Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

569 ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΑΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΧΤΑΩΡΟ.....

569:facebook konstantinos
Κοινοποιήθηκε Δημόσια
ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΑΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΧΤΑΩΡΟ ΚΑΙ την καθιέρωση ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑσ ως ημέρα αργία

H ΠΡΩΤΗ ΜΑΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΡΟΣΗΜΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ, Εργατική πρωτομαγιά

Η Πρωτομαγιά είναι γνωστή ως Εργατική Πρωτομαγιά, Εργατική Πρωτομαγιά, Διεθνής Ημέρα Αγώνα της Εργατικής Τάξης ή Πρωτομαγιά.

Στις αρχές του 1886, το εργατικό κίνημα της Βόρειας Αμερικής κάλεσε σε γενική απεργία την 1η Μαΐου για να επιβληθεί το οκτάωρο - με βάση τη μαζική διαδήλωση την 1η Μαΐου 1856 στην Αυστραλία, η οποία απαιτούσε επίσης το οκτάωρο.
Η 1η Μαΐου ήταν επίσης παραδοσιακά η ημέρα μετακόμισης, η ημερομηνία κατά την οποία λύθηκαν οι εργασιακές σχέσεις. Αυτό συχνά σήμαινε μετακίνηση σε άλλη τοποθεσία για να βρει νέα δουλειά.[3] Ήρθε σε μαζικές απεργίες και διαδηλώσεις στις βιομηχανικές περιοχές.

Εκείνη την εποχή, η πλειονότητα των εργαζομένων σε ένα εργοστάσιο αγροτικού εξοπλισμού του Σικάγο δήλωσε επίσης αλληλεγγύη κατά της διοίκησης και απείλησε να προχωρήσει σε απεργία ενόψει του 12ωρου που επικρατούσε με μέσο ημερομίσθιο τριών δολαρίων ΗΠΑ.

Η διοίκηση αντέδρασε με μαζικά λουκέτα και προσπάθησε να καλύψει τις 800 με 1000 κενές θέσεις με νέους μετανάστες. Ωστόσο, ως αποτέλεσμα της εκστρατείας του σοσιαλιστικού Chicago Arbeiter-Zeitung, εγγράφηκαν μόνο 300 νέοι εργάτες, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι εργάτες έκαναν ουρές στις πύλες του εργοστασίου. Αυτό ήταν και εξακολουθεί να θεωρείται ως μια μεγάλη νίκη για την ένωση.

Το Σάββατο, 1 Μαΐου 1886, χιλιάδες εργάτες κατέβηκαν σε απεργία και συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το βράδυ της 3ης Μαΐου 1886, ο August Spies, αρχισυντάκτης και εκδότης της Arbeiter-Zeitung, μίλησε σε μια συνάντηση εργατών στο Haymarket του Σικάγο.

Μετά τη συνάντηση του Haymarket - την προέλευση της συνείδησης της εργατικής τάξης στις ΗΠΑ - ακολούθησε πολυήμερη απεργία στο Σικάγο και αρχικά οδήγησε σε βίαιη σύγκρουση μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στις 3 Μαΐου, κατά την οποία σκοτώθηκαν δύο διαδηλωτές. Η βία κλιμακώθηκε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την επόμενη μέρα.
Αφού η αστυνομία εισέβαλε στην ειρηνική συγκέντρωση, ένας άγνωστος άνδρας πέταξε μια βόμβα, σκοτώνοντας ακαριαία έναν αστυνομικό και τραυματίζοντας δεκάδες αστυνομικούς και διαδηλωτές.

Άλλοι έξι αστυνομικοί σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα της βομβιστικής επίθεσης. Περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι τραυματίστηκαν στη συμπλοκή που ακολούθησε, η οποία έχει μείνει στην ιστορία των ΗΠΑ ως Υπόθεση Haymarket.

Ο αριθμός των νεκρών δίνεται ως επτά αστυνομικοί και υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτός είναι τριπλάσιος από την πλευρά των συγκεντρωμένων εργατών.[4]
Οκτώ αναρχικοί που οργάνωσαν τη συγκέντρωση συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για συνωμοσία. Τέσσερις από αυτούς, συμπεριλαμβανομένου του αρχισυντάκτη και εκδότη της Arbeiter-Zeitung, August Spies, απαγχονίστηκαν και ένας αυτοκτόνησε στο κελί του. Οι τρεις επιζώντες έλαβαν χάρη έξι χρόνια αργότερα.

Στο ιδρυτικό συνέδριο της Δεύτερης Διεθνούς μεταξύ 14 και 21 Ιουλίου 1889, η Πρωτομαγιά ανακηρύχθηκε «Ημέρα Αγώνα του Εργατικού Κινήματος» για να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων της εξέγερσης του Haymarket. Την 1η Μαΐου 1890, αυτή η «Ημέρα Διαμαρτυρίας και Μνήμης» γιορτάστηκε για πρώτη φορά με μαζικές απεργίες και μαζικές διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο.

Οι αιμματοβαμένες εξεγέρσεις 90.000 ανθρώπων του Σικάγου στις αρχές του 1866 , αλλά οι αξιώσεις έλαβαν χώρα ύστερα από τις επιτυχημένες διεκδικήσεις των εργατών στον Καναδά το 1872. Την πρωτομαγιά του 1866, τα εργατικά συνδικάτα ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας το 8ωρο και καλλίτερες συνθήκες εργασίας με το σύνθημα "Οχτώ ώρες".

Αλλά ο Μάιος ήταν ο μήνας που σχετιζόταν με την αρχή του καλοκαιριού και την ανθόσπαρτη και ευφορη και ανθισμένη γη και σ έμας οι άνθρωποι γιόρταζαν στο Πευκοδάσος, που ακόμα αξιώνει πολλαπλές βελτιώσεις και συμπληρωματική πρόσβσση ή και γιορτάζουν στο πρώην πανέμορφο, αξιοθαύμαστο περιβαλλοντικό τοπίο με δένδρα, νερό και διασκέδαση στο πρώην λεγόμενο Μπουνάρ Μπασί- .

Όμως είναι παντοτινές 66032 Πηγές Κυργίων, της Κοινότητας Κυργίων από το 1929.Νυν στη λεγόμενη Δημοτική Ενότητα Κυργίων.

Επειδή η ημέρα των εργατών συμπίπτει με τη γιορτή των λουλουδιών και της Άνοιξης και έτσι η πρωτομαγιά καθιερώθηκε ως επίσημη αργία και κατά την οποία ο κόσμος πηγαίνει στις συνδικαλιστικές συγκεντρώσεις και επιμέρους εκδηλώσεις της εργατικής πρωτομαγιάς και μετά ή και συγχρόνως επισκέπτεται και γιοτάζει σε αξιαγάπητα τοπία.

Κείμενο > Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη - Ομογενής του εξωτερικού

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο