Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

ΣΤΟ ΠΡΟΑΣΤΙΟ ΑΓΟΡΑΣ Ν. Δράμας ΤΑ ΝΥΚΤΟΒΙΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΟΒΙΑ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ






ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΩΝ ΝΥΚΤΟΒΙΩΝ ΚΑΙ ΗΜΕΡΟΒΙΩΝ ΑΡΠΑΚΤΙΚΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΥΡΓΙΩΝ

Παρατήρηση: ( Η Αγορά Κυργίων Δράμας ήτανε προάστιο του Δήμου Μεγάλου Αλεξάνδρου με έδρα τα Κύργια με 11 γραφικά προάστια,όμως μετά την δεύτερη συνέννωση τώρα όμως στα ΚΥΡΓΙΑ είναι η έδρα του διευρυμένου Δήμου Δοξάτου του Νομού Δράμας)

Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη
konstantin.nalbantis@t-online.de
www.kn-megalexandros.gr

Στο προάστιο Αγορά των Κυργίων μια φαντασμαγορική και πρωτόγνωρη θέαση αρπακτικών πουλιών με αξιοθαύμαστους ελιγμούς.

Ακόμα όμως η περιοχή βρίσκεται σε οδική απομόνωση και αν οι εντόπιοι δεν έχουν ανακαλύψει τα αρπακτικά πουλιά και την αξιθαύμαστη μοναδικότητα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, αρκεί κατ΄ αρχάς που επισκέπτονται την περιοχή μας από άλλα μέρη της Ελλάδας.

Ενθουσιαστήκαμε με μια επίσκεψη στο προάστιο Αγορά των Κυργίων με το πανέμορφο περιβάλλον που επέλεξε ο Κυργιώτης Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης για να δημιουργήσει ένα ενδιαφέρον πάρκο νυκτόβιων και ημερόβιων αρπακτικών πουλιών. Ασφαλώς η πρωτοβουλία του αυτή έχει χρηματοδοτηθεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ασφαλώς τώρα γεννάται το ερώτημα της πολύχρονης καθυστέρησης για δεκαετίες της σύντομης οδικής αρτηρίας, Παρανέστι, Πλατανιά, Προφήτης Ηλίας Νικηφόρου, Αγοράς, Πηγαδίων, Κυργίων προς Καβάλα.

Στην Αγορά φιλοξενούνται 30 είδη πουλιών και το πάρκο είναι ανοιχτό στο κοινό όλων των ηλικιών για επίσκεψη, εκδρομές και εποικοδομητικές περαιτέρω συνομιλίες και σκέψεις για γέννηση και άλλων πρωτοβουλιών με έργα συγχρηματοδοτούμενα από τη Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αγροτουρισμός, αγροτικές συνεταιριστικές πρωτοβουλίες εντόπιων προϊόντων και υπηρεσιών, ΞΕΝΩΝΑΣ πολλαπλών πολιτιστικών δραστηριοτήτων στο ΠΕΥΚΟΔΑΣΟΣ ΚΥΡΓΙΩΝ, αξιοποίηση παραδοσιακών οικισμών των προαστίων,τα απαραίτητα μικρά φράγματα στο Πευκοδάσος και στη γύρω περιοχή, διάδοση της ελληνικής κουζίνας …

Το αξιοθαύμαστο έργο, όπως ανέφερα είναι συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση με συνολικό προϋπολογισμό 180.304,98 Ευρώ.

Στους ειδικά όμορφους διαμορφωμένους χώρους ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάζει τα πτηνά από πλησίον, αλλά και να απολαύσει επιδείξεις ειδικών θεαματικών και απολαυστικών πτήσεων των πουλιών, εκπαιδευμένων από τον έμπειρο εκπαιδευτή και Κυργιώτη κ. Ελευθεριάδη.

Είναι εκπληκτική και φαντασμαγορική και πρωτόγνωρη η θέαση των γερακιών να ορμούν στο δόλωμα, να πετούν ψηλά και να κατεβαίνουν με ταχύτητα ή κάνοντας και αξιοθαύμαστους ελιγμούς.

Όπως αναφέραμε το πάρκο είναι εγκαταστημένο στο προάστιο Αγορά των Κυργίων του Νομού Δράμας σε ένα μεγάλο κτήμα με προώθηση και υποστήριξη στην όμορφη φύση, αλλά και με την επιλεγμένη κατάλληλη διαμόρφωση, ώστε να έχουν κατάλληλη πρόσβαση όλες οι ηλικίες, καθώς επίσης και σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

Το αναψυκτήριο και τα μαγευτικό όμορφο περιβάλλον του περίγυρου προσφέρει καφέ και αναψυκτικά. Εδώ ενδιαφέρουσα θα ήτανε μια οικογενειακή εκδρομή με τους παππούδες και γιαγιάδες με τα εγγονάκια τους, όπου μεταξύ Κυργίων και Αγοράς υπάρχουν Ρεστωράν και ταβέρνες.

Το πάρκο με το γκαζόν και πράσινο είναι κατάλληλο οπωσδήποτε για κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως γενέθλια, παιδικά πάρτι, οικογενειακή συνάντηση, όπου οι καλεσμένοι ταυτόχρονα θαυμάζουν πρωτόγνωρο θέαμα , απασχόληση και παιχνίδι.

Για τα μικρά παιδιά υπάρχει οργανωμένος χώρος παιδικής χαράς, ενώ οι γονείς και οι παππούδες μπορούν να απολαύσουν το θέαμα με τον καφέ τους στο πέτρινο αναψυκτήριο.

Στο πανέμορφο παλιό πέτρινο σχολείο, από τα επτά κενά σχολεία των Κυργίων, υπάρχει αίθουσα του φιλόξενου γερακάρη με αναρτημένο φωτογραφικό υλικό από διάφορα είδη αρπακτικών και νυκτόβιων πτηνών αξεσουάρ του γερακάρη καθώς επίσης και πολλές φωτογραφίες συμμετοχών του σε SHOW του εξωτερικού κ.α.

Επιθυμώ να παρατηρήσω, ότι το πάρκο των αρπακτικών στο προάστιο των Κυργίων ΑΓΟΡΑ, www.arpaktika.gr, μπορεί να εξελιχθεί σε ένα πρωτότυπο και ιδανικό επισκεπτόμενο χώρο και από το εσωτερικό και από το εξωτερικό για εκπαιδευτικές εκδρομές σχολείων της πόλης και των χωριών μας και μάλιστα όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και είναι ανοιχτό από νωρίς την άνοιξη ως το τέλος του φθινοπώρου.

Όμως τέτοιες πρωτοπόρες, δραστήριες και αξιοθαύμαστες συγχρηματοδοτούμενες πρωτοβουλίες, πρέπει να παρουσιάζονται, να προωθούνται και να υποστηρίζονται από τα ΜΜΕ και κυρίως από τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια και ως ερέθισμα για γένεση, προβληματισμό και αξιοποίηση παρόμοιων πρωτοβουλιών και οδικών αρτηριών.

Περαιτέρω στόχος του κ. Ελευθεριάδη είναι σύντομα να μπορέσει να διαμορφώσει έναν κατάλληλο χώρο για τη φιλοξενία τραυματισμένων πουλιών, με τελικό σκοπό την αποκατάσταση της υγείας τους και την μετέπειτα ομαλή επανένταξή τους στο φυσικό τους περιβάλλον.

Ο κ. Ελευθεριάδης είναι ακόμα ιδιοκτήτης και ενός εκτροφείου αρπακτικών πουλιών εκπαιδευμένων και μη, που βρίσκεται σε έκταση δέκα στρεμμάτων στα Κύργια Δράμας.
Στην Αγορά φτάνει κανείς διαμέσου Κυργίων, Πηγαδίων ή και Χωριστής, Αδριανής.Λείπει ακόμα η σύντομη οδική αρτηρία, Προφήτης Ηλίας Νικηφόρου Αγοράς.

Ασφαλώς καθυστερεί για πολλές δεκαετίες ένας νέος συνδετικός δρόμος σε μια από τις γραφικότερες περιοχές του Νομού μας, δηλαδή Αγοράς Προφήτης
Ηλίας Νικηφόρου για την απαραίτητη πρόσβαση και συντόμευση από το Παρανέστι μέσω Αγοράς και Κυργίων
για τον κεντρικό δρόμο Δράμας Καβάλας.

Καθημερινά προσφέρονται στην Αγορά εκδηλώσεις
στις 11 π.μ. , Σαββατοκύριακο 12 π.μ. και υπάρχουν και προσιτές τιμές για παιδιά και οικογένειες.

Όρα και φωτογραφίες στην ιστοσελίδα της Αγοράς
και στην στα κείμενα με φωτογραφίες.

Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης, Κολωνία
Konstantin.nalbantis@t-online.de, www.kn-megalexandros.gr


Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο