Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

ΠΟΛΥΠΛΙΣΜΙΚΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΙΕΣ ΜΕ ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΕ



Πολυπλισμικές, πολιτιστικές επικοινωνίες και συνεργίες με τους βαλκανικούς εταίρους μας
Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη, Κολωνία
konstantin.nalbantis@t-online.de,
www.kn-megalexandros.gr

Προλεγόμενα

Η ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολλαπλάσια πτυχή και ετερογενής

Ιστορία και πολιτισμός μιας χώρας προσδιορίζουν την ιδιοσυγκρασία αυτών των ανθρώπων, τις αξίες τους, τα αισθήματά τους, το στιλ της επικοινωνίας τους, όπως επίσης και τις κανόνες συμπεριφοράς τους. Σε αυτό ανήκει επίσης και το στιλ της διευθυντικής καθοδήγησης μιας επιχείρησης.
Έτσι μερικές οικονομικές θεμελιωμένες επενδύσεις καταλήγουν ή και κατέληξαν σε συνεργίες περιπέτειας, αν η ανθρώπινη ενδιάμεση σχέση και διάσταση οικονομικής συνεργασίας ξέφυγαν της προσοχής . Προσανατολισμός αξιών των μελών και συμπεριφορά καταναλωτού, τουλάχιστον των δυτικοευρωπαϊκών μελών παραμένει η κυριαρχική γνώση των ερευνητών αγοράς, των δημοσκόπων και αποφάσεων των αρμοδίων και μέχρι τώρα δεν διαπέρασε στην καθημερινή μας ζωή. Επαφές σε άλλους πολιτισμούς ανήκουν σήμερα στην καθημερινή ζωή μιας επιχείρησης και οργανώσεις κάθε λογής σε κάθε χώρα των ευρωπαίων εταίρων μας. Επικοινωνίες με συναδέλφους, συνεταίρους, πελάτες σε όλες τις χώρες της ΕΕ, διαπραγματεύσεις με οικονομικούς θεσμούς και ένα σωρό διαλέξεις και διεθνείς συναντήσεις και συχνά αφορά εντατική εργατική εργασία.
Οργανώσεις λειτουργούν μόνο διαμέσου ανθρώπων, που τις καθοδηγούν και εργάζονται σε αυτές. Η επιχειρησιακή κουλτούρα πλάθεται, εκτελείται από αξίες, κανόνες, και μοιρασμένες προθέσεις, που πλάθεται και διευθύνεται από μια οργάνωση.

INTEREREG III

Κάθε χώρα έχει βέβαια το δικό του σύστημα για τον προγραμματισμό και για την τάξη του χώρου, δρόμοι, σχολεία, πανεπιστήμια, συγκοινωνίες και μεταφορές.

Στην περιοχή των συνόρων, χωρίς καθυστέρηση πρέπει οπωσδήποτε τα συστήματα συγκοινωνίες επειγόντως να ενωθούν μεταξύ των εταίρων μας, γείτονες των ΕΕ περισσότερο αλλήλους ,ο ένας πάνω στον άλλο συνάπτουν, δένουν συνδέουν τις συγκοινωνιακούς οδούς μας από το Παρανέστι και την Ξάνθη προς τη γειτονική μας χώρα εδώ και τώρα, προτού υποστούμε ζημίες από καθυστερήσεις από άλλους ανταγωνιστές μας.

Και όλα αυτά μπορούν και κατορθωθούν ήδη σε σύμπραξη και συν-αποφασισμό . Δυστυχώς στη χώρα μας και στις τοπικές αυτοδιοικήσεις οι πολίτες δεν μπορούν και δεν έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν γύρω από προγραμματισμούς στο χώρο του περιβάλλοντος και της περιοχής της ζωτικής τους ζωής, και αυτό συμβαίνει τόσο στην ίδια μας τη χώρα όσο και περαιτέρω πέρα προς τα σύνορα και πέραν αυτών., έλλειψης αναγκαίας κατανόησης επιχειρημάτων για το καλό και δημόσιο αίσθημα των τοπικών κοινωνιών.

Επίσης και μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις στον τομέα των μεταφορών και λογιστικής προσπαθούν να αναζητήσουν δυνατότητες συνεργασίας ο ένας τον άλλο, για να μπορέσουν να εργαστούν μελλοντικά στρατηγικά και έχουν την ανάγκη συμπαράστασης όλων και κυρίως τις βραδυκίνητης πολιτικής εξουσίας της Πατρίδας και των νομαρχιακών πολιτικών, που αν προσπαθήσουν να σταματήσουν την μακροχρόνια αερολογία, αυτοπροβολής και ναρκισσισμού και θυσιάσουν για την Πατρίδα τις ώρες άσκοπων εγωκεντρικών ναρκισσισμών, τότε μπορούμε να κατορθώσουμε με εργασία και κατανόηση και ευνοϊκά αποτελέσματα μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων μας.
Με αυτό το είδος και τρόπο φέρουν μια υποδειγματική, παραγωγικότερη επίδραση και ισότιμη, ισόνομη χρήση των εντόπιων πληθυσμών μας και του χώρου της περιφέρειάς μας.

Αρκεί να σας αναφέρω πόσες εποικοδομητικές προτάσεις έχω υποβάλλει στις τοπικές και νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, που αποβαίνουν νεκρές, γιατί υποπτευόμαστε, ότι είναι ανίκανοι για την σύλληψη και κατανόηση προβλημάτων, και απευθυνόμαστε σε «κωφούς» και εμείς που βρισκόμαστε στο εξωτερικό, έχουμε την τραγική εντύπωση, ότι εκεί έξω δεν συναντάμε τόσους Ανθέλληνες, όσο στην ίδια την Πατρίδα μας.

ΟΙ ΒΡΑΔΥΚΙΝΗΤΕΣ συνεργίες με Ευρωπαίους εταίρους μας.

Δεν βραδυπορούμε μέχρι τώρα μόνο με την δομή και διάπλαση του χώρου, αλλά τώρα έχουμε την ευκαιρία να αφυπνιστούμε, να συνεργαστούμε παραγωγικά για το περιβάλλον, τη φύση και τη γεωργία με βιολογικά προϊόντα, φυτά και ζώα, όπου εμποδιζόμαστε με εθνικές νομοθεσίες.
Όσο για την μεταφορά τεχνολογικών γνώσεων στη Χώρα, συνεργίες, τουρισμός και επίσης για την υγεία και ανάπαυση του εντόπιου πληθυσμού, προώθηση μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων και σε σχέση με το EUREGIO, Interreg είναι ανάγκη μιας δραστικότερης προώθησης και συμμετοχής.
Εδώ χρειαζόμαστε ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΈΣ συνεργίες ΠΟΛΛΑΠΛΏΝ δυνατοτήτων και ΕΤΑΙΡΙΩΝ και επίσης σε μικρές συνοριακές ιαματικές πηγές και λουτρά και των δύο χωρών, όπου προωθούνται συγχρόνως και τα γεωργικά προϊόντα.

Επίσης χρειαζόμαστε την ποιοτική αναβάθμιση της εργατικής αγοράς για να επεκτείνουμε την αγορά εργασίας στις συνοριακές περιφέρειες και απανταχού των ευρωπαίων εταίρων μας.

Μην ξεχνάμε τα λάθη με τους Έλληνες μετανάστες της Γερμανίας, που μετέφεραν αντιπαραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα και έχτισαν τις απελπιστικές τσιμεντοπόλεις, αντί να επενδύσουν τα χρήματα στην μόρφωση, τεχνική και επαγγελματική και επιμόρφωση των παιδιών τους.


Επίλογος

Μην ξεχνάμε, ότι μόνο η ισότιμη, ισόνομη, ειλικρινή συνεργία , συνεργασία, σύμπραξη και συμμετοχή και αλληλοκατανόηση μπορεί να επιφέρει παραγωγικά αποτελέσματα.

Πρέπει να έχουμε κατά νου, ότι μπροστά από εκατονταετηρίδες χρόνια νικηθήκαμε από τους Ρωμαίους με την ελληνική γλώσσα μας, και πρέπει εδώ και τώρα οι υπεύθυνοι και οι επιχειρηματίες να μάθουν και τις γλώσσες άλλων ευρωπαίων εταίρων μας.

Εδώ έχουμε ένα πλατύ πεδίο προώθησης δράσης παιδιών που σπούδασαν σε γειτονικές χώρες και παιδιά γειτονικών χωρών που σπούδασαν στην Ελλάδα, ώστε να προωθήσουν μια πολυπλησμική, πολιτιστική επικοινωνία και κατανόηση.
Τα πολλαπλά προβλήματα με τους γείτονές μας διαιωνίστηκαν με την αδικαιολόγητη παράλειψη έγκαιρων επεμβάσεων των πολιτικών μας.

Υπενθυμίζω, ότι δεν πρέπει να είναι κύριο μέλημά μας το γιορταστικό φαγοπότι, χοροεσπερίδες και οι φιλοφρονήσεις, των πολιτικών και των πολιτικοποιημένων ανθρώπων με τους γείτονές μας, αλλά και επιδίωξη του άρθρου 93/7/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 15ης Μαρτίου 1993, σχετικά με την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από το έδαφος κράτους μέλους ( βλέπε πράξεις και τροποποιήσεις) για την διοικητική συνεργασία για την επιστροφή με φιλικό διακανονισμό, Άσκηση αγωγής για την επιστροφή πολιτιστικού αγαθού και εφαρμογή του μέτρου, όσο ακόμα είναι νωρίς,. ( Ψήφισμα του Συμβουλίου της 21ης Ιανουαρίου 2002, 3911/92,93/7, Επίσημη εφημερίδα C 032, 05.02.2002), COM (2005) 675 .

Κατάλογος των κεντρικών αρχών που όρισαν τα κράτη μέλη σχετικά με την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από το έδαφος κράτους μέλους, που δημοσιεύτηκε σε εφαρμογή του άρθρου 3 της οδηγίας 93/7/ΕΟΚ.

Επίσημη εφημερίδα C 180, 26.6.2001.
Επίσημη εφημερίδα C 130, 4.6.2003.
Επίσημη εφημερίδα C 212, 21.8.2004.
τελευταία τροποποίηση 7.3.2007

Συνεχίζεται
Ευπρόσδεκτος σε κάθε Αντίλογο

Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης
Σπούδασε στη Γερμανία, όπου ζει και αρθρογραφεί ως κριτικός αρθρογράφος στα ΜΜΕ των τριών Ηπείρων
Konstantin.nalbantis@t-online.de,
www.kn-megalexandros.gr

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο