Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

---ΠΟΛΥΠΛΙΣΜΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΛΥΠΛΙΣΜΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΙΕΣ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΜΑΣ
Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη, Κολωνία
www.kn-megalexandros.gr, konstantin.nalbantis@t-online.de

Προλεγόμενα Ι περί Ελλάδος

Όπως μας χαρακτηρίζουν στη διεθνή βιβλιογραφία του Interkulturelles Management είναι η ελληνική οικονομία σήμερα κατά 95% από μεσαίες επιχειρήσεις. Είναι μικρές φίρμες με κατά μέσον όρο ως δέκα συνεργάτες και αυτοί ανήκουν σε ένα μεγάλο ποσοστό στην οικογένεια του ιδιοκτήτη, πρώτου, δεύτερου και περαιτέρω βαθμού ή και σε φίλους και κύκλο γνωστών από το χωριό, την περιοχή, απ΄ όπου κάποιος κατάγεται. Ο Έλληνας εμπιστεύεται μόνο τη δική του ράτσα... Οδηγούν μια επιχείρηση με παράδοση και μοντέρνα, σε ενότητα ιδιωτικής και εργατικής ζωής. Η οικογένεια, το χωριό και η θρησκεία, είναι οι τρεις σπουδαίοι γωνιαίοι στύλοι του ελληνικού πολιτισμού. Καθοδηγεί το αφεντικό την συνολική επιχείρηση αυτάρκης και αυταρχικά , επίσης και με υπερηφάνεια. Οι Έλληνες είναι συχνά ατομικιστές . Είναι γι΄ αυτούς πολύ δύσκολο να εργάζονται σε ένα τέαμ ομάδα εργασίας, αλλά είναι επίσης και ενθουσιώδεις και μπορούν να παροτρύνουν άλλους παραγωγικά.

Μόνο τότε, όταν μικρές ελληνικές επιχειρήσεις, όπως τα τελευταία χρόνια , κλείσουν συνεργίες με ξένους εταίρους θα μπορούσαν να εισέλθουν στη χώρα νέες και αναγκαίες γνώσεις, Know-How, ώστε με την διεθνή εμπειρία να μπορέσουν να κρατηθούν στον διεθνή ανταγωνισμό της αγοράς.
Πολλές αποδοτικές επιχειρήσεις συνοδεύονται από αντιπροσώπους της νέας γενιάς, που έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό και έχουν συλλέξει πολλαπλές εμπειρίες, όπου ασφαλώς έρχονται σε φιλονικία με την ηλικιωμένη γενιά. Και όμως θετικό είναι που οι οικογένειες βάζουν όλα τα δυνατά τους και όλα τα υπάρχοντά τους για να σπουδάσουν τα παιδιά τους σε ανώτατα ιδρύματα και ξένα πανεπιστήμια, για να εξασφαλίσουν μελλοντικά μια σταθερή θέση στην κοινωνία.

Θα μπορούσαμε βέβαια να συμπληρώσουμε ότι οι ξένοι που επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα, προσανατολίζονται κατά κύριο λόγο στην εκτίμηση, αξιολόγηση και αλληλέγγυα προϋπάντηση και συμπεριφορά, που εκφράζουμε απέναντι στους παλιννοστούντες ομογενείς μας από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και η συμπεριφορά των Ελλήνων ως ισότιμα, ισόνομα μέλη της κοινωνίας μας , καθορίζουν τις σκέψεις μιας προβλεπόμενης επένδυσης και ενδεχομένως η αναμενόμενη προϋπάντηση, όπου αναφερθήκαμε σε προηγούμενες εργασίας μας, όρα ιστοσελίδα: www.kn-megalexandros.gr .

Προλεγόμενα ΙΙ Βαλκανικές χώρες

Οι επιχορηγήσεις της ΕΕ μελλοντικά θα ελέγχονται αυστηρότερα, ώστε πρόωρα να μανταλωθούν οι εγκληματικές πρακτικές. Το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας με 17 εκατομμύρια κατοίκους θέλει να τοποθετήσει τις κρατικές βοήθειες προώθησης μέσα στα πλαίσια ενός ακριβή στόχου, στόχου σκοπιμότητας και μελλοντικής δικαίωσης.

Εγκληματικές πρακτικές του παρελθόντος , που ζημιώθηκε το ταμείο του κράτους εκατομμύρια, θα τοποθετήσει πρόωρα και κάτω από το διαρκή τον έλεγχο. Επίσης θα πρέπει να ελεγχθεί και σε άλλες χώρες της ΕΕ και ιδιαίτερα στη δική μας Πατρίδα τα μέτρα που λάβαμε και λαβαίνουμε για την καλυτέρευση της διαδικασίας, της παραγωγικότητας και του ελέγχου της οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής προώθησης.
Στην δική μας περίπτωση όμως δεν αρκούν οι Έλληνες ελεγκτές, γιατί μετά και για τους ελεγκτές θα χρειαστούμε άλλους ελεγκτές και ποιος τελικά θα τους ελέγξει.

Στις αναφερόμενες περιπτώσεις των Ευρωπαίων εταίρων μας και σε πολλές άλλες επεμβαίνει η Εισαγγελία, όπως αναφέραμε και σε προηγούμενες παρουσιάσεις μας, όρα και: Koelner Stadt-Anzeiger, 11.03.08.

Τι γίνεται όμως για το παρελθόν που σε άλλες χώρες και στη δική μας που δεν έγινε πρόωρος και υπεύθυνος έλεγχος;

Τέτοια παραδείγματα έχουμε από το εργοστάσιο ΝΟΚΙΑ στο Μπόχουμ, όπου η τοπική κυβέρνηση αξιώνει πίσω 60 εκατομμύρια Ευρώ. Αλλά επίσης και η μεταφορά χρημάτων των προνομιούχων και πλουσίων στην Ελβετία, Λιχτεστάϊαν και αλλού. Όρα και περιοδικό: Fokus, 10.03.08,S. 104-107.

Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΔΡΑΣΤΗΤΙΟΠΟΙΗΣΕ ΤΗΝ ΕΕ ΣΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ

Για λίγο φαίνεται ότι ξέφυγε η χώρα μας από την επιτήρηση και τον έλεγχο ως χώρα περιβαλλοντικών επιβαρύνσεων, ασυνεπειών, παραλείψεων, διαφθοράς, επιπολαιότητας, κακοτεχνίας, άρνησης και ύποπτης δολιοφθοράς , και όπου βέβαια παρουσιάζεται και ο παραμικρός προβληματισμός εισηγήσεων, προτάσεων, υπενθυμίσεων, κριτικών σκέψεων και ερεθισμού μας οδηγεί σε χαρακτηριστικά προ του πνιγμού μας, όπου βέβαια αυτήν την στιγμή ευτυχώς οι Βρυξέλλες ανακάλυψαν απάτες στους βαλκανικούς γείτονές μας..

Στην πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για Τρίτη φορά μέσα σε δύο μήνες σταμάτησε, έφραξε στην βουλγαρική κυβέρνηση την καταβολή της οικονομικής βοήθειας, ένεκα του ότι στην χρησιμοποίηση των προηγούμενων οικονομικών βοηθειών ανακάλυψαν Απάτη και Διαφθορά. Συνολικά είναι ένα ποσό περισσότερων εκατοντάδων εκατομμυρίων Ευρώ – και ασφαλώς και το βασικό είναι το χάσιμο της εμπιστοσύνης του Εταίρου της ΕΕ, όπως τόνισε κριτικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας απέναντι στην κυβέρνηση.
Η αμφιλεγόμενη προηγουμένως από πολλά μέλη της ΕΕ εισδοχή της Βουλγαρίας την 1. Ιανουαρίου 2007 ήτανε γνωστή εξαιτίας της διαφθοράς στη χώρα και την κακορίζικη κατάσταση στην δικαιοσύνη .
Επίσης και στην ίδια κατάσταση βρίσκεται η Ρουμανία, όπου προειδοποιήθηκε η βαλκανική χώρα πολλές φορές από τις Βρυξέλλες, να επέμβει ενεργητικότερα εναντίον των δυσχερειών.
Και για τις δύο αναφερόμενες βαλκανικές χώρες ήτανε η είσοδος των χωρών στην ΕΕ η ανώτατη προτεραιότητα, τη συνέχιση του μετασχηματισμού της οικονομίας καθώς επίσης και την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Η τελευταία φορά της επίκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήτανε μπροστά από έξι βδομάδες, που επικρίθηκαν, ότι οι υπηρεσίες στη Σόφια είναι ακόμα πολύ χαλαρές για την ποινική δίωξη ένεκα μηχανορραφιών , σκευωριών στους ανώτερους κυβερνητικούς κύκλους ή και στον αγώνα καταπολέμησης εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος. Η επόμενη ενδιάμεση έκθεση θα βρίσκεται έτοιμη τον Ιούλιο, τότε θα μπορούσαν επίσης να αποφασίσουν και για επικυρώσεις.

Ήδη αυτήν την στιγμή βρίσκονται περιπτώσεις, όπου γι΄ αυτές οι ελεγκτές των Βρυξελών δεν ήθελαν να έχουν ακόμα περισσότερο επιμονή, και έγραψαν γαλάζιες επιστολές στη Σόφια.
Κατ΄ αυτόν τον τρόπο πληροφόρησε ο Jean-Luc Demarty, διευθύνων της ΕΕ για τη γεωργία , τον βούλγαρο υπουργό οικονομικών Plamen Orescharski, ότι ορισμένες πληρωμές στα πλαίσια του εκτάκτου προγράμματος για τη γεωργία και την περιφερειακή ανάπτυξη, Sapard, έχουν προς το παρόν παγιώσει. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του υπουργείου γεωργίας αφορά περίπου 50 προγιέκτε με ένα ποσό προώθησης, συνολικά 140 εκατομμύρια Ευρώ.
Κανένα Ευρώ πλέον δεν θα ρεύσει προς τη Βουλγαρία, ώσπου να διαφωτιστεί μια υπόθεση από το έτος 2006 που αποκάλυψε τη έκτακτη μονάδα της ΕΕ μαζί με βουλγάρους ερευνητές εναντίον απάτης. Με αυτήν την υπόθεση περισσότερες φίρμες, όπως ένα μεγάλο σφαγείο στο Veliko, Turnovo και μια μονάδα πτηνοτροφείου, έλαβαν επιχορηγήσεις στο ύψος των 7,5 εκατομμυρίων Ευρώ για να αγοράσουν καινούργια μηχανήματα, στην πραγματικότητα όμως αγόρασαν φθηνά μεταχειρισμένα μηχανήματα.
Προ ολίγου χρονικού διαστήματος είχε ο Michael Liegh, EU-Generaldirektor, εγκρίνει για την επέκταση, 50 εκατομμύρια Ευρώ από ένα έκτακτο πρόγραμμα για την αλλαγή δομικής οικονομίας και προς το παρόν τα έχει παγώσει. Σε μία επιστολή γνωστοποίησε 25 ελαττωματικά σημεία, και παρόλα που τονίζει ο βούλγαρος πρωθυπουργός Sergej Stanischew, ότι δεν αφορά διαφθορά, παρά για λάθη και δυσκολίες της διοίκησης. Αν δεν αποκατασταθούν σε λίγο, έτσι πέφτουν σε κίνδυνο να χάσουν βοήθειες συνολικού ποσού των 280 εκατομμυρίων Ευρώ.

Μια Τρίτη υπόθεση έχει να κάνει με τη διαφθορά. Δύο υψηλοί βούλγαροι υπάλληλοι, που διοικούσαν μια Φόντς επένδυση της ΕΕ για δομική πολιτική, πιάστηκαν ακριβώς στη πράξη, όταν σε σχέση με την κατασκευή αυτοκινητοδρόμου 25.000 λέβα, εισέπραξαν σχεδόν 13.000 Ευρώ λαδώματα, όπου είχαν απαιτήσει προηγουμένως από έναν ιδιοκτήτη κτήματος.
Αυτή η Ισπα –Φοντς επένδυση επίσης προσωρινά έχει παγώσει.
Επίσης θέλουν οι ελεγκτές της ΕΕ επίσης να καταδιώξουν και παραβάτες του περιβάλλοντος.
Μία μεγάλη εταιρεία σιδήρου Kremikovtsi κοντά στη Σόφια έχει παραβιάσει και υποπέσει σε παράβαση ένεκα υποχρεώσεων, χωρίς να επέμβει το αρμόδιο Υπουργείο εναντίον. Και αυτήν την υπόθεση τώρα την αναλαμβάνει πλέον οι Βρυξέλλες.
Όρα: Sueddeusche Zeitung, 10.03.08

Επίλογος ειδικά και στο Νομό Δράμας

Την επεκτεινόμενη εργασία για τους βαλκανικούς εταίρους μας και τους ευρωπαίους εταίρους μας της Ιβηρικής Χερσονήσου θα τα βρείτε στην χόμπι ιστοσελίδα για τον απανταχού ελληνισμό: www.kn-megalexandros.gr .
Στα Κύργια, το μεγαλύτερο προσφυγικό Κεφαλοχώρι της Δράμας, με εφτά συνοικισμούς και πρώην έδρα του επιτυχημένου Δήμου Μεγάλου Αλεξάνδρου, που καταργήθηκε για ιδιοτελείς σκοπούς και νυν έδρα του διευρυμένου Δήμου Δοξάτου, όπου κατά την άποψη των κατοίκων σαμποτάρεται (;), υπάρχει το απέραντο ΠΕΥΚΟΔΑΣΟΣ Κυργίων, ένας πραγματικός αναπνευστικός πνεύμονας της περιοχής, όπου παραπλεύρως ρέει και ύδωρ για περισυλλογή.

Ήδη έχουν τεθεί για την ανάπλασή του ανεπιτυχώς επιστολές και επίσης κατ΄ επανάληψη αιτήσεις στις νομαρχιακές και τοπικές αυτοδιοικήσεις, φαίνεται όμως ότι απουσιάζει η κοινή σύμπραξη, διορατικότητα και ο απαραίτητος έλεγχος.

1. Για την πλήρη, επείγουσα, αισθητική και περιβαλλοντική ανάπλαση της περιοχής του Πευκοδάσους Κυργίων..

2. Για την πρόσβαση στο Πευκοδάσος με τους κατάλληλους δρόμους, που επείγει από προσωπικούς αυτοελέγχους των υπευθύνων και από τα προάστια Υψηλόν και τα Πηγάδια.

3. Η δημιουργία του απαραίτητου μικρού φράγματος για την περισυλλογή των υδάτων που ρέουν στην ρεματιά του Πευκοδάσους από την πλευρά του προαστίου Υψηλόν.


4. Να τεθεί μέσα στο Πευκοδάσος, η τελεία απαγόρευση ρήψης αντι-περιβαλλοντικών, αντιαισθητικών και καρκινογόνων αντικειμένων και την επείγουσα εξαφάνιση αυτών.


5. να ελεγχθούν αναλυτικά τα εκτελεσθέντα έργα, επιχορηγήσεων του κράτους και της
Ευρωπαϊκής Ένωσης και να καταγραφούν οι παραλήψεις

Τελειώνοντας λένε ότι μόνο μια ισχυρή επέμβαση και έλεγχος της ΕΕ μπορεί να μας ωθήσει μπροστά, και όμως δεν χρειάζεται και ίσως είναι λάθος να επικοινωνούμε με εκείνους τους κωφούς συμπολίτες μας και να θέλουμε ναι και καλά να κάνουμε διάλογο για χάρη του λαού.
Σε μια χώρα που οι θέσεις εργασίας είναι από ανειδίκευτους κομματικούς, φιλικούς, συγγενικούς παράγοντες, δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος.
Σε μια χώρα που απουσιάζει η ευθύνη, η νομική, ισότιμη, ισόνομη, και η επιχειρηματολογία των προτεραιοτήτων επιχορηγήσεων, έργων, κλπ. και γίνονται με κομματικά, συγγενικά, φιλικά κριτήρια είναι το μέλλον των κοινωνιών μια πραγματική κόλαση.


Όλα τα ανωτέρω για τον πρώην Δήμο Μεγάλου Αλεξάνδρου έχουν κατατεθεί γραπτώς στην Τοπική , Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και έχουν ενημερωθεί και άλλες υπηρεσίες, ούτοι δεν αντιδρούν παραγωγικά για την υγεία, ευημερία και ανακούφιση των περιφερειακών και ταλαιπωρημένων πληθυσμών μας και με τη στάση τους ισχυροποιούν και σταθεροποιούν μια ανεπίτρεπτη παράβαση και ανοίγουν ακόμα περισσότερες αθεράπευτες πληγές.

Κωνσταντίνος Ναλμπάντης, Κολωνία
www.kn-megalexandros.gr, konstantin.nalbantis@t-online.de,

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο