Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ 2005

Τροποποίηση από τον/την megalos την 20-Sep-2005 11:56
Οι πρόωρες εκλογές στη Γερμανία, που όφειλαν να ξεπεράσουν την αδιέξοδη θέση, κατέληξαν σε φιάσκο και παίζονται πόκες στις εικασίες συνδυασμών με την αξίωση και των δύο υποψηφίων των μεγάλων κομμάτων για την καγκελαρία.

Ανταπόκριση από τη Γερμανία:
Κωνσταντίνου Σ.. Ναλμπάντη, Κολωνία

k-nalbantis@hotmail.de, www.kn-megalexandros.gr

Προλεγόμενα:

Οι πρόωρες εκλογές ένα χρόνο νωρίτερα στη Γερμανία όφειλαν να είναι μία διέξοδος από μία αδιέξοδη θέση. Τώρα οι κόκκινο- πράσινοι σχεδόν καταψηφίστηκαν και οι μαύρο- κίτρινοι δεν εκλέχθηκαν. Θα έρθει ένας συνασπισμός συνεργασίας ή ένας συνασπισμός των μεγάλων κομμάτων, και ποιο ρόλο παίζει ο συνασπισμός της Τζαμάικας; Παίζονται πόκες για σχηματισμό Κυβέρνησης. Η Μέρκελ και ο Σρέντερ επιμένουν στις αξιώσεις τους, με άγριες εικασίες και δυνατούς συνασπισμούς, κατ΄ αρχάς τουλάχιστον ως τις 2. Οκτωβρίου 2005.

Τα προγράμματα και τα αποτελέσματα των εκλογών της 18.9.2005

Από τις προς το παρόν συνολικές 612 έδρες του Γερμανικού Κοινοβουλίου, κέρδισε: 1. το χριστιανοδημοκρατικό και χριστιανοκοινωνικό κόμμα, CDU/CSU,35,2% και 225 έδρες, αλλαγές στο ΦΠΑ και μισθωτικά παραπλήσια έξοδα.
2. το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, SPD, 34,2% και 222 έδρες, με φόρο στους πλούσιους και Agenda 2010.
3. οι πράσινοι, GRUENE, 8,1% και 51 έδρες, με εργατικές θέσεις και κοιν. Πολιτική.
4. οι αριστεροί, LINKE.PDS, 8,6% και 54 έδρες, Εισοδηματική και περιουσιακή φορολογία και επιβάρυνση των καλύτερα αμειβομένων.
5. ελεύθεροι Δημοκράτες, FDP, 9,9% και 61 έδρες, Βασική αλλαγή κατεύθυνσης, ισχυροποίηση της Κοινωνικής Αγοράς.
Παρόλα που υπάρχει μία αριστερή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο και κατ΄ ανάγκη προτιμότερο είναι ο Σρέντερ των σοσιαλδημοκρατικών, αντί της Μέρκελ, που η πλειοψηφία προτιμά να ερευνηθεί από το ετερογενή μίγμα μια νέα πολιτική,
τα τέσσερα πολιτικά κόμματα δήλωσαν προ και μετά των εκλογών καμία συνεργασία με τους αριστερούς του 8,6% και με 54 έδρες.
Την 2. Οκτωβρίου αναμένεται μία μετά εκλογή σε μία εκλογική περιφέρεια της Δρέσδης με 219.000 εκλογείς και ως τρεις βουλευτικές έδρες. Στην Ανατολική Γερμανία οι σοσιαλδημοκράτες έλαβαν 29,5%.
Από το συνολικό Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, αντιπροσωπεία των 16 κρατιδίων, των 69 εδρών, κατέχουν 43 έδρες τα κρατίδια που κυβερνώνται από χριστιανοδημοκράτες και ελεύθερους δημοκράτες, 26 έδρες κατέχουν τα ουδέτερα κρατίδια που κυβερνώνται από συνασπισμούς. Στη Γερμανία 50% των βασικών Νομοθεσιών πρέπει να επικυρωθούν από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο.

Ποια είναι τα αίτια της μη εκλογικής νίκης της Μέρκελ

Παρόλα που όλα τα ΜΜΕ και τα προγνωστικά προέβλεπαν υψηλά ποσοστά για την Μέρκελ, αν και το αποτέλεσμα φέρνει την CDU,CSU ως ισχυρότερη δύναμη και όμως για τα δύο κόμματα ήτανε ένα φιάσκο. Η Μέρκελ είχε απομακρύνει το εμπειρογνώμονα οικονομικών Friedrich Merz. Τα αίτια ήτανε εκτός άλλων ο καθηγητής της Χαίδεμβέργης Kirchhof, που η Μέρκελ στον εκλογικό αγώνα παρουσίασε ως δυναμικό υπουργό οικονομίας ενός μαύρο-κίτρινου συνασπισμού. 68% των Γερμανών πιστεύει ότι η δραστηριότητα του Κίρχοφ έβλαψε την Μέρκελ.
Ο Kirchhof ήθελε την εισαγωγή μιας ενιαίας φορολογίας από 25% και αντίθετα την κατάργηση όλων των εξαιρέσεων της φορολογικής νομοθεσίας, δηλαδή μείωση φόρων για πλούσιους, αύξηση ΦΠΑ, σύνταξη στα 67 και ελεύθερες απολύσεις, Υπέρ ΗΠΑ και κατά της Τουρκίας στην ΕΕ. Η Μέρκελ τρόμαξε του εκλογείς με τις αντιθέσεις των φορολογικών μέτρων και ο φόβος από ένα συνασπισμό των μεγάλων κομμάτων, ισχυροποίησε τους ελεύθερους δημοκράτες. Κατά τους αναλυτές 620.000 από τους σοσιαλδημοκράτες ψήφισαν χριστιανοδημοκράτες, 140.000 σοσιαλδημοκράτες ψήφισαν τους πράσινους και 1.110.000 χριστιανοδημοκράτες ψήφισαν ελεύθερους δημοκράτες και επίσης 970.000 σοσιαλδημοκράτες ψήφισαν τους αριστερούς. Η Μέρκελ δεν μπορούσε να μαγνητίσει τους εκλογείς και οι γυναίκες ψήφισαν τους σοσιαλδημοκράτες. Τις τελευταίες ημέρες και στις τηλεοπτικές συζητήσεις ο Σρέντερ ανέτρεψε όλες τις προβλέψεις και κατόρθωσε να κόψει του τερματισμού της Μέρκελ. Και θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο βδομάδες για να ξεκαθαρίσει το αποτέλεσμα. Και οι δύο ηγέτες διεκδικούν την καγκελαρία, και ο Σρέντερ που έχει 3 έδρες λιγότερες, να επιμένει ότι είναι ο μόνος που μπορεί να ηγηθεί μιας σταθερής κυβέρνησης.

Προοπτικές εναλλακτικών λύσεων

Οι ελεύθεροι δημοκράτες κάνουν υπεύθυνους τους χριστιανοδημοκράτες για την αποτυχημένη πολιτική της αλλαγής στη χώρα , που μόνο η Τουρκία έμεινε από αποτυχία των χριστιανοδημοκρατών ικανοποιημένη, όπου η Μέρκελ δεν μπορεί να μπλοκάρει την εισδοχή της Τουρκίας στην ΕΕ.
Οι δυνατότεροι συνασπισμοί είναι:
1. του Μεγάλου συνασπισμού SPD-CDU/CSU με 447 έδρες, αλλά η πλειοψηφία του λαού θέλει καγκελάριο τον Σρέντερ. Η καλύτερη λύση μπορεί να είναι αυτή, γιατί θα υπάρχει και η πλειοψηφία στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο των αντιπροσώπων των 16 κρατιδίων.
2. Ο συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών, ελευθέρων δημοκρατών και πρασίνων – Ampelkoalition - με 334 έδρες. Αλλά προ και μετά τις εκλογές οι ελεύθεροι δημοκράτες εκφράστηκαν, ότι δεν επιθυμούν να συνεργαστούν με τους πράσινους και με τους σοσιαλδημοκράτες.
3. Μαύρος Συνασπισμός, λεγόμενος συνασπισμός της Τζαμάικα, μεταξύ χριστιανοδημοκρατών, Ελευθέρων Δημοκρατών και πρασίνων, - Schwarze Ampel – Jamaika Koalition, με 337 έδρες.

Παρόλες τις αντιμαχόμενες θέσεις στη Δημοκρατία όλα είναι δυνατά για το καλό και την ευημερία του τόπου, και πολλοί συνδυασμοί μπορούν να επηρεαστούν από τα προγράμματά τους, από την πολιτική, κοινωνική και οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά τα τελικά αποτελέσματα θα τα περιμένουμε μετά την 2. Οκτωβρίου. Ακόμα μπορεί να υπάρξει και η δυνατότητα κυβέρνηση ανεκτικότητας από τα αριστερά κόμματα, με 327 έδρες.

Επιτρέπεται η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αναμετάδοση, αρκεί να αναφέρεται η πηγή.
Ευπρόσδεκτος σε κάθε Αντίλογο
Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης, Κολωνία
k-nalbantis@hotmail.de www.kn-megalexandros.gr

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο