εξουσία, και κυρίως την κυβέρνηση, θέτοντας σκληρές ερωτήσεις και αποκαλύπτοντας, τι πραγματικά συμβαίνει;, ανεξάρτητα από τις πολιτικές συνέπειες.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η ελευθερία του Τύπου;

Πολύ απλά: χωρίς ελεύθερο Τύπο, δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι η δύναμη της δημοκρατίας βρίσκεται στα χέρια του λαού, δηλαδή πρέπει να είναι καλά ενημερωμένος ώστε να μπορούν οι πολίτες να λαμβάνουν τις σωστές αποφάσεις όταν πάνε να ψηφίσουν.

Και τότε πρέπει να πάρουν την πιο αντικειμενική εικόνα για το τι θα συμβεί μετά - πώς λειτουργούν στην πράξη οι εκλεγμένοι πολιτικοί; ή άλλες αποφάσεις που λαμβάνονται με το ψηφοδέλτιο.

Σε κάθε βήμα αυτής της διαδικασίας, ο ελεύθερος Τύπος συμβάλλει πολύτιμα. Παρέχει στους ψηφοφόρους πληροφορίες πριν ψηφίσουν. ενθαρρύνει τον διάλογο και τη συζήτηση για τη βελτίωση της κατανόησης αυτών των πληροφοριών. και στη συνέχεια αναφέρει στους πολίτες τι κάνει η κυβέρνησή τους και οι τοπικές αυτοδιοικήσεις, αν συμβαίνουν πράγματι τα πράγματα που επιθυμούσαν.

Σε μια δημοκρατία, οι πολίτες εκχωρούν εξουσίες λήψης αποφάσεων στους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους και ο ελεύθερος Τύπος τους δίνει την ευκαιρία να τους ελέγχουν.

Όταν λέμε ότι μια χώρα έχει ελεύθερο τύπο, εννοούμε ότι τα πρακτορεία ειδήσεων και άλλα έντυπά της, ακόμη και μεμονωμένοι πολίτες, έχουν το δικαίωμα να διαδίδουν πληροφορίες χωρίς παρεμβάσεις ή φόβο αντιποίνων από το κράτος ή οποιαδήποτε άλλη ισχυρή οντότητα ή πρόσωπο.
Συχνά χρησιμοποιούμε τους όρους «ελευθερία του Τύπου» και «ανεξάρτητη δημοσιογραφία» λίγο πολύ ως συνώνυμα.

Το τελευταίο το έχουμε συζητήσει νωρίτερα.
Μια κοινή αντίληψη της αρχής της ελευθερίας του Τύπου διατυπώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1948. Κατοχυρώνεται στο άρθρο 19 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μαζί με το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης:

Είναι σημαντική για εμάς η ελευθερία του Τύπου;
Και με τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Απορρήτου της Liberties.

Τα μέσα ενημέρωσης έχουν καθήκον και ευθύνη σε μια δημοκρατία.
Είναι σημαντικό να παρουσιάζεται η πολιτική και να αμφισβητείται κριτικά. Πρέπει να προσέχουμε ώστε τα μέσα ενημέρωσης που εκτελούν αυτό το καθήκον να μην υφίστανται επίθεση ή απαξίωση:
Ότι οι επιθέσεις στον Τύπο και την ελευθερία της έκφρασης γνώμης, άποψης, μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημοκρατία, βλέπετε σε άλλες χώρες.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει μια τάση σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης να συλλέγουν μόνο ό,τι ανθεί στο διαδίκτυο - απλώς πηδώντας στο τρέχον κύμα.
Είναι ευθύνη των δημοσιογράφων να κάνουν ενδελεχή κατατοπιστική έρευνα. Όλες οι πλευρές πρέπει να υπομένουν δικαιολογημένη κριτική. Η αλήθεια ποτέ δεν βλάπτει έναν σκοπό που είναι δίκαιος.

Μια εφημερίδα αποτελείται από τα εξής περιεχόμενα: πολιτική, οικονομία, επαρχιακό και τοπικό μέρος, πολιτισμός και κουτσομπολιό, σπορ, αγγελίες
Τα ΜΜΕ -εφημερίδες - Κάθε είδηση έπρεπε να έχει ως δεδομένα τα εξής:
Τι συνεβη; ,
ποιός συμμετείχε;
Πού συνεβή; πότε συνεβη;
πώς ή και γιατί συνέβη;
Αν εφημερίδες έχουν στόχους, πρέπει να είναι: Αντικειμενική και αληθινή πληροφόρηση. Κριτική ανάλυση σε αποφάσεις, οικονομικίες, πολιτικές. Δημοσιεύσεις για διόρθωση ατασθαλιών και ελλείψεις, παραλείψεις, αδικίες,.
Δημοσίευση διαφορετικών θέσεων, γνωμών. Βοήθεια για σχηματισμό γνώμης.
Ενδεχομένως και πολιτικούς στόχους.....
Ένα σχόλιο σε ΜΜΕ εφημερίδα, έπρεπε: Να εξηγεί και επεξηγεί το γεγονός
Έπρεπε πάνω σε αυτό το θέμα να λαμβάνει θέση διαμέσω συγκατάθεσης ή άρνησης
θα πρέπει να συγκρίνει το γεγονός με προηγούμενα γεγονότα ή να τα συγκρίνει με άλλα συμβάντα, να κάνει κριτικές αναλύσεις

Πρέπει να κάνει προτάσεις καλλιτέρευσης, διόρθωση των κακών κειμένων , βελτίωσης και να μπορεί να είσαι σε θέση να κάνει προβλέψεις.

Επίλογος

>>ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να κάνουμε για να ενισχύσουμε την ελευθερία του Τύπου;

Αν έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια χώρα με ελεύθερο Τύπο, θα πρέπει να το υποστηρίξουμε. Η υποστήριξη των ελεύθερων μέσων ενημέρωσης μπορεί να γίνει μέσω δωρεών, συμμετοχής σε συζητήσεις, ανάγνωσης εφημερίδων και διδασκαλίας σε παιδιά και ηλικιωμένους πώς να χρησιμοποιούν τα διαδικτυακά μέσα με ασφάλεια χωρίς να πέσουν στο ρεύμα της παραπληροφόρησης.

Σημαίνει επίσης ότι υποστηρίζουμε την ελευθερία της έκφρασης, η οποία συμβαδίζει με τον ελεύθερο Τύπο.

Και μπορούμε να εκλέξουμε πολιτικούς που υποστηρίζουν επίσης αυτά τα πράγματα, ελπίζοντας ότι θα νομοθετήσουν για την προστασία του ελεύθερου Τύπου, ελεύθερη έκφραση λόγου, άποψης, εκτός των άλλων για παράδειγμα ρυθμίζοντας τη διαφημιστική βιομηχανία ή τα ψηφιακά μέσα, για να δώσουν μια ευκαιρία στα μικρά, ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, ΝΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΟΎΝ με τη μεγάλη τεχνολογία.> www.kn-megalexandros.gr-
-----------------------------------------
Πηγή: https://www.liberties.eu/de/stories/was-ist-pressefreiheit-und-welche-rolle-spielt-sie-in-der-demokratie/43809
-by Jonathan Day, November 09, 2021

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο