Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

Η ΕΕ ΔΙΑΚΟΠΤΕΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΣΕ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ

H ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΚΟΛΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

Η Ελλάδα και οι γείτονές μας Βουλγαρία και Ρουμανία
Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη, Κολωνία
konstantin.nalbantis@t-online.de , www.kn-megalexandros.gr

Προλεγόμενα Ι, βαλκανικές χώρες

Δεν μπορούμε να τους ρίξουμε όλους σε ένα καζάνι, λαούς και κυβερνήσεις. Αν η ΕΕ περισσότερες φορές μας καταδίκασε για παραβιάσεις και αν από τα νέα γειτονικά μέλη απαιτείται περισσότερη συμπεριφορά νομιμότητας, πρέπει οι υπεύθυνοι στις χώρες μας ολοκάθαρα να διαχωριστούν.

Το ότι στις δύο χώρες τη Βουλγαρία και την Ρουμανία η καταπολέμηση και τιμωρία της διαφθοράς δεν έλαβα χώρα, δεν φταίνε οι «Βούλγαροι» και «Ρουμάνοι». Αυτοί υποφέρουν, όταν βρίσκεται η πλατιά μάζα του πληθυσμού κάτω από τεταμένη αδικία και όχι βέβαια λιγότερο από τον ελληνικό λαό και άλλους Ευρωπαίους εταίρους μας, όπου τα φορολογητέα χρήματά τους διοχετεύονται στα Βαλκάνια στα εσφαλμένα κανάλια.

Την υπευθυνότητα την έχουν κυρίως οι πολιτικοί κυρίαρχοι. Στην Βουλγαρία αποκαλύφτηκαν τώρα απατεώνες της ΕΕ, που κατά τις εμπειρίες των ερευνητών είχαν πολιτική και διοικητική κάλυψη εκ των νώτων.

Και στη Ρουμανία είναι ήδη προ πολλού καιρού γνωστό ότι μέλη του Κοινοβουλίου ανοιχτά προσπαθούν να εμποδίσουν και να δυσκολέψουν κατά τις δυνάμεις τους προκαταρκτικές εξετάσεις εναντίον ύποπτων πολιτικών για διαφθορά.

Οι λαοί μας απαιτούν διαφάνεια, διότι οι πολιτικοί και οι υπεύθυνοι έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όρια της ευπρέπειας. Ένεκα τούτου τώρα έφτασε η στιγμή που επιτέλους πρέπει να δράσει και να διαπραγματευθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για τη Βουλγαρία οι συνέπειες θα είναι τραγικές και για τη Ρουμανία θα πρέπει να δαχτυλοδειχτούνε, αυτοί που παίζουν στο Βουκουρέστι ένα διεφθαρμένο και πενιχρό παιχνίδι.

Το ίδιο όμως και στη δική μας Πατρίδα, απαιτείται περισσότερη διαφάνεια και κατατοπιστική ενημέρωση για να γνωρίζει το λιγότερο ο λαός, ποιον πρέπει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές να καταψηφίσει. Κατά το πρότυπο: Sueddeutsche Zeitung, 18.07.08

Προλεγόμενα ΙΙ, η Πατρίδα μας

Τα μικρά ή και τα μεγάλα φιλοδωρήματα, δωροληψίες και οι μίζες ενδιάμεσα είναι προ πολλού στη χώρα μας καθημερινότητα. Η Έλενα Καρανάτση, παρουσιάζει το δεκάλογο κατά της διαφθοράς και αναφέρει: «Σε μια χώρα, όπου τουλάχιστον 613 εκατ. ευρώ διακινούνται παράνομα ετησίως, με σκοπό τη δωροδοκία, στην Ελλάδα, όπου ο ένας στους πέντε πολίτες έχει αναγκαστεί να «λαδώσει» για να διεκπεραιώσει ταχύτερα και αποτελεσματικότερα τη δουλειά του, το σύνθημα «Διαφάνεια παντού» μοιάζει λιγάκι ουτοπικό...

« Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας, η «Διεθνής Διαφάνεια» έχει συντάξει δεκάλογο κατά της Διαφθοράς που αναφέρει, μεταξύ άλλων, το ότι δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια στις παρανομίες, να ενεργούμε αμερόληπτα, να μην φοροδιαφεύγουμε και να μην ξεπλένουμε χρήμα.
Επιπλέον, να μην αποκρύπτουμε ούτε να κατασκευάζουμε πληροφορίες, για να εξυπηρετήσουμε συμφέροντα και φυσικά, να καταγγέλλουμε τα κακώς κείμενα».
«Χρήσιμο είναι να ελέγχουμε τις λειτουργίες της δημόσιας διοίκησης, της δικαιοσύνης και των επιχειρήσεων, όπως εξάλλου να συνεργαζόμαστε με συμπολίτες και οργανισμούς που προωθούν τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον για τη διαφάνεια.

Ο δεκάλογος αναφέρεται, επίσης, στην εκπαίδευση νέων και παιδιών, ώστε να μάθουν εγκαίρως ότι η διαφθορά δεν είναι «μαγκιά». «Δεν φιλοδοξούμε να αντικαταστήσουμε τις πολιτικές ηγεσίες, ούτε να υποκαταστήσουμε τους θεσμούς.
Εχουμε, όμως, τη θέληση να δημιουργήσουμε την κοινωνική βάση, στην οποία θα στηριχθεί το οικοδόμημα της σύγχρονης Ελλάδας, απαλλαγμένης από τα δεινά της διαφθοράς», επισημαίνει ο πρόεδρος της «Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάς», K. Mπακούρης. Όρα: Ελευθεροτυπία, 23.07.08

Επιτρέψτε μου να συμπληρώσω, ότι η θέληση για διαφάνεια σημαίνει υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία. Μαζί με τις απαιτητικές αξιώσεις ανήκει επίσης η ελευθερία, η δράση και η ευθύνη. Μόνο όποιος δρα κοινωνικά και πολιτικά, συμμετάσχει, συνδιοργανώνει, συναποφασίζει, ανοικοδομεί και έγκαιρα κριτικάρει, όχι μόνο για τον εαυτό του, αλλά επίσης και για άλλους είναι άξιος και προωθητής μιας καλύτερης, δημοκρατικότερης, και αλληλέγγυας κοινωνίας.

Διότι κάποιος είναι συνένοχος, όταν απέναντι σε λανθασμένες αποφάσεις και εξελίξεις δεν υψώνει φωνή διαμαρτυρίας, αλλά στέκεται μακριά και απόμερα και αντανακλά τη σιωπή του Νεκροταφείου, λέγοντας, όλοι οι άλλοι φταίνε, εκτός από εμάς !!
ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

H EE απεφάσισε μία εξοντωτική απόφαση για τη Βουλγαρία και οι συνέπειες σκληρές, ώστε η Βουλγαρία να μην συνεχίζει να σπαταλά τα φορολογικά χρήματα της ΕΕ, διακόπτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις οικονομικές βοήθειες εκατομμυρίων Ευρώ. Η
Αντιπολίτευση στην Βουλγαρία αντέδρασε αμέσως και αξιώνει την ψήφο έλλειψης εμπιστοσύνης εναντίον της κυβέρνησης. Die Welt, 23.07.08.

Από τους σοσιαλιστές κυβέρνηση έχει προκαλέσει με την πολιτική της τη χώρα και τον λαό της «ηθικές και οικονομικές ζημίες». Έτσι αιτιολογούν τα δεξιά κόμματα αυτήν την έκτη ψήφο εμπιστοσύνης από την περίοδο αφετηρίας του Κοινοβουλίου τον Αύγουστο του 2005. KSTA,24.07.08.

Σε καμιά άλλη χώρα των χωρών της ΕΕ ισχύει δωροδοκία ως τόσο πολύ διαδεδομένη, όπως στη Βουλγαρία. Μετά τις οχλήσεις των Βρυξελλών ακολουθούν οι επικυρώσεις.

Διαπιστώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι οι κρατικές υπηρεσίες της Σόφιας δεν ελέγχουν, αν τα χρήματα πραγματικά χρησιμοποιούνται για τα προβλεπόμενα έργα, όπως αναφέρεται στην εξεταστική έρευνα. Συμπληρωματικά είναι αμφίβολο, αν οι υπηρεσίες εργάζονται ανεξάρτητα. Και προηγούμενες φορές οι Βρυξέλλες είχαν επιπλήξει την Σόφια για ελλιπή καταπολέμηση της διαφθοράς.
Εντωμεταξύ έχουν τα προβλήματα τόσο πολύ εξαπλωθεί, όπου οι Βρυξέλλες λαμβάνει τις συνέπειες για να αποφύγει τον θυμό και την οργή με τις χώρες που καταβάλλουν στο ταμείο της ΕΕ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ανεπαρκή διαφάνεια της διοίκησης και διανομής της χρηματοδότησης της ΕΕ .

Συμπληρωματικά οι ανίκανες υπηρεσίες και οι αδύνατη Νομοθεσία . Διαφθορά στους ανώτατους κύκλους και οργανωμένη εγκληματικότητα χειροτερεύουν τη γενικά αδύνατη διοίκηση και δικαιοσύνη. Τα ακόλουθα είναι, ότι η Βουλγαρία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ωφέλιμα τα χρήματα των φορολογουμένων, όπως είχε προβλεφθεί. Δύο από τις τέσσερις εθνικές υπηρεσίες της χώρας, που ήτανε αρμόδιες για τη διοίκηση των χρηματοδοτήσεων της ΕΕ, έχει αποσυρθεί η άδεια λειτουργίας.

Το πολιτικό μήνυμα και στα νέα μέλη λέει: «Έγιναν πρόοδοι, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα». Παρόλα που έγιναν πρόοδοι, απέδωσαν « λίγα στοιχεία ένδειξης για συγκεκριμένα αποτελέσματα, κυρίως στην καταπολέμηση της διαφθοράς στα υψηλότατα επίπεδα και τον περιορισμό της οργανωμένης εγκληματικότητας.

Στη διάθεση βρίσκονται ήδη εγκριμένες καθώς επίσης και μελλοντικές χρηματοδοτήσεις. Κατά τους διπλωμάτες της ΕΕ είναι 133 εκατομμύρια Ευρώ για αγροτικές βοήθειες καθώς επίσης και 144 εκατομμύρια Ευρώ για δομικές επιχορηγήσεις που θα παρακρατηθούν.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κρατήσει και τα 610 εκατομμύρια Ευρώ βοήθεια αφετηρίας. Μεταξύ 2007-2013 έχουν προγραμματισθεί για τη Βουλγαρία οικονομική βοήθεια από ένδεκα δισς. Ευρώ.
Επίσης και στη Ρουμανία διαμαρτύρεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για νομική έλλειψη, διαφθορά και νεποτισμό. Sueddeusche Zeitung, 23.07.08. FAZ, 24.07.08

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Μην ξεχνάμε, ότι και σε εμάς είναι διαδεδομένη η δωροδοκία και δοσοληψία, τα φακελάκια και μίζες, υπερτιμολογήσεις και άλλες απατεωνιές, γιατί δεν έχουμε τη θέληση, δύναμη και την υποστήριξη των συνανθρώπων μας για την καταπολέμηση και εξαφάνιση.

Κάθε πολίτης της ΕΕ μπορεί να έλθει σε επικοινωνία με τις αρχές της ΕΕ για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας με τις χρηματοδοτήσεις έργων της ΕΕ, αν έχει την υποψία, ότι κατασπαταλούνται φορολογητέα χρήματα. ( Office euroreen de lutte antifrude). Το τέλος του 2007 καταγράφηκαν 408 υποθέσεις και 70 από αυτές αφορούσαν έρευνες σε εσωτερικά ιδρύματα της ΕΕ. Το περασμένο χρόνο οι ανακαλυφθείσες απατεωνιές ήτανε στο μέγεθος των 320 εκατομμυρίων Ευρώ.

Θα συνεχιστεί με διαφθορά στη Πατρίδα μας

Ευπρόσδεκτος σε κάθε Αντίλογο
Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης, Κολωνία
konstantin.nalbantis@t-online.de
www.kn-megalexandros.gr,

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο