Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

Mafia δικαστική απόφαση στην Νότια Ιταλία 2023

Ήταν η μεγαλύτερη δίκη της μαφίας στην Ιταλία σε περισσότερες από τρεις δεκαετίες.
Το δικαστήριο επέβαλε ποινές φυλάκισης έως και 30 ετών. Οι κατηγορίες κυμαίνονταν από διακίνηση ναρκωτικών μέχρι εκβιασμό και απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Μίλησαν οι κριτές

Μεταξύ των καταδίκων, των οποίων τα ονόματα αναγνώστηκαν από την προεδρεύουσα δικαστή Brigida Cavasino για περισσότερο από μιάμιση ώρα, δεν είναι μόνο μέλη της «Ndrangheta αλλά και συνεργοί της μαφίας της Καλαβρίας στην αστυνομία, την πολιτική και τη διοίκηση. Το δικαστήριο επέβαλε ποινές φυλάκισης από μερικούς μήνες έως 30 χρόνια.

Η λεγόμενη maxi δίκη σε μια αποθήκη που μετατράπηκε σε αίθουσα δικαστηρίου υψίστης ασφαλείας στην πόλη Lamezia Terme στη νότια ιταλική περιοχή της Καλαβρίας αφορούσε τις μηχανορραφίες της «Ndrangheta» από τον Ιανουάριο του 2021. Το επίκεντρο ήταν η ισχυρή φυλή Mancuso από την επαρχία Vibo Valentia καθώς και οι κολλητοί και οι συνεργοί της.

Η εισαγγελία είχε ζητήσει σχεδόν 5.000 χρόνια φυλάκιση για τους 322 κατηγορούμενους.
Οι κατηγορίες κυμαίνονταν από διακίνηση ναρκωτικών και σύσταση οργάνωσης μαφίας έως ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, εκβιασμό και απόπειρα φόνου. Η εισαγγελία είχε ζητήσει την ανώτατη ποινή των 30 ετών σε δώδεκα αφεντικά της μαφίας.

Εκατοντάδες άνθρωποι κατηγορήθηκαν για συμμετοχή στην «Ντραγκέτα».
Εκατοντάδες άνθρωποι κατηγορήθηκαν για συμμετοχή στην «Ντραγκέτα».


Περίπου 200 κατηγορούμενοι έχουν πλέον κριθεί ένοχοι και καταδικάστηκαν, ενώ οι υπόλοιποι αθωώθηκαν. Μόνο τέσσερις μαφιόζοι καταδικάστηκαν στη μέγιστη απαιτούμενη ποινή. Ένας από τους πιο γνωστούς κατηγορούμενους, ο 70χρονος πρώην βουλευτής Τζιανκάρλο Πιτέλι, καταδικάστηκε σε έντεκα χρόνια φυλάκιση - η εισαγγελία είχε ζητήσει γι' αυτόν 17 χρόνια.

Η «Ndrangheta» έχει τις ρίζες της στην Καλαβρία, αλλά τώρα δραστηριοποιείται σε περίπου 40 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας. Χάρη στο οιονεί μονοπώλιό της στο ευρωπαϊκό εμπόριο κοκαΐνης, είναι η πλουσιότερη και ισχυρότερη οργάνωση μαφίας της Ιταλίας και έχει επίσης διεισδύσει στον κρατικό μηχανισμό.

Τα μέλη της μαφίας έσπασαν όρκους σιωπής

Οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους που δικάζονται στο Lamezia Terme συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο του 2019 σε συντονισμένες νυχτερινές επιδρομές στην Ιταλία, τη Γερμανία, την Ελβετία και τη Βουλγαρία
Η δίκη εναντίον του 69χρονου αρχηγού της φυλής Λουίτζι Μανκούσο, γνωστού ως «Ο θείος», χωρίστηκε πέρυσι. Εκτός από μέλη της φυλής, στο δικαστήριο βρέθηκαν επίσης επιχειρηματίες, δήμαρχοι, δημόσιοι υπάλληλοι και υψηλόβαθμοι αστυνομικοί.

Η δίκη της μαφίας πραγματοποιήθηκε σε μια ανακαινισμένη αποθήκη στο Lamezia Terme/Calbria

Η δίκη της μαφίας πραγματοποιήθηκε σε μια ανακαινισμένη αποθήκη στο Lamezia Terme/Calbria

Η δίκη μαμούθ στο Λαμέτζια Τέρμε και οι χιλιάδες ώρες ανάκρισης μαρτύρων ήταν πιθανές επειδή δεκάδες μέλη της «Ντραγκέτα έσπασαν τους όρκους σιωπής τους, τη λεγόμενη ομερτά, συμπεριλαμβανομένου ενός ανιψιού του Λουίτζι Μαντούζο. Οι βασικοί μάρτυρες ανέφεραν στο δικαστήριο για όπλα που κρύβονται σε νεκροταφεία και λαθρεμπόριο ναρκωτικών με χρήση ασθενοφόρων και περιέγραψαν πώς οι «Ντραγκέτα» χρησιμοποιούν τα δημοτικά αποθέματα πόσιμου νερού για τις φυτείες μαριχουάνας τους.

Μάρτυρες περιγράφουν απόπειρες εκφοβισμού

Οι μάρτυρες περιέγραψαν επίσης πώς η Ndrangheta εκφοβίζει τους ανθρώπους: νεκρά κουτάβια, πτώματα δελφινιών ή κεφάλια κατσίκας πετάχτηκαν στα κατώφλια των αντιπάλων τους, αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν και καταστήματα βανδαλίστηκαν. Οι μαφιόζοι δεν απέφευγαν να χτυπήσουν τους αντιπάλους τους μέχρι νοσηλείας - ή να τους εξαφανίσουν χωρίς ίχνος.

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο